26. december 2021

Skillnadens blir en handelsträdgård!

Under en tid har jag förberett mig och Skillnadens för ett helt nytt kapitel. Från och med januari 2022 blir Skillnadens en handelsträdgård!

Dags för midsommarskörd på handelsträdgården i Kalvsvik, juni 2020.

 

Kära underbara odlarvänner! Idag är det äntligen dags för mig att berätta om något som varit på gång i några år - i hemlighet. Jag har förberett mig för att ta ett stort kliv i en ganska oväntad, men hyfsat självklar riktning. Från och med den 1 januari blir Skillnadens en handelsträdgård!

 

Läs mer: Besök Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik

 

Men, va! Vad är det som händer? Jo, så här är det. I vår by Kalvsvik finns en makalöst fin handelsträdgård - Kalvsviks handelsträdgård. Den ligger ungefär 6 km hemifrån, med min frustuga mittemellan. Nuvarande ägare, Anna-Stina Gustavsson, vill jobba lite mindre och ha tid för annat. Därför ska jag skolas in i verksamheten och lära mig driva handelsträdgården vidare.

Följ med till handelsträdgården i videon nedan och hör den längre versionen av berättelsen.

 

 

Vad är Kalvsviks handelsträdgård?

Handelsträdgården är en traditionell handelsträdgård med hela 70 år på nacken. Verksamheten startade på 50-talet av Holger Larsson, som drev gården med sin fru Margit. Då var det till stor del grönsaker som odlades och en del av skörden såldes bland annat på torget i Växjö. På gården fanns växthus, bänkodling och frilandsodling och utöver grönsakerna odlades också lökväxter, utplanteringsväxter och vissa blommor.

I början av 90-talet tog parets dotter Anna-Stina Gustavsson över handelsträdgården och valde då att satsa mer på snittblomsodling, utplanteringsväxter och grönsaksplantor. Den kommersiella grönsaksodlingen fasades ut. Till sin hjälp i verksamheten har Anna-Stina sin sambo Göran Svensson och sin mamma Margit Larsson, 94 år.

 

En kvinna står bland sådder i drivbänkar.

Anna-Stina Gustavsson har drivit Kalvsviks handelsträdgård i vår by sedan början av nittiotalet.

 

På gården odlas en stor mängd snittblommor för skörd vår, sommar och höst. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Idag är den lilla handelsträdgården ett oerhört fint företag, med uppskattade produkter av hög kvalitet. Det som gör verksamheten unik är den stora repertoaren av växter, binderier och arrangemang som gården producerar under precis hela året. Fastän odling är så bundet till sommarsäsongen finns ett genuint hantverk här som ger skörd i princip hela året. Därtill görs binderier till både begravning och fest, kransar, blomstergrupper och så många fantastiska buketter att kunderna får dåndimpen.

 

Se mer: Alla videos från Kalvsviks handelsträdgård

 

På handelsträdgården finns flera större odlingsplatser för snittblommor, perenner, buskar och träd, två växthus på sammanlagt 250 kvadratmeter, lökkällare och rejält packrum där binderier, planteringar och annat görs.

Det vi idag så vackert kallar för "blomsterbonde" och trender med "slow flowers" har praktiserats här på gården i decennier. Här vårdas ett traditionellt hantverk (som funnits på så många mindre handelsträdgårdar runt om i landet) och visar genom det vilket stort värde växter kan ge till människor. För mig har Anna-Stina Gustavsson blivit en otroligt stor inspiration och förebild, både i mitt odlande och i mitt företagande. Vilken lycka att få en så fin mentor inom bägge områdena!

 

Gårdens blomsteråker ligger omgärdad av skog och stenmurar. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Om inte du ska ta över...

Ja, alltså... jag vet inte riktigt hur jag ska börja att berätta om det här. Jag har fantiserat om det här ögonblicket i drygt två år och nu när det är dags känns det helt vimsigt och overkligt. Jag tror kanske att jag får ta det lite pö om pö och starta med det viktigaste för nu.

Och då backar vi bandet till augusti 2019.

Inför en fotografering av omslag till Skillnadens Favoriter behövde fotograf-Maria och jag pimpa en plats i trädgården med lite blommor. Jag ringde (som vanligt) till handelsträdgården i byn och gjorde upp om att få komma och hämta några hinkar med sommarblommor. Väl på plats i odlingarna var det magiskt och närmast drabbande att gå omkring i blomsterhavet. Så himla fint! Anna-Stina Gustavsson, som odlar och driver gården, plockade blommor till oss och berättade om platsens historia. Hon hade en gång tagit över efter sin far, men efter henne fanns det ingen annan i familjen som var beredd att ta över. När hon inte orkar mer får verksamheten stänga. "Om inte du ska ta över...", skrattade Anna-Stina. Och så fnittrade vi lite tillsammans över det sagda, som ju trots allt var på skoj.

 

Under två år har jag praktiserat på gården för att sätta mig in i olika delar av arbetet. Här har jag fått en lektion i hur en jordfräs används. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Margit Larsson jobbar varje dag på handelsträdgården. Hon startade verksamheten tillsammans med sin man på 50-talet. Det är många kransar som passerat hennes händer. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Det var bara det att när jag sen kom hem kunde jag inte släppa den där tanken. Jag har aldrig i hela mitt liv tänkt att jag ska driva en kommersiell odling av något slag, eller en butik heller för den delen. Men just den här gården, med den här historien, på den här platsen, med hantverket, kunskapen och de fina människorna som arbetar här - det gjorde väldigt stort intryck på mig. Jag frågade min man om det var vansinne att bli nyfiken. Han sade att han trodde det skulle vara suveränt för mig, utmaningen i att driva den här typen av verksamhet, att arbeta fysiskt och inspirera till odling på en annan plats.

På den vägen är det. Anna-Stina och jag tog en fika och hon berättade mer om företaget. Jag började komma hit och jobba lite då och då för att sätta mig in i hur verksamheten fungerar. Två år senare önskade Anna-Stina att trappa ner och få mer tid till familj och andra intressen. Då bestämde vi att jag arrenderar gården och tar över en del av ansvaret och sysslorna som hon vill minska ner på. Nu ska vi jobba tillsammans - hon lär upp mig - och det är min förhoppning att jag ska kunna förvalta och vårda det fina som finns här. Länge till!

 

Läs mer: Besök Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik

 

Så här ser nya loggan ut för handelsträdgården. Fin va!

 

Så. Nu var det sagt. Herregud, så konstigt. Jag vill berätta så mycket, dela alla detaljer och nyanser. Men det får bubbla ut bit för bit. Det viktigaste är att allt har gått i lås. Vi är glada och förväntansfulla över allt nytt och ser fram emot att höra vad ni tycker om vårt projekt.

Förresten hade jag tänkt berätta om det här mycket tidigare, men det har varit en så väldigt intensiv höst att det inte blivit tillfälle. Rätt mycket är fortfarande i sin linda, men det är också väldigt roligt. Nu får ni följa med på hela resan istället för att dyka in när allt är klart. Nu ska vi fixa parkering, besökstoaletter, ta reda på hur man brandskyddar lokaler och skottar växthus och tar hand om alla hundratals ljuvliga små kruktomater som jag hoppas kunna sälja när vi öppnar dörrarna den 7 januari klockan 10.00 Det blir kul!

Varmt välkommen att följa med på min nya resa med Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik.
/Sara Bäckmo

27 svar till “Skillnadens blir en handelsträdgård!”

 1. Kerstin Nilsson skriver:

  Lycka till!
  Jag ser framemot att få göra en utfärd med målet till din handelsträdgård. Kommer att bli spännande.

 2. Madelaine Laisi Hellberg skriver:

  Vad kul! Grattis!!
  Ska bli roligt att besöka dig och se ditt arbete utan att man känner att man inkräktar på ditt privatliv 😃 Lycka till!

 3. Monica skriver:

  Ska bli spännande att följa ditt nya projekt.
  Kommer kolla o bli inspirerad.
  Lycka till. 👍😊

 4. Anja skriver:

  Otroligt roligt!
  Stort grattis & lycka till på denna nya resa.
  Tror att du kommer att lösa detta ypperligt!/anja

 5. Ala skriver:

  Åh jag är så glad för din skull Sara! Vilken underbar nyhet! Vi ska absolut besöka er ❤️❤️❤️❤️

 6. Madeleine skriver:

  Så fantastiskt roligt, vilken dröm!!! Stort, stort grattis!

 7. Nina Muhonen skriver:

  Vad roligt, Sara!
  Jag är så glad för din skull.
  Förhoppningsvis kommer jag framöver och tittar till er!

 8. Anneli skriver:

  Men Wow! Vilken grej! Det är ju megakul! Så häftigt! Det ska bli kul att följa! 😀

 9. IngaLena skriver:

  Va roligt :-)Stort Lycka Till!

 10. Gunilla Johansson skriver:

  Stort Grattis, så spännande att följa dig, vi brukar vara i Urshult på våren och då dyker jag upp på Skillnadens Handelsträdgård, så roligt. Lycka till🥰

 11. Maritha K skriver:

  Åh, vad trevligt! Vi är trogna kunder hos Anna-Stina och Margit sedan länge! Ska bli kul att träffa dig i denna miljön också.

 12. Josefine skriver:

  Stort GRATTIS! Är så glad för din skull. Jag upplever sig som så modig som följer din lust och testar nya vägar, inspirerande! Önskar dig ett stort lycka till och ser fram emot att följa dig och handelsträdgårdens resa!

  Allt gott,
  Josefine

 13. Wow så himla roligt! Stort grattis till dig och Kalvsviks Handelsträdgård som får blomstra vidare i din famn!

 14. Johanna Axelsson skriver:

  Åh, vad spännande! Då får det bli till Kalvsvik man får åka och handla sina växter framöver😀 Stort Lycka Till!

 15. Diana Andersson skriver:

  Stort Grattis!

  Rätt person att ta över en handelsträdgård! Det kommer bli toppen!
  Lycka till! Mvh Diana

 16. Vivianne Berg skriver:

  Detta passar dig som handen i handske n. Älskar detta ställe.

 17. Henrietta skriver:

  Det här blir toppen! Så spännande och modigt. Och jättekul att köra till Kalvsvik och köpa plantor hos dig.
  Grattis och hälsning ⭐️

 18. Sirpa Thorell Fårhage skriver:

  Man ska alltid följa sitt hjärta❤ LYCKA TILL!!!!!!

 19. tinawiman skriver:

  Men så rätt och självklart, Sara! Stort grattis! 😀

 20. Caroline skriver:

  Grattis! Jag ska flytta till Sturkö från Stockholm i februari så då blir det även ett besök till er handelsträdgård när vi kommit in i rutinerna.

 21. Så fantastiskt roligt! Det låter som om det blir fantastiskt för alla parter. Att se någon ta över som har känslan och vill förvalta på bästa sätt. Önskar dig all lycka till och detta kommer nu bli ett ställe jag vill besöka när vi fått vår nya husbil!
  Stort LYCKA TILL!!!
  //Berith

 22. Johanna skriver:

  Så häftigt! Imponerande och glädjande. Vilken skatt att ta del av och utvecklas med. Önskar dig och alla kollegor lycka till och hoppas, trots stora avstånd, att få passera er någon dag och handla en blomma eller två! Och… en eloge till AnnaStina och hennes familj som drivit fram denna inspirerande verksamhet.

 23. Agneta skriver:

  Stort Grattis och Lycka till! Det kommer att bli jättebra. Får bli en utflykt dit till sommaren.

 24. Susann skriver:

  Du är för rolig! Man funderar på vad tusan ska hon hitta på för att förnya sig nu och så ba baam! Ta över en handelsträdgård. Så otippat och så spännande. Det ser jag verkligen fram emot att få följa.
  Det är så roligt att du är så modig och påhittig. Följt dig sen start och inte ledsnat en enda gång. Heja heja, det här blir kul!

 25. Martina Haggren skriver:

  Stort grattis och lycka till!

 26. Louise skriver:

  Du är sådan kreatör! Tänker på hur du utvecklar allt du tar dig för och hela tiden går framåt. Det är sådan inspiration och jag hoppas jag får möjlighet att åka förbi Kalvsvik i framtiden och se Skillnadens Handelsträdgård. Heja dig!

 27. elinor skriver:

  Blev alldeles tårögd och rörd över din välbevarade hemlighet. Vilket spännande äventyr du har framför dig! Önskar dej av hela mitt hjärta stort lycka till! Så kanske vi en vacker dag kommer hela familjen över potten för att besöka handelsträdgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *