Topp fem för sommarsådd

Snälla! Ge mig dina bästa fem grönsaker att så just precis nu! Nödrop på Instagram, så här kommer förslag på fem superenkla och fem andra.

Dill i pluggbrätte

Dill sådd i pluggbrätte under sommaren. Det vita på jorden är perlit, ett vulkaniskt material som gör jorden luftig och håller fukten bra.

 

Sommaren är en kanonbra tid på året för sådder. Det gror snabb och växer fint. Men glöm inte att vattna! Ställ sådden i skugga så att den inte torkar ut, om du sår i förväg för senare utplantering. Det funkar fint att så både i brätten och tråg för att senare sätta ut i landen, men lika bra att så direkt på växtplatsen när det blir plats ledig.

 

5 superenkla grönsaker för sommarsådd

ärtskott
sallat
rucola
sibirisk bladraps
rödbetor (för blastens skull)

 

5 lite klurigare för sommarsådd

dill
spenat
kinesisk salladskål
pak choi
rädisa

 

Ett pluggbrätte med små rödbetsplantor.

Rödbetor är jättebra att så mycket av under sommaren, inte för att betan hinner bli skördeklar utan för att äta läcker blast. Sådden på bild är täckt av det vulkaniska materialet perlit i brist på jord.

 

En hand sår fröer i ett pluggbrätte.

Många av sommarsådderna är perfekta att göra i pluggbrätten där jag får plats med mycket på liten yta. Här sår jag spenat.

 

Tips inför sommarsådd

De enkla grönsakerna är i princip bara att stoppa ner fröer i jorden och hålla efter så att sådden inte torkar ut. Den enda saken att komma ihåg är att sallat inte gror bra om det är för varmt. Ställ sådden i skuggan.

De övriga fem grönsakerna har alla någon liten egenhet som gör att de kan vara kluriga:

 • Dill kan vara tjurig som tusan och ger bäst resultat om fröerna sås i kluster eller i ganska täta rader. Se bilden överst i inlägget. Det vita över jorden är perlit, ett vulkaniskt material som kan användas att täcka sådder med för att behålla jorden fuktig. Jag använde det på en del sådder då jag inte hade tillräckligt med jord häromveckan.
 • Spenaten går i blom om sommaren är supervarm och superljus. Så nytt om första sådden misslyckas.
 • Kinesisk salladskål ska bilda stora plantor och drabbas lätt av angrepp från larver av olika slag.
 • Pak choi är också en kålsort som kan drabbas av angrepp, särskilt sniglar gillar mina plantor.
 • Rädisa behöver mycket vatten för att utvecklas riktigt bra. Odla på en plats där du inte glömmer att vattna regelbundet.

Vill du ha fler tips på grönsaker att så i slutet på sommaren så finns det att läsa i Skillnadens såkalender.

Målet med sommarsådden är att få grönsaker som växer upp under sensommaren och ger fin skörd de kyligare höstdagarna. Jag kommer att påminna dig under hela sommaren om sådd, var så säker! Resultaten är absolut fantastiska i de flesta fall och skörden kan ha stor betydelse för matlagningen under hösten. Så rensa frölådan och så för glatta livet, även om du kanske tvivlar på om det blir något. Våga prova!
/Sara Bäckmo

27. juli 2017

11 svar till “Topp fem för sommarsådd”

 1. Kitty skriver:

  Jag har nyligen sått mera frön på friland. Tänkte även så en del i pluggbretten, bara för att bättre kunna täcka över och hålla fuktigt, det kan vara knepigt ibland ifall man har andra stora grönsaker strax intill.. 🙂
  /Kitty

 2. Hanna skriver:

  Du är grym!

 3. Carolina skriver:

  Har fått kålfjärilslarver på kålen. Får inte tag på Turex och ska vara bortrest i 14 dar. Vad kan jag göra på några dagar för att lindra angreppet?

  • Karin skriver:

   Skörda och frys in allt innan du åker. Jag får all kål uppäten om allt inte skördas innan mitten av juli så jag har minskat på kålodling, sår och skördar tidigt.

  • Ida skriver:

   Ett litet tips. Har du frågat runt bland vänner och grannar? Ett öppet sökes-inlägg på dina sociala kanaler? De som har turex har ofta så mycket att de inte hinner använda allt innan utgångsdatum.

 4. Catharina Berg skriver:

  Blanda 1dl ättika med två liter vatten och spruta på stam å blad det gör jag flera gånger om dagen. Tar bort blad med ägg/larver på och sprutar direkt på vilket gör att dom dör direkt.

 5. Annah Smedberg-Eivers skriver:

  Har vad jag tror öronvivlar som helt barskrapat all pak choi och sallat precis när de kom upp!! 4 påsar dyra frön borta:-(. Hur får jag bort dem ??(om jag nu vågar så på nytt)

 6. Anneli skriver:

  Min stora besvikelse är när sorkarna bitit av sockerärtsplantorna! Så de går inte att odla på friland utan bara i pallkragar.

 7. Erica skriver:

  Du är verkligen en stor inspiratör! Jag har sått överallt och hela tiden. Allt lyckas inte, men du får mig att så en gång till och en gång till....TACK!

 8. Johanna skriver:

  Finns det några grönsaker man kan odla helt och hållet inomhus under växtbelysning?

  • Borghild skriver:

   Jeg har dyrket reddiker (rädisa) i godisbokser inne under vekstlys på våren. Og erteskot. Begge med godt resultat. Basilikum går også fint, men den jeg har i drivhuset vokser bedre ennden inne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *