Lagra jordärtskockor | Skillnadens Trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skockorna lagras i jorden

Jordärtskockorna vinterlagrar jag i jorden. Först klipper jag av stänglarna till cirka tjugo centimeter över markytan.

Jordärtskockor har lite oförtjänt dåligt rykte tycker jag. Allt som oftast hör jag sägas att de är ett otyg eftersom de sprider sig så. 

Hos mig växer jordärtskockorna på ny plats varje år. De står i jorden från att de planteras på vårkanten, till dess de tas upp nästkommande vår. Anledningen till att jag byter plats har bara att göra med att jag tycker det är kul att kunna leka med plantornas höjd på ny plats under säsongen.

Att hela tiden flytta plantorna innebär inte att jag har jordärtskockor överallt. Det där med att de sprider sig har nog att göra med hur väl plantorna sköts om. På våren då jag slutskördar gräver jag ur så gott som alla knölar - oavsett storlek. De få små som glöms kvar är mycket lätta att gräva eller till och med dra bort då de börjat växa. Allt som får stå kvar orört blir ogräs. Därför är det så viktigt att gräva bort allt.

 

Störst går först
De största och rundaste knölarna använder jag till utsäde, jag sätter max 20 stycken. Redan från början har jag räknat med att en stor del kommer att kasseras, och det är de mycket små knölarna som ryker. Vid planteringen gödslar jag inget extra, jorden har bra grundgödsel eftersom jag täckodlar.

Sent på hösten klipper jag ner stänglarna till cirka tjugo centimeter ovan mark. Jag skördar det vi vill äta närmsta dagarna, men inte mer. Allt på den skördade plantan som är för smått för att använda låter jag ligga ovan jord. Då kommer knölarna att frysa sönder eller bli uppätna under vintern. Jag lägger aldrig jordärtskockor i komposten eftersom de kommer att föröka sig där och bli det där ogräset jag undviker så.

Viktigt att tänka på när jordärtskockor planteras är att det är de största och slätaste skockorna som ska återplanteras. Då förädlas hela tiden beståndet. Om du inte gräver ur plantorna varje år riskerar du att få ett gytter av pyttesmå skockor som är svåra att använda. Jag lägger ingen tid på att pilla med de skockor som är, i mitt tycke, för små. De slänger jag. Hellre lägger jag lite mer yta på att sätta några extra skockor.

 

Perfekt vintrig rotsak
Jordärtskockor är suveräna till mycket, men godast av allt tycker jag är att baka dem långsamt i ugn tillsammans med olja och salt. På gränsen till för mjuka är de löjligt goda. Jag använder dem också i soppa, grytor, gratäng och friterade. De är en riktig skatt att ha i landet när förråden tryter frampå vårkanten. Kombinerade med vårens första färska är de nästan godare än det mesta!

 

Enkelt att lagra
Jordärtskockorna vinterlagrar jag i jorden. Först klipper jag av stänglarna till cirka tjugo centimeter över markytan.

 

 

Därefter lägger jag ett tjockt lager halm över plantorna som ska lagras. Det gör att tjälen inte går ner i jorden. Då kan jag lättare gräva upp skockorna jag vill skörda under vintern.

 

 

Över högen lägger jag något som skyddar halmen från snö och is. Då är det lättare för mig att skörda under vintern.

 

Jordärtskockor är mycket goda! Det ska dock sägas att de sätter fart på magen... Jag kokar dem några minuter i vatten innan vidare tillagning, då blir resten av dagen lättare att hantera.
/Sara Bäckmo

04. december 2014