Har du tid att odla mat?

Det fysiska arbetet med odlingen uppskattar jag till drygt en timmes fysiskt arbete varje dag - året om. I runda slängar alltså en arbetsdag per vecka.

Skillnadens Trädgård, juni 2014.

En av de vanligaste frågorna om min köksträdgård handlar om hur mycket tid det tar att odla. En befogad fråga. Det är ju ingen idé att skapa en jättestor köksträdgård om det ändå inte finns tid att sköta den.

Det är mycket jobb att ta hand om en grönsaksodling. Mycket av mitt arbete handlar om att tänka. Klura ut hur jag ska lösa grejer, var saker och ting ska växa och hur jag ska synka sådder, skörd och skötsel för att vi ska kunna äta det vi vill.

Det fysiska arbetet med odlingen uppskattar jag till drygt en timmes fysiskt arbete varje dag - året om. I runda slängar alltså en arbetsdag per vecka. Med fysiskt arbete menar jag allt praktiskt jobb i trädgårdens om behöver utföras, som att så, plantera om, gräva, hämta täckmaterial och annat.

Vissa dagar jobbar jag ingenting, en annan dag har jag kanske en förmiddag till mitt förfogande. Just i år har jag fördel av att jobba hemma, i huvudsak med att skriva om trädgården, men det innebär i sig inte att jag har mer tid att sköta trädgården. Det kommer jag fortfarande att göra på fritiden. Däremot kan jag planera en fritiden till dagtid om jag vill. Med ett heltidsarbete utanför hemmet skulle det vara svårt.

I vår familj är det bara jag som odlar, som utför allt arbete i köksträdgården. I ett hushåll där fler är intresserade av att arbeta med odlingen blir den arbetade tiden per person mindre. Kanske skulle ett gemensamt arbetspass en förmiddag eller eftermiddag varje helg räcka för att tillsammans kunna odla alla grönsaker din familj behöver under större delen av året?

Sist men inte minst. För första gången sedan mätningarna av våra tv-vanor startade 1993 så har den tid vi tillbringar vid någon slags tv-sändning överskridit fyra timmar. Per dag.* En halv arbetsdag varje dag tittar vi på tv, i våra tv-apparater, datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Jag leker med tanken på vad som skulle hända om flertalet av oss bytte ut en enda av de timmarna mot att odla grönsaker...
/Sara Bäckmo

*Enligt Mediemätning i Skandinaviens siffror.

08. januari 2015

2 svar till “Har du tid att odla mat?”

  1. Ulrica skriver:

    Ja. Man skulle ju behöva mäta surfa/tv tiden och sen se hur tiden kunde disponeras bättre. Vi levde utan tv i fem år för ca 6 år sedan. Nu försöker jag kapa slötittandet och se aktivt det jag verkligen vill se.

  2. Lucas skriver:

    Hejsan! Vi är ett par som odlat från noll till idag ca 1000 kmv lite olika grödor såsom det det vanliga potatis morötter sallad osv...nu har min partner tröttnat , men jag vill fortsätta på egen hand!!!
    Vi odlar ekologiskt och har tex maskin till potatis sådd...
    Allt annat är manuellt. Jag jobbar dagtid 100%..min fråga är : går det att odla själv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *