26. augusti 2014

Smakrik rotsakspytt med svamp

Rotselleri 'Prinz' omgiven av kryddtagetes i Skillnadens Trädgård.

Ljuvliga köksträdgård! Vi matar våra fysiska och själsliga jag med underbart god trädgårdsmat varje dag. Nu är rotsakerna kanonfina. Och i kombination med den maffigaste Karl-Johan-säsongen på tio år blir det enkla och försvinnande goda middagar. Så här gör jag vår rotsakspytt:

Du behöver:
Svamp
Lök
Vitlök
Rotsaker (till exempel potatis, morot, palsternacka, rotpersilja, rödbeta, kålrot, rotselleri)
Smör eller margarin
Persilja
Salt och peppar

  • Rensa och tärna svamp.
  • Förväll genom att lägga svampen i en gryta, häll på bottenskyla med vatten och låt puttra ett tag.
  • Häll i durkslag och låt vattnet som är kvar rinna bort.

  • Lämplig mängd rotsaker (jag älskar kombinationen av potatis, palsternacka, morot, rotselleri) skalas och tärnas.
  • Lägg i kokande saltat vatten och låt sjuda några minuter. De får inte bli mjuka.

  • Stek under tiden svampen, tillsammans med hackad vitlök, i smör så den får färg. Jag använder mycket vitlök, kanske 5-6 klyftor.
  • Lägg på ett fat i ugn på ca 50-100 grader.
  • Stek hackad lök och vitlök långsamt så den blir mjuk. Lägg också den på fatet i ugnen.
  • Stek rotsakerna långsamt i smör tills de fått färg.

Blanda allt i en skål, smaka av med ört- eller grönsakssalt och peppar. Strö över ordentligt med hackad persilja.
Servera med stekt ägg, inlagd rödbeta eller gurka och en fin sallad.

Det tar lite tid att steka även om jag använder två pannor. Men jag tycker att resultatet blir både godare och finare genom att steka sakerna var för sig. Då får de den tid de behöver i pannan, som ju är lite olika beroende på vad som steks.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *