08. september 2017

Ta egna tomatfrön

Nu är det dags att utse de tomatsorter som ska ge frö till nästa år. Det är enkelt att ta egna tomatfrön och uppskattat att ge bort favoritsorter till odlarvänner i present. Så här enkelt är det.

Ett pappersark med tomatfrön

Så här ser tomatfröerna ut när de torkat på ett hushållspapper.

Inuti tomaten finns ett slags fruktkött och en gelé-aktig massa med små kärnor i. Kärnorna är fruktens frö och det som används för att så nya plantor. Många tomatsorter passar fint att ta egna frö från och det är mycket enkelt.

 

Undvik F1-hybrider

Välj först och främst de sorter du tycker växer bra i den egna trädgården. I år har det varit en ganska dålig sommar, så utöver mina favoritsorter kommer jag att välja några av de nya sorter jag odlat för att ge de ännu en chans nästa år.

Jag är noga med att inte välja tomater som är F1-hybrider. Dessa sorter ger inte alltid samma sorts tomat vid frösådd. Jag brukar välja att köpa nya frön F1-hybrider av de få jag odlar, till exempel den supersöta 'Sungold' och ta fröer från de andra sorterna.

Fin och mogen tomatfrukt

Jag väljer en tomat som är representativ för sorten och som ser fin ut, tänker att det är bättre att föra vidare generna från en väl utvecklad tomat. Den ska vara mogen, gärna lite mjuk i konsistensen så att fröerna hunnit bli fullt utvecklade.

Det finns vansinnigt detaljerade instruktioner om hur tomatfröer tas, men det hela går att förenkla ordentligt. Tomater gillar att föröka sig och gror utan problem från frukter som slängts på komposten. Jag gör det så enkelt som möjligt:

 • En tomat delas/skärs i skivor.
 • Den gelé-aktiga massan och kärnorna gröps ur.
 • Massan läggs på en bit toapapper och sprids ut något.
 • Glöm inte att skriva sortnamnet direkt på pappret.
 • Låt torka och stoppa sedan i ett kuvert eller i en fröpåse.

 

En skivvad tomat i orange.

Stora bifftomater och så kallade pastatomater har oftast färre kärnor i frukten, jag tar hand om de få som finns.

 

Ett annat sätt att ta tomatfrön är att gröpa ur fröna och skölja bort så mycket som möjligt av fruktköttet. Därefter blötläggs kärnor och höljet som finns runtom fröerna i några dagar tills höljet lösts upp. Då sköljs fröerna rena och läggs att torka. Det kallas för att fermentera tomatfröerna och sägs förbättre grobarheten på fröerna. Eftersom en tomat innehåller väldigt många fröer så tycker jag att jag har råd att undvara några frön då jag tar frön genom att torka på papper.

Det finns säkert lika många sätt att ta tomatfrön som det finns tomatsorter, nästan. Berätta gärna hur du brukar göra.
/Sara Bäckmo

 

12 svar till “Ta egna tomatfrön”

 1. Lotta skriver:

  Jag tar ett kaffefilter, skriver sortnamnet på kaffefiltret och sen klämmer jag ur fröer ur några bra tomater direkt ner i kaffefiltret. Plattar ut lite och lägger att torka på en bit hushållspapper på ett uppochnervänt ugnsgaller (så det blir luft under). Filtrena torkar på en dag och efter ytterligare en eller ett par veckor kan man stoppa undan filtren tills nästa sådd. Det är supersmart för kaffefiltret fungerar fint som fröpåse direkt, tomatfröna sitter ju fast däri men är ändå lätta att pilla loss.

  Ibland rötar jag tomatfrön, alltså lägger i vatten för att ruttna bort gelen runt fröna. Det gör jag om jag ska donera till ett fröbibliotek eller föreningen Sesam. Men det är sällan det blir riktigt bra och fröna blir lösa - så jag vill gärna ha tips på hur man kan få "fina" tomatfrön 🙂

 2. Benni skriver:

  Jeg klemmer ut frøene av tomat i et glass med litt vann og setter det til gjæring noen dager i romtemperatur. Det kalles vel fermentering. De frøene som flyter kaster jeg, mens de som synker til bunnen tas vare på. Så skyller jeg frøene i en sil og tørker de i et kaffefilter. Etter fermentering er tomatmassen rundt frøene (som skal være spirehemmende) borte.
  Tomatfrø kan oppbevares 5-10 år uten å miste spireevnen. Ofte sår man for mange frø og glemmer at tomatfrø spirer nesten 100 prosent.

 3. Sol skriver:

  Jag har tidigare både meckat med att fermentera och också bara sprutat direkt från tomaten på torkpapper. Nytt för i år var dock att jag försökte själv försiktigt bita bort hinnan om varje frö, som jag sedan la på torkpapper. Det var en fin övning tyckte jag, både i nån slags mindfulness och tung-och mungympa. Kan tillägga att jag inte odlar så värst mycket tomater, så jag behövde inte tugga bort så många hinnor.

 4. Sara Lindlöf skriver:

  Hej. jag har sett dina texter om huruvida vi ska ta fröer eller ej och att det inte är lämpligt för alla växter men vissa växter är det i princip inte något problem alls med vad jag förstår.

  Finns någon bra förteckning över detta någonstans? Jag har letat men kan inte finna? Det vore ju toppen! För det är ju så oerhört roligt att ta egna fröer, men inte om jag förstör för mig själv och andra 🙂

 5. annel31johansson skriver:

  Jag undrar hur ganska nysådda tomatplantor kan se ut om de är fertila eller inte?

 6. Gunnel sköberg skriver:

  Det behöver inte va så komplicerat!
  Peta ut kärnorna ur tomaten mellan två bitar hushållspapper, låt torka till nästa vår (mars) och lägg sedan hushållspappret direkt i fuktig jord! Spänn glaspartier över och Inom 2 veckor sticker små gröna blad upp! Dela plantorna i större krukor! 100% grobarhet! Alla vänner som vill ha får plantor! ??

 7. Martina skriver:

  Hej! Jag sköljer först kärnorna lite i en sil. Sedan sprider jag ut jag ut dem en och en (så gott det går) på ett hushållspapper. Nu är det lätt att ta en sked och dra kärnan ur gelehöljet med skedkanten. Gelén sitter fast i papperet, kärnan kommer ut lätt och fint. Sedan får kärnorna torka på en tallrik innan de läggs i ett kaffefilter eller kuvert. Man kan skölja en extra gång innan torkning om man vill. / Martina

 8. Karin Jildeteg skriver:

  Karin J
  Hej! Jag provade först med att lägga de blöta tomatfröna på hushållspapper men tyckte att pappret fastnade på fröerna. För mig fungerade det bättre med en slät tygbit (t.ex. lakansväv).

 9. Anncha skriver:

  Jag lägger tomatfröna i ett glas vatten några dagar.
  Silar dem och lägger på ett bakplåtspapper.
  Fröna fastnar inte på ett bakplåtspapper, vilket det gör på ett hushållspapper

 10. Johanna skriver:

  Jag tar skott på mina plantor, sätter dem i jord i november sen får de växa 🙂 superenkel och väldigt mycket.
  Tomaten ger tokigt massa frukt 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *