Stäng menyn

Tidig lök i tunnelväxthus

Jag har satt tidig lök i ett av mina tunnelväxthus, med förhoppning om osedvanligt snabb skörd. Det är en riktigt tidig lök jag valt och den har precis nu tittat upp ur jorden. En bra start på april månad!

En interiörbild från tunnelväxthuset, massa jord.

Så här såg tunnelväxthuset ut innan jag satte löken i bädden till vänster. Efter vintern har det varit ganska torrt och jag har vattnat under några dagar för att fukta jorden.

 

För några år sedan provade jag att odla lök i mitt stora tunnelväxthus. Det blev inte bra alls. Massa blast och inga lökar. Visserligen tycker jag om blast men det var ju för en tidig lök som jag provade att odla. Min slutsats var att det var för varmt så att växten blev stressad och satsade på blad och senare blommor istället.

Men nu läste jag att Jonas Ringqvist på Bossgården sätter lök i mars i tunnelväxthus. Jonas och hans fru Sanna driver en småskalig grönsaksodling och laborerar en hel del för att få fram både tidiga och sena grönsaker till försäljning. De odlar massor i tunnlar, både stora och små, och sätter bland annat lök i mars för att skörda i maj. När jag satte lök i tunnel senast tror jag helt enkelt att jag satte den för sent, jag skulle petat ut den tidigare så den inte fick en växtchock av värmen. Nu måste jag göra ett nytt försök.

 

Läs mer: Odla lök från frö

 

En hand håller en liten lök, stor som en liten valnöt.

Sättlöken är väldigt liten, men växer snabbt och bildar normalstora färsklökar på ganska kort tid.

 

Snabbväxande gul lök

Jag har valt sorten 'Forum' F1 till min plantering. Det är en ny sort som Larsviken har i år och som beskrivs så här:

"Forum passar den ivrige odlaren. En av de tidigaste och mest snabbväxande sorterna på marknaden. Sorten kan sättas tidigt utan att den går upp i blom. Rotsystemet är inte så djup och därför krävs god tillgång till både näring och vatten. Forum ger helt runda lökar med mild smak."

Det här tycker jag verkar passa perfekt för min längtan efter tidigt lök. Vi fick ju fullständigt usel skörd förra året och jag är svältfödd på god hemodlad lök.

För dig som är ny i lökvärlden så betyder beskrivningens mening om att löken inte går i blom så tidigt, att sättlöken kan sättas i jorden tidigt på året. Lök i allmänhet (alltså sorterna som kallas för kepa-lök; gul lök, röd lök, silverlök) går lätt i blom om de utsätts för väldigt kalla temperaturer. Då blir plantan stressad. När löken går i blom bildas en hård kärna och stängel inuti löken, så att just själva löken försämras och inte alls blir så god att äta.

 

Läs mer: Att lagra lök

 

En bädd sedd ovanifrån med en rad sättlök i mörk jord.

Löken sätts i en nästan sex meter lång rad, med ungefär tio centimeter mellan varje lök.

 

Tunneln där löken ska växa ligger på norrsidan och är lite kyligare än mitt stora tunnelväxthus, men nås av lite sol både på förmiddagen och eftermiddagen. Inte optimalt kanske för lök, men jag gör ett försök.

Sättlöken är liten och jag sätter den i en fåra med lucker jord, precis under marknivån. För att bättra på möjligheterna att löken växer snabbt täcker jag hela längan med en fiberduk efter att löken är på plats. Det har varit ganska kallt på nätterna, med flera minusgrader ute nästan varje natt. Kommande tiodygnsprognos visar plusgrader också på nätterna så jag hoppas innerligt att den ska trivas.

 

Läs mer: Tips för vacker blommande gräslök

 

Tunnelväxthuset med en vit fiberduk över jorden till vänster.

En fiberduk på toppen gör att jorden hålls fri från frost under kalla nätter. På dagarna när det är sol försöker jag ta av duken så att solen får värma jorden.

 

Nu är det bara att vänta på löken. Och se vad som händer. Två veckor efter att löken sattes har den äntligen tittat upp med kraftig och läckert grön lökblast. Det bådar gott!
/Sara Bäckmo

01. april 2019