Skillnadens podd: Djupbäddar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skillnadens podd: Djupbäddar

Mitt i värsta snöfallet vänder jag blicken ner i jorden och tar fäste på djupbäddar. Jag har två stora djupbäddar i trädgården och har stor glädje och nytta av dessa, som komplement till alla andra odlingsytor. Hör mer i veckans poddavsnitt.

Gröna växter tätt tillsammans i en bädd.

I en djupbädd kan också omfångsrika och näringskrävande växter stå tätt - de får allt de behöver i den djupgrävda jorden.

 

I veckans Skillnadens podd följer jag upp en tråd från förra avsnittet, nämligen den om djupbäddar. Vad är en djupbädd? Hur gör man en? Och vad fyller de för funktion i min trädgård? Lyssna här!

 

 

I blogginlägget Allt om mina djupbäddar har jag samlat videos och inlägg som är relaterade till djupbäddar. Läs mer om hur jag anlagt, odlat och skött djupbäddarna i min trädgård där.

 

Läs mer: Allt om mina djupbäddar

 

Glöm inte att lämna en kommentar och/eller ett betyg på podden i din app - då förbättras rankingen för podden och det är såklart välkommet.

Min podd heter alltså Skillnadens av Sara Bäckmo. Du kan höra den via följande plattformar:

 

 

Podden har ingen egen hemsida eller undersida här på bloggen, men du når den genom blogginlägg för varje nytt avsnitt. Välkommen att höra av dig om du har frågor eller kommentarer. Tack för att du lyssnar!
/Sara Bäckmo

18. januari 2019

12 svar till “Skillnadens podd: Djupbäddar”

 1. evamajsan skriver:

  Lyssnat mkt på dina youtube-klipp medans jag pysslat med annat. Perfekt med en podd då jag inte missar ngt som visats på film. Älskar också musiken till din podd, den gör mig glad.

 2. Siv Svensson skriver:

  Härligt att du fortsätter ”podda” . Jag har beställt din bok trots att jag inte har några barn hemma längre, vill inte missa en skriven rad från dig. Kanske kommer det barnbarn en dag.
  Du får komma till mig och spygräva? så slipper jag.
  Hälsningar Siv

 3. Jeanette skriver:

  Helt underbart att du starta din pod. Blev helt bestört när ni lade "Två odlare emellan" på is. Man får sån lust att gå hem att stoppa händerna i jorden direkt. Chili,paprika,kål o purjo är nu sådda, Jippi!
  Har tom börjat virka igen och lyckades med att gör mig en mössa o halsduk,jag som bara lyckats göra diagramvirkning förut.
  Jag fick en extra knuff av dig då. Å tänk jag lyckades.Tack

 4. Karolin skriver:

  Hej,
  Funderade när jag lyssnade på vilken omständighet som ger vilken effekt: du pratar om att en fördel med djupbäddarna är att de tinar tidigt på våren, är det just för att de är djupgrävda eller beror det snarare på att de är belägna på en så gynnsam plats? Skulle jag få samma fördel om jag hade en djupbädd i ett öppet läge utan stenmur och vindskyddande risstaket? Kanske vore något att ge mig på ändå, upplever också en lite märklig sorts tillfredsställelse av att gräva (och köra skottkärra!) och har dessutom gott om fräken...
  Vill också passa på att säga att jag gillar ”ensampoddandet” - jag tycker det förstärker känslan av att du talar till mig, snarare än att jag (tjuv-)lyssnar till ett samtal. Nu blir det en lång kommentar, men jag skulle gärna höra dina tankar kring svårigheter att få ut/aktivera barnen utomhus när de blir lite äldre. Mina två stora är 12 och 10, och liksom 5-åringen nu gör så älskade de att vara ute och greja i trädgården och skogen intill när de var några år yngre men det är betydligt trögare nu. Om du känner igen tendensen och har några tankar/tips/trix får du gärna ta upp det vid tillfälle!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vilken fin notering att det blir mer som att samtalet är för dig när det är en ensampodd. Jag tror jag upplever det precis så när jag lyssnat på (ett fåtal) andra poddar som görs på egen hand. Huvudet på spiken. Tack för uppslag till kommande avsnitt med!

 5. Emma Ljungman skriver:

  Oh tack så mycket för att du plockade upp djupbädds-tråden! Mkt intressant! Glad jag blir att jag lyckats göra dig glad; kul o kunna ge ngt tillbaka - om du bara visste hur många gånger du/dina alster gör mig glad på en dag!

  Har en följdfråga om djupbäddar; ingår de i ”växelbruket” så att du ibland har potatis i dem?

  ’Spygräva’ var ju ett riktigt kul ord ? Håller helt med om att det fysiska med trädgårdsarbete är en viktig och positiv del!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi hi, tack! Ja, djupbäddarna ingår i växtföljden, men jag har valt att odla tomat i dem istället för potatis. Däremot har jag odlat både morötter, kål, lök, bönor, gurkor och allt möjligt i dem. Det enda som inte blev riktigt bra var svartrötter som grenade sig något väldigt. En teori är att de blir vilda av glädje i allt för välgödslad jord och helt enkelt splittrar sig för att kunna ta del av allt det goda.

 6. Nadi Kviske skriver:

  Hej,
  jag lyssnade på podden första gången i dag. Efter att ha blivit inspirerad av `vinterodling’ försöker jag följa dina råd och är spänt, om de går att överföra till norra Tysklands väderförhållanden på samma sätt (jag bor i närheten av Kiel). De första spenatgroddorna (rätt ord?) visar sig och jag får se, om de klarar frosten, som nu har kommit till oss ändå.
  En sak ligger mig verkligen om hjärtat och det är tidningarna, som är så hjälpsamma i odlingen på många sätt. MEN - hur är det med tungmetallerna som finns i tryckfärgen? De måste ju ingå i humusen och möjligen upptas av planeterna som senare äts och har effekter på vår hälsa, speciellt på barn och äldre människor. Inom mitt yrke har jag fått syssla intensivt med temat tungmetaller och vet, att man måste ta det på stort allvar.

  I en kommentar till jordanalysen som jag läste hos Dig, avråder en expert från att använda trädaska som gödning för att den innehåller för mycket (kvalitativt och kvantitativt) tungmetaller. Papper görs utav träd, där är alltså en aspekt som tillkommer.

  Med många hälsningar och stort tack till Dina inspirationer som har fått mig igång med trädgården och experimenterarglädje igen
  Nadi

 7. Madelaine Laisi skriver:

  Hej Sara!
  Din podd är super! Så pass bra (och lugnande!) att jag lyssnade på den medan jag stod i duschen och tog dem första värkarna, innan vi senare välkomnade lillebror till världen ❤️
  Djupbäddar kommer definitivt ha en speciell betydelse i vår familj.
  Tack för allt du gör!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Är det sant!!!! Åh, jag blir alldeles tårögd. Tack för att du berättade. Glad över att få vara med dig i den stunden. All lycka till er och njut som bara den av den här tiden!

 8. Anna skriver:

  Fantastiskt avsnitt! Jag gillar verkligen formatet med att du pratar ensam. Framförallt när det gäller avsnitt som detta, där du förklarar hur man gör något. Då blev det så otroligt lätt att följa och förstå. Jag kan annars uppleva detta svårt när det är i samtalsform mellan två personer, det kan lätt bli avbrutet och trådar kan tappas. Jag längtar nu tills kärlen släpper så jag kan ut och GRÄVA!!! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *