Torka skördad vitlök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Torka skördad vitlök

Nu är min vitlök skördad och förberedd för första steget mot att lagras länge. Här kan du läsa om momenten efter skörd och hur du lyckas hålla vitlöken fräsch till nästa sommar.

En bunt vitlök ligger på marken.

Nyskördad färsk vitlök doftar ljuvligt. Smaken är mild och löken kan användas i massor.

 

I juli börjar de tidigaste vitlökssorterna att visa tecken på att vara redo för skörd. Blasten börjar kännas lite mjuk och i vissa fall har den lagt sig ner mot marken. Jag odlar en rejäl bädd med vitlök i år och har haft noga koll på blasten för att skörda i rätt tid. Nu är det dags! Imorse åkte all vitlök upp och jag är så nöjd med skörden! Ungefär 150 lökar bör det vara.

 

Läs mer: När ska vitlök skördas?

 

Vitlök är en perfekt grönsak att vara självförsörjande på. Om den bara får en välgödslad växtplats, extra gödsel på våren och sommaren och lagom med vatten, då växer den bra och levererar skörd som räcker länge. I mitten av juli har vi precis ätit upp den sista av vitlökarna som lagrats förra året, snacka om bra tajming.

Köp vitlök 'Sabadrome' - tidig sort, flätbar blast
Köp vitlök 'Cledor' - sen sort för långlagring, flätbar blast

 

Köksträdgård framför rött hus.

Så här såg mitt vitlöksland ut innan skörd. Fyra rader vitlök i en uppskattningsvis fyra meter lång bädd. Täckodlade med gräsklipp.

 

Vitlök med grön blast ligger i en hög.

Första raden ligger i en plan hög för att torka upp något efter skörd.

 

Närbild på nyskördad vitlök.

Nyskördad lök är jordig. När jorden torkat upp putsas löken för att förvaras inomhus.

 

Viktigt att torka

Om du har tänkt långlagra din lök och har valt sorter för detta, är det viktigt att du torkar löken efter skörd. När blasten torkar täpps infartsvägar mot löken till och bakterier och annat når inte de färska vitlöksklyftorna. Om detta görs på rätt sätt kan löken lagras länge. Tänk dock på att vissa sorter inte klarar någon längre lagring, de håller kanske ett halvår eller så, medan de mest lagringsdugliga sorterna kan hålla drygt ett år.

Så här ser de olika momenten ut då jag skördat vitlök:

  • vitlöken lirkas försiktigt upp ur jorden
  • all lök läggs i glesa högar på jorden för att torka några timmar
  • löken flyttas till en torr plats under tak (garage, uthus, växthus eller liknande)
  • eftertorka tills blasten är helt torr
  • putsa löken genom att gnida den mellan handflatorna så att jord och smuts försvinner
  • klipp av rötterna (kan göras direkt efter skörd)

 

Läs mer: Lagra vitlök inomhus

 

Fyra låt-bli-tips

Jag har för vana att inte skölja min lök efter skörd. Att blöta ner hela plantan ställer väldiga krav på att tork-processen görs ordentligt. Om löken ligger eller hänger blöt utan att torka bra är det risk att löken blir dålig och lagras sämre. Om du vill att löken ska se blänkande ren ut är det bättre att putsa bort ett lager skal.

Ett annat låt-bli-tips är att undvika att löken torkar på en allt för varm plats. Om löken ligger kvar utomhus i 30 graders hetta på marken, eller i ett växthus där det är supervarmt, är det risk att löken nära nog kokar. Det har hänt mig en sommar. Löken får då en särskild lukt, av typ tillagad vitlök, och en lite genomskinlig färg på den färska löken. Om detta händer är det svårt att hitta användning för löken och att lagra den är i princip omöjligt. Den ruttnar.

Undvik att utsätta löken för väta då den ska torka. Om du skördat och torkat löken några dagar och sedan råkar hälla en kanna vatten över löken eller lämna den ute när det regnar, är det stor risk att lagringsmöjligheten försämras.

Klipp inte av den färska blasten innan lök och blast torkat ordentligt. Risken finns att löken lagras sämre då. Vänta med att klippa blasten tills den är torr och prasslig.

Se till att ta hand om den skördade löken när du lagt tid på att odla den!

 

Läs mer: Gör en vacker vitlöksfläta

 

Närbild på en lök med blottade klyftor.

Om löken inte skördats i rätt tid är det risk att blasten blir klen och klyftorna spricker upp inuti löken.

 

När löken spricker upp

Om vitlöken står för länge i landet blir blasten skadad och lossnar lätt från löken vid skörd. Dessutom spricker hela löken upp och blottar de färska klyftorna inuti. Dessa lökar lagras inte heller något vidare.

Om du har lök som ser ut så här gör du bäst i att äta den löken först. Har du flera stycken som du vill ta hand om kan du sno ihop ett läckert vitlökssalt, vitlökspulver eller en buljong med mycket vitlök i.

 

Skördad vitlök ligger på marken.

Det är lätt att odla en årskonsumtion av vitlök i en ganska vanlig trädgård. Jag brukar sätta ungefär 20 sättlökar och får då drygt 200 vitlökar att skörda.

 

Närbild på jordig vitlök.

Rötterna på vitlöken klipps av efter skörd eller då löken torkat upp.

 

Övergripande bild på bädden med vitlök skördad ovanpå.

Nu blir det tomt i landet där vitlöken vuxit. Tur att jag har plantor av både grönsaker och blommor att sätta ut!

 

Min skördade vitlök ligger efter några timmar i landet nu i ett skuggigt växthus för att torka. Jag vänder på löken då och då så att den ligger luftigt och inte blir fuktig. När den torkat några dagar lägger jag den gärna på ett galler eller hänger upp buntar i taket, så att löken inte har kontakt med marken. Insekter och fukt kan skada löken.

 

Läs mer: Odla egen vitlölk - sätt på hösten

 

Tre frågor

Jag fick några frågor om vitlök på Instagram och svarar på dem här.

Mina vitlökar är jättesmå, varför då?

Vitlök är en av köksträdgårdens mest näringskrävande växter. De vill sättas i väl gödslad jord och dessutom gödslas extra på våren och sommaren. Min gissning är att dina lökar fått för lite gödsel.

 

Mina vitlökar försvann efter vintern. Vad tror du hänt?

Vitlök kan tryckas upp ur jorden när tjälen kommer och går. För var gång exponeras klyftorna för lite mer kyla och ruttnar så småningom. Tror du det kan vara så med dina lökar? Löken sätts ofta ganska grunt och råkar ut för detta om man inte är varsam. Jag brukar lägga lite löv eller halm över bädden, som eventuellt tas bort på våren, för att jämna ut temperaturen i bädden.

 

Har du någon favoritsort att rekommendera?

En sort som ofta återkommer i min odling är 'Clédor'. Det är en fransk vitlök med vitt skal. Inte en av de största löksorterna, men en av de som lagras riktigt länge. Ett stort plus med 'Clédor' är att den är ganska lätt att få tag i på nätet.

 

Lycka till med din skörd av vitlök!
/Sara Bäckmo

 

 

 

14. juli 2021