Tatueringar och odlingstunnlar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tatueringar och odlingstunnlar

Odlingstunneln i juni.

Det finns gemensamma nämnare mellan mina tatueringar och odlingstunnlar. Jag önskar att jag fläskat på med större! Men jag har gott om tid på mig att justera storlekarna. Bygga ut och smycka vidare.

Redan för tio år sedan började jag fantisera om ett växthus. Ett egensinnigt byggt med plats för både blommor och grönsaker.

Men det har aldrig varit rätt tillfälle att bygga det där växthuset. Varken tid eller pengar har funnits. Och inte heller den rätta platsen.

Jag är så glad att jag hittat ett alternativ till växthus under den tid jag behöver för att skapa den perfekta platsen och tjäna pengarna jag behöver för bygget. Tunnlar!

De är billiga att köpa. Kräver minimalt med förberedelse innan uppsättning. Är enkla att bygga. Kräver inget bygglov. Kan flyttas. Och innebär en avsevärd förbättring vad gäller odlingsmöjligheter för många grönsaker. Kul!

Alltså satsade jag på odlingstunnlar istället för växthus. Nu har jag två stycken. En odlar jag i, också under vintern, och i den andra har jag höns. Hönstunneln ska du få se imorgon.

Just den odlingstunnel jag valt är en med stålkonstruktion som lär vara betydligt mer hållbar än de med andra stommar. Överdraget är enkelt, en armerad plast med öppning i en av gavlarna samt vädringsluckor längs sidorna. Jag är beredd på att överdraget kommer att ta stryk under vintern då det sitter kvar och räknar därför med att behöva ersätta det ganska snart efter kalla perioden.

Tunnlarna står nu på två separata ställen i trädgården. Till hösten kommer den ena att flyttas närmare den andre så de kan stå bredvid varandra. Då blir det lättare att sköta växterna med vattning etcetera.

Efter en säsong med odlingstunnlar konstaterar jag att jag har mycket att lära. Skörden har varit okej, men roligast tycker jag att det varit att ha en riktigt bra plats att förvara försådder på. Krukade kålplantor och annat har vuxit jättefint på den skyddade varma platsen.

För dig som likt mig själv inte kommit till skott med det perfekta växthuset kanske skulle ha nytta av att pröva odlingslyckan i ett tunnelväxthus i väntan på det där skottet.

Det finns gott om kul klipp att titta på på Youtube, sök till exempel efter "polytunnel". Vill du se hur min tunnel skött sig under året söker du efter "odlingstunnel" här på bloggen i högerspalten.
/Sara Bäckmo

11. december 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *