19. maj 2016

Skillnadens till Norge

Senaste veckorna har grannlandet vinkat lite då och då. Via mail och blogg kommer förfrågningar om ditt och datt. Det är ju bara så roligt!

Ett bibliotek vill beställa en bok till utlåning. En översättare vill att boken ges ut på norska. En trädgårdstidning publicerar ett reportage. Norska följare vill komma på studiebesök. Och så hör en trädgårdsförening av sig och är intresserade av föreläsning.

Jag har ju förstått att det finns en och annan i Norge som läser bloggen, men hur många ni är har jag inte en aning om. Det är väldigt kul att mitt sätt att odla den här trädgården kan inspirera också i ett annat land. Jag antar att förutsättningarna rent klimatmässigt skiljer sig åt lite men mycket av det jag gör här är förstås gångbart i princip överallt. Glad att så många, oavsett ort och land, kan hitta intressant info här.

 

Föredrag i Norge?
Det är fortfarande lite tidigt att börja boka föredrag för våren 2017 men jag gör gärna ett undantag för att kunna planera en resa till Norge. Passar då också på att slänga ut frågan om det finns fler norska trädgårdsföreningar, studieförbund eller andra som skulle vara intresserade av föreläsning om Skillnadens Trädgård? Om jag ändå ska åka dit kan jag ju lika gärna besöka några fler orter, om intresset finns.

Du som följer bloggen i Norge får gärna dela inlägget vidare och tipsa dina vänner om Skillnadens Trädgård eller höra av dig själv om du/ni är intresserade av föredrag våren 2017. Lättast är att skicka mig e-post på info@skillnadenstradgard.se.

 

Just nu...
...har jag paus med föreläsningarna eftersom vi har en liten nyfödd härlig krabat som behöver mig hemma. Du får gärna höra av dig med förfrågningar som gäller september och framåt, samma e-post som ovan. Mer info finns också här på bloggen i Föredrag under hösten.
/Sara Bäckmo

 

12 svar till “Skillnadens till Norge”

 1. Cecilia Lejon skriver:

  Grattis till visat intresse från vårt grannland Norge, de har många microklimat nere vid havsfjordarna med golfströmmen straxt utanför, terrassodlingar på bergssidorna, intressant land att odla i.

 2. Johanna skriver:

  Hej Sara!

  Läser med stor behållning din blogg eftersom jag också odlar hemma på min gård i Småland (dock i odlingszon 5). Tänkte bara komma med några synpunkter på bloggplattformen. Jag tycker att det är enklare att läsa bloggar där hela inlägget syns utan att man behöver klicka fram det. Så att alla inlägg ligger efter varandra i sin helhet. Det är också lättare att läsa i mobilen då. Dessutom skulle det vara det kul om det fanns ett arkiv med månader/år att välja mellan så att man kan läsa din blogg från början eller hitta gamla inlägg i säsong om man vill det. Bra tips på bloggupplägg som jag tycker är läsarvänligt är till exempel Underbaraclaras blogg (http://blogg.amelia.se/underbaraclara/). Jag förstår om det inte är så lätt att påverka Land till att ändra plattform men jag tror att det skulle göra mycket för både intryck och läsarvänlighet.

  Ha det gott! Nu kommer nog solen igen till Småland!

  /Johanna

 3. Benni skriver:

  Hei Sara.
  Jeg har fulgt bloggen nesten et år nå (og har lest absolutt ALT også fra gamle innlegg).
  Du inspirerer og prøver hele tiden å tøye grensene for hva som er mulig å få til i den kalde årstiden, da
  de fleste ikke tror det er mulig å dyrke grønt.
  Jeg har selv gjort utomhus-sådder tidlig i mars etter din metode og alt spirte fint.
  Du har også lært meg å lete etter kaldtålige frø og planter.

  At Norge er interessert er jeg ikke forbauset over. Vi ser jo alltid på svenske hageprogrammer, som vi syns er mye bedre enn de norske.
  Etter at du publiserte på hageblogger.no, så tror jeg du har også fått flere fans her.

  Takker igjen for din fine blogg. Dine innspillinger er så fine. Du og dine vekster stråler og gir en spesiell god stemning
  i klippene. Mer...mer...

  Beste hilsen Benni

 4. Janne Jarsletta skriver:

  Flinke Sara - det er ingen grunn til å legge om til norsk, nordmenn flest forstår svensk riktig så bra ☺️ Du er jo så himla inspirerende OG sjarmerende at det er en sann fryd å se på klipp og lese blogg. Jeg starter å dyrke i år (så fort jeg er ferdig med å bygge kjøkkenhagen) og det er ingen tvil om hva jeg skal bruke gressklipp og hønsehalmen til ??
  Tusen takk for så vanvittig mange gode tips og ideer - jeg kommer gjerne på foredrag!
  Gleder meg til mer fra deg ?
  Heia-rop fra Janne i Fredrikstad, Norge ?

 5. Hanna skriver:

  Norsk i Sverige . Anbefaler bloggen så ofte jeg kan 🙂

 6. Malin Sanglert skriver:

  Det finns också svenskar i Norge som odlar! ☺Malin - Jordnær mat, Skiptvet Østfold

 7. Nästa års utmaning: flerspråkig blogg ?

 8. Delt! Og kjempevelkommen:-) Hilsen bokashinorge.no

 9. Kerstin Cederlöf skriver:

  Hhhh

 10. Kerstin Sofia Cederlöf skriver:

  Oj då førlåt, mina Hhhh var inte meningen.
  Nej, jag har en fråga som jag desperat letar efter svar på. Jag har just lagat odlingslådor själv, av helt vanliga bräden, obehandlade naturligtvis. Men just det er mit problem. Vad kan jag göra før att beskydda træet så mycket som möjligt? Har tänkt måla dem udvendigt og indenfor vill jag först sätta kraftig plast långsmed sidorna og fodra med "ogräsduk " för att hålla på myllan.
  Känner du till något ogiftigt man kan behandle træet med? Vet du hur t.ex. linolja funkar?
  Jag har søgt på nettet men utan resultat.
  Håber du har en ide til mig.
  Kära hälsningar från Kerstin i Danmark

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Kerstin,
   Många odlare väljer att behandla insidan av odlingslådorna med linolja för att förlänga livstiden. Mina lådor är inte behandlade med någonting alls, men så har jag inte tänkt att de ska hålla för evigt heller. Det kan verka bra att häfta plast på insidan av lådan, men tänk på att det lätt bildas kondens mellan plasten och träet som gör att träet ändå möts av fukt från flera håll och riskerar att ruttna efterhand. Lycka till! Hälsningar Sara

 11. Kerstin Sofia Cederlöf skriver:

  Nej nu forstår jeg ingenting. Nu har jeg skrevet mit spørgsmål to gange og sendt det, men det forsvinder bare. Men de dumme Hhhh kan man se. Nu prøver jeg sende det her.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *