Typ biscotti - med pumpakärnor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Typ biscotti - med pumpakärnor

Försvinnande goda kakor med mängder av pumpakärnor i, typ biscotti. Jag odlar kärnorna själv men det går lika bra att använda köpta förstås.

 

Pumpakakor

De här kakorna har barnen och jag bakat flera gånger som överraskning till pappans födelsedag. En liten påse till förmiddagsfikat på resande fot blir uppskattat.

Receptet är en modifierad variant ur Vinterns goda ting av Anna Bergenström och Fanny Bergenström. Egentligen innehåller kakorna smaksättning i form av nötter, mandel, choklad och apelsin. Men jag har skalat bort det och ersatt allt med mängder av egenodlade pumpakärnor. Så gott!

Du behöver:
2 stora nakenfröpumpor
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 dl mjuk honung
1 ägg
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Slakta pumporna och ta ut alla kärnor. Skölj dem och rensa bort eventuellt fruktkött. Torka kärnorna mellan två kökshanddukar. Lägg kärnorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn, knappt 150 grader, tills de känns någorlunda torra men inte brända. De "knäpper" när de torkar i ugnen, det är inget att oroa sig över.

Färska kärnor förlorar i vikt då de rostas. Du behöver 150-200 gram rostade pumpakärnor. Du kan förstås köpa om du inte har odlat själv.

Blanda smeten först då kärnorna är rostade. Rör smör, socker och honung till en smet. Tillsätt ägg, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och sist kärnorna. Lättast är att jobba degen med händerna, den blir lite svårarbetad med alla kärnor i men håller ihop fint då den gräddats.

Gör sex rullar av degen, lika långa som plåtens kortsida. Lägg tre på varje plåt och grädda mitt i ugnen, 200 grader, i knappt 15 minuter. Låt valna något och skär sedan skivor på snedden (som biscottis). Lägg kakorna med snittytan uppåt på en plåt och grädda i knappt 10 minuter till.

Försvinnande goda!
/Sara Bäckmo

 

01. februari 2015