Slapp helg i höstig trädgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Slapp helg i höstig trädgård

Hösten är en ganska tillåtande tid. Det sköter sig självt. Och vackert är det. För det mesta.

Just nu är det fullt upp på nästan alla håll och kanter - utom i köksträdgården. Det är ganska härligt ändå med en plätt som mest sköter sig själv. Förstås skulle jag kunna röja runt hur mycket som helst, men det spar jag till en dag när det är mindre av annat. Jag skördar, det är väl det jag gör. Tar in och äter upp. Och gör listor på sånt som kan vara bra att ta tag i. Sen. Det är en fin sak med att ha odlat i några säsonger, att jag vet att mycket går att göra senare. Har vi tur varar vår höst ända in i december och vissa år har vi kunnat vara ute och pyssla längre än så.

Här är några bilder från köksträdgården som den ser ut nu.
/Sara Bäckmo

 

En vacker spetsig kronärtskocka med höstlöv som fastnat på toppen.

Den fleråriga kronärtskockan Herrgårds kom som en pytteliten planta tidigt i somras och har vuxit till en riktig bjässe. Nu kommer skockorna. De flesta hinner nog inte bli stora, men de är riktigt goda att skörda som små och steka i halvor.

 

Stora pumpor ligger i en gammal back i köksträdgården.

Nakenfröpumporna av sorten 'Olga' är skördade men har inte kommit längre än så här. Det är barnen som skördat och nu väntar de tunga rackarna på lite mamma-assistans för att forslas in i en lämplig bokhylla. Där får de mogna och slaktas en dag när andan faller på. Vill du se mer om nakenfröpumporna finns ett klipp längst ner i inlägget.

 

Gröna växter klänger längs en gammal rostig cykel.

Längs staketet av skrotcyklar trängs både nyzeeländsk spenat, som trivs fint i höstkylan, och de sista tappra luktärterna.

 

Illgröna tussar av vintersallat sticker upp bland höstlöven i landet.

Den fantastiska vintersallaten växer superbra under hösten. Det är svårt att hålla fingrarna i styr och låta bli att skörda. Den här ska sparas till dess inget annat grönt finns att äta och blir fint komplement till lagrade rotsaker och frysta bönor fram i vintern.

 

Ett gammalt parhus i rött.

Mycket är kvar innan vårt hus ens liknar den bild jag ser för mitt inre. Men vi är en bit på väg och jag tycker att huset är så vackert med sina fönsterbågar i engelskt rött. Nästa steg är att måla foder i en varmgrå nyans och att ersätta de vita knutarna med falurödfärg.

 

Ett litet barn håller ett stort vitt smultron framför ansiktet.

Alba hittar fortfarande smultron som mognar. De vita smultronen är söta och saftiga och mycket uppskattade skatter.

 

Ett litet barn går genom köksträdgården.

Under höstmånaderna säckar växtligheten ihop och bryr sig inte alls om mina uppbindningar och försök att ställa saker och ting i en viss vinkel. Charmigt. Vi går turer genom portalerna och pratar om det som händer och hänt och om sånt vi ska göra sen.

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46602" yod yot ]

19. oktober 2015