11. november 2014

Täck lådan om du kan

Odlingslåda täckt med lock för att underlätta tidig vårsådd. Februari 2014.Efter söndagens inlägg, där jag visade hur jag matar/gödslar en av mina odlingslådor, ställdes en fråga om inte en del av näringen i gödningen försvinner (lakas ur) under vintern och hur jag gör för att motverka det.

Jo, det försvinner en del näring. Men hur mycket och hur det påverkar just min odling vet jag inte.

Däremot sägs täckodlad jord förlora mindre närings än jord som är bar. Täckodlad betyder här att jordytan är täckt med ett lager organiskt material. För att inte förlora viktig näring är det därför en bra idé att täcka till exempel en nygödslad odlingslåda med lock eller täckmaterial under vintern. Så gör jag med en del lådor.

Odlingslådor som jag planerar att så riktigt tidigt under våren föredrar jag att täcka med lock. För mig är egentligen de praktiska delarna viktigast här. Jag vill helt enkelt ha jorden fri från täckmaterial, så fin som möjligt och dessutom snöfri för att kunna peta ner frön. Alltså täcker jag med lock, om jag har (se bilden från februari 2014). Då behålls också näringsämnena bättre i jorden och försvinner inte med regn, snö eller luft lika lätt.

De djupbäddar jag gräver nya eller gräver om nu under hösten täcker jag oftast inte. Min erfarenhet är att diverse dukar lätt blåser bort under vintern och innebär mer jobb än det jag eventuellt vinner genom att spara näring i jorden. Och eftersom jag ändå täckodlar hela min odling tillför jag bra med näring löpande under säsongen.

Som jag förstått det försvinner det mer näring från till exempel färsk och också komposterad stallgödsel om den sprids nu under hösten, jämfört med täckmaterial. I min köksträdgård använder jag i stort sett bara stallgödsel till varmbänkarna, så det har jag inte så stor erfarenhet av.

Jag är ingen expert på det här med hur näringsämnena lämnar jorden, det som kallas för urlakning. Men jag inbillar mig att det naturliga kretslopp som en täckodling innebär är mer skonsamt för jorden också när det gäller att ta hand om näringsämnena. Den process som ständigt pågår i min täckodlade köksträdgård är ju densamma som i naturen, även om typen av växtmaterial skiljer sig något.

Du som har bättre insyn i ämnet än jag får gärna dela med dig! Se gärna inläggets tråd på Skillnadens Trädgårds Facebook-sida, där flera kommenterat. Länk i högerspalten.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *