Skillnadens blommor

Välkommen till Skillnadens blommor! Nu är det dags att ge mina älskade blommor plats i det digitala trädgårdslandet. Det här är min nya blomsterblogg - om att odla och njuta av blommor.

Sara håller ett stort fång blandade blommor.

Ett stort fång blandade blommor, skördade i min lilla trädgård på berget i september 2020.

 

2021 är det tio år sedan jag skapade Skillnadens Trädgård – familjens gröna oas som gjort oss självförsörjande på grönsaker. Redan första året jag odlade, 2011, har blommorna haft en självklar plats i köksträdgården. Ringblommor, rosenskära, krasse, atlasblommor och blåklint prydde den nya köksträdgården, tillsammans med grönsakerna. Blommorna har dock alltid spelat andrafiolen - som hangarounds till grönsakerna. Alltid några snäpp ner på listan över viktiga saker i köksträdgården. Aldrig riktigt prioriterade. Ofta bortprioriterade.

Men efter några år med blomsterlängtan är det nu dags att låta dem glänsa på allvar. Och det ska de få göra också i mina digitala kanaler. Jag har gjort en ny blogg - en syster till Skillnadens - bara om blommor. Varmt välkommen till Skillnadens blommor!

 

Läs mer: Bind bukett i spiralform

 

Sara med en fint bunden bukett i orange och mörkrosa färger.

Tidig morgon, nyligen uppstigen, gör jag en bukett med blommor jag plockade kvällen innan. Tagetes, limegrön blomstertobak, blommande mangold och rosenskära. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Blomsterblogg

Under åren har jag odlat massor av blommor i Skillnadens Trädgård. Jag skulle till och med säga att jag är rätt bra på att odla en del av dem. Men eftersom det ätbara varit i fokus har jag inte skrivit mycket om blommor, med några undantag. Nu känner jag att jag gärna vill dokumentera min blomster-resa, för min egen skull, så jag gav mig själv en blomsterblogg i födelsedagspresent. Med fördröjning. I augusti mailade jag min webbyrå och under hösten har vi jobbat med att ta fram själva bloggen och det första innehållet.

Nu kan du följa grönsaker på vanliga bloggen Skillnadens Trädgård och blommorna här. Supertydligt och maximalt kul.

VAD VILL DU LÄSA?

Många av er som följer mig har väntat och längtat efter att få läsa om blommor här på Skillnadens. Kommentera gärna och berätta om det är något särskilt du undrar över eller vill läsa mer om. Det jag inte redan vet vill jag gärna lära mig om. Då kan vi upptäcka mer tillsammans!

Här på Skillnadens blommor vill jag dela med mig av min blommiga resa. 2020 har jag nämligen för första gången känt en önskan att skapa med blommor! Det började med buketter. Under året har jag ju praoat hos Anna-Stina på byns handelsträdgård och fått massor av tips och också fått öva. Hemma har jag gjort massor av buketter och provat på att göra några arrangemang. Framför allt har jag njutit av att se blommorna i andra sammanhang än i trädgården. Och jag har älskat att känna dem, dofta på dem, fundera på dem och sätta dem i sammanhang där de fyller mitt liv med glädje.

 

Snittblommor i arrangemang

Mitt allra första blomsterarrangemang. Så överraskad jag blev av att det blev bra! Foto: Maria Fors Östberg.

 

Snittblommor i bukett

En utmaning under året har varit att göra buketter med lite av varje. Men ibland har det blivit jättegulligt. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Snittblommor i bukett

Ett fång av dahlia, aster och rosenflockel på höstkanten. Många av blommorna jag plockat har blivit buketter som min man Philip tagit med till sin mottagning. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Att fixa och trixa med blommor är helt nytt för mig som vuxen. Men tro det eller ej, mitt första jobb var faktiskt på handelsträdgården på ön där jag växte upp. Hos Kurt och Birgitta fick jag göra kransar, buketter och små hyacintarrangemang när jag var tonåring. Fast det hade jag typ glömt... Ibland känner jag mig både okunnig, generad och lite fånig, sådär lite pinigt som det kan vara när man lär sig nya grejer. Men jag tycker det är kul att dela också det här kapitlet och kastar mig in i upptäckandet på den här nya bloggen. Hoppas att du ska tycka det är kul att läsa. Kanske kan det ge lite inspiration till fler.

Under sommaren har mina kollegor och jag också gjort några videos om blomster. Här är ett ett sammandrag av de första buketterna från mina trädgårdar.

 

 

 

Maria och Ida bakom kameran

Som du vet har jag ett härligt gäng tjejer i redaktion - och alla älskar blommor! Maria Fors Östberg och Ida Sjöö är fotografer och gissa om de blivit glada över en bas som Skillnadens blommor?! Inläggen du kan läsa här på bloggen är alltid skrivna av mig, Sara Bäckmo, men för att också göra Skillnadens blommor till ett gemensamt projekt för redaktionen, har vi valt att låta Marias och Idas bilder illustrera inläggen. Vi har haft så otroligt roligt under sommaren och hösten när vi fotograferat till bloggen! Och ser fram emot blommiga sidoprojekt nästa år.

 

Läs mer: Odla rosenskära - skira och rikblommande

 

Skillnadens blommor kommer att uppdateras med jämna och ojämna mellanrum. Nya inlägg delas på Skillnadens Facebook-sida och på Skillnadens blommor på Instagram. Du kommer snart att kunna prenumerera på inläggen via mail också. Videor med blommor från Skillnadens kan du se i spellistan  Skillnadens blommor på YouTube.

Tack för att du vill följa med på det här äventyret! Bläddra gärna runt bland inläggen här på sidan och se vad jag hittat på.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

23. december 2020

25 svar till “Skillnadens blommor”

 1. a.osterlund68 skriver:

  Jättetrevligt med en blomsterblogg. Själv är jag inte riktigt där ännu. Vill få ordentlig fart på grönsakerna först, men blommor blir det nog här också så småningom. Kommer gärna följa din blomsterblogg redan nu.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Känner igen det där! Jag har varit maximalt fokuserad på ätbart i tio år och inte haft varken ork eller lust att odla blommor annat än som sällskap till grönsakerna. Nu öppnas en helt ny värld, när jag plötsligt fattat vitsen med buketter, hi hi!

 2. remember_this_is_me skriver:

  Åh så härligt att få följa med på denna resa?
  Själv har jag en tanke om att jag ska göra ett ”staket” av solrosor , återstår att se hur det blir?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det tycker jag att du ska göra! Plantera dem i sicksack i två eller tre rader, så blir häcken kraftig utan att kännas så himla bred. Blir väldigt fint!

 3. lena.wirblad skriver:

  Åhhhh, vilken underbar julklapp! Jag fastnade också för just blommor och blomsterodlingar under sommaren så jag kommer att sluka allt här med ?
  Önskar dig en fin jul! Stor julekram till dig och din fina familj! ❤️?????

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Du skulle väl kunna odla både grönsaker och blommor till försäljning nu när du har så stora ytor? Mycket för oss att upptäcka här =)

 4. Camilla Gyllestrand skriver:

  - Jaa, vilken ljuvlig julklapp! ?
  Jag tycker att växtporträtten är toppen. Även arrangemangen är så fina även om jag själv kanske har en något mindre överdådig stil. ? Just därför skulle jag även uppskatta tips om vackert grönt och kvistar (från grönsakslanden men även från det vilda) som fyller ut och lyfter fram blomsterprimadonnorna. Det är dessutom super för oss som (ännu) inte har den mängd av blommor som du har att tillgå.

  En riktigt God Jul önskar jag dig och resten av ditt team! ???

 5. elinor skriver:

  Härligt! Ljuvliga bilder! Spännande!
  Måste erkänna att jag började med blommorna före allt det ätbara i trädgården. Finns ett flertal rabatter med perenner och finns det någon extra jordyta synlig mellan perennerna sår vi ettåriga blommor där. 🙂 Roligt att se varje år alla blommor som växer och blommar.
  Får vi gäster plockar vi själva en bukett och ger dem, men många gånger har gästernas barn fått plocka sin egna blomsterbukett.
  Blommor kan vara mycket läkande och sprider mycket glädje. Tack!
  God Jul och Gott Nytt Blomster År till Er alla!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det låter underbart! Jag hade många perennrabatter förut också, men när barnen blev fler orkade jag bara sköta grönsakerna. Nu är en ny tid på ingång och det ska bli roligt att odla fler blommor, både ettåriga och perenner.

 6. Cecilia Dahlgren skriver:

  Åh, jösses! Nu blir det till att köpa ännu fler fröer och utöka landen! ??

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi hi. Ja, det är ju det jag gjort. Med två trädgårdar har jag plötsligt möjlighet att odla alla grönsaker jag vill ha och dessutom lära mig ännu mer om blommor. Det blir kul!

 7. Jessica skriver:

  Hej!
  Vad kul med en ny blogg! Jag har en liten fundering att plantera brytbönor och vaxbönor i krukor till sommaren, men skulle vilja samplantera med någon blomma. Krukorna kommer att stå i full sol på altanen. Vad tror du om krasse? Och i så fall, vilken sort - slinger-, indian- eller buskkrasse? 🙂

 8. b.schimmer skriver:

  Härligt med blommor. I år (för första gången) är planen, blir det en sommarrabatt på ca 12 meter med blommor för buketter osv. Den skall inrama ena delen av grönsakerna. Skall bli spännande. Måste så allt i pluggbrätten eftersom det skall grävas med grävmaskin innan jag kan plantera. Vilka sorter odlar du i för väg och använder du pluggbrätten.

 9. Madelaine Laisi Hellberg skriver:

  Sonen på snart 2år gillade videon med blombuketterna. "Titta! Titta! Titta!", sniffade på skärmen och sa "mmm" ?
  Så vackra bilder ??

 10. lillemor.meijer skriver:

  Nu har jag ägnat en god stund åt att upptäcka din nya, fina blogg. Helt underbara buketter och arrangemang, jag blir verkligen sugen på att öka mängden blommor i trädgården. En blir ju alldeles lycklig av att se dessa färgrika, överdådiga arrangemang. Stort tack för härlig blomsterinspiration!
  Gott nytt år önskar jag dig och din redaktion!

 11. Jessica skriver:

  Tack så mycket för all inspiration! Jag skulle också vilja veta mer om vilka blommor som lönar sej att förkultivera och när de sås ?

 12. Maria Yngerlöv skriver:

  God Fortsättning! ?❤
  Vad spännande med en blomstrande blogg också. Jag ska verkligen också göra fler blomsterarrangemang i sommar. För mig har resan varit tvärtom, jag har alltid fokuserat på blommorna och har en trädgård med mestadels perenner och nästan 150 olika rosor. ? Visst har jag odlat grönsaker tidigare också, men inte lika målmedvetet som nu tack vare dig Sara. Ettåriga sommarblommor har jag inte haft mer än några enstaka, men nu ligger fröpåsarna här och väntar... ❤??

 13. Mia skriver:

  Vad roligt! Bloggen är kanonfin ut! Jag är nyfiken på om det är någon blomma du aldrig skulle samplantera med växter man ska äta. Behöver man vara nervös för att samplantera blommor som räknas som giftiga med de ätbara tex?
  Ska bli väldigt roligt att följa ditt nya blommiga spår.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Enda gången jag undviker att plantera växter, oavsett om det är inom området ätbart eller blommor (det finns ätbara växter som är giftiga i vissa stadier med) är då jag jag gissar att det finns en risk att barnen skulle äta. När jag var helt ny odlare hade jag en kort tid stormhatt i trädgården. Den är mycket giftig. Eftersom barnen är ute mycket utan uppsikt har jag tagit bort en god del av det jag vet är giftigt. Nu är barnen större och jag kan vara något friare. I köksträdgården vill jag helst inte ha giftiga saker, men det är inte för att de påverkar jorden nedgativt, eller andra växter, utan just för att barnen ska kunna äta.

 14. Therese Johansson skriver:

  Jag och dottern på 3,5 år sitter och tittar på dina olika Youtube filmer om dina underbara buketter. Dottern säger, till sommaren ska jag göra buketter! Av nån anledning så säger hon att blommorna ska vara blöta ?igår var hon med när jag beställde fröer. Hon fick solrosfrön som hon önskat (jag hade sen tidigare beställt röda och ljus ljus gula, gula ska det ju vara enligt dottern ?) Sen såg hon ringkrage confetti så de fick hon också. Jag beställde bla. chokladskära till mig, de gillade hon inte! De är mörka! Idag sa hon att chokladblommorna de får du ha i källaren, så jag inte ser dem! ?Tack Sara för all insperation, både för grönsaker och blommor ? jag och dottern älskar att odla tillsammans ? till våren ska vi testa majs ? för första gången ? det har hon önskat två sommrar tidigare, men nu så. Tack!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vilken jättefin berättelse ur vardagen. Igenkänning! Mina barn har också fått välja. Majs är en favorit här, bland annat tycker min yngsta mycket om att äta. Och alla barnen har tyckt jättemycket om att vara med att skörda. Lycka till med er!

 15. Hanna skriver:

  Vad roligt med en blomsterblogg! Taxk för all inspiration du ger!
  Har smugit igång de senaste åren med sommarblommor, men märker att jag har mycket kvar att lära! Grönsakerna har hittat sin rytm hos mig, och jag skulle vilja hitta till samma med blommorna! Vilka behöver sås tidigt, vilka kan inte vintersås, finns det någon växtföljd som behöver tas hänsyn till?
  Bästa hälsningar Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *