Underbara jordärtskockor! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Underbara jordärtskockor!

Med jordärtskockor i trädgården är odlaren rik! En underbar växt med avundsvärd höjd, därtill en osannolikt god grönsak. Mina skockor är skördade och här berättar jag mer om både skörd och odling.

En bild på nyskördade jordärtskockor.

Nyskördade jordärtskockor är krispiga och fina och kan lagras i en icke tillsluten plastpåse i kylen. Utsädet sätts i jorden snarast.

 

För en tid sedan tog jag upp alla jordärtskockor från växtplatsen - min vårskörd! Jag odlar visserligen många olika slags rotsaker under säsongen men inser att det är alldeles för sällan jag pratar just om jordärtskockorna dessvärre. De är ju rysligt viktiga, främst under senvintern och tidiga våren, så jag borde verkligen lyfta dem oftare!

Jag gjorde en video när jag skördade där jag berättar lite om hur jag odlar skockorna och varför jag tycker att de är så bra:

 

 

Många som odlar vet inte riktigt vad de ska använda jordärtskockan till. Den har dåligt rykte. Ger jobbiga magar tycker en del. Och vad ska man egentligen laga av den?

Jag har två tips:
1. Tänk på hur du skulle använda potatis i köket. Gör precis samma saker med jordärtskockan!
2. Om du tycker jordärtskockor sätter fart på magen - koka dem några minuter och byt sedan kokvatten innan du fortsätter med matlagningen. Det hjälper!

I min digitala receptsamling Skillnadens mat här på sajten finns många goda recept med jordärtskocka. Hoppas du hittar inspiration!

 

En hög med raggmunkar med klarröd lingonsylt på en tallrik. A pile of potatoes pancakes on a plate with red lingonberry jam on top.

Raggmunk med jordärtskocka och purjolök.

 

Tre skålar med guldgul, skummande soppa toppad av sockerärt. Vid sidan ligger ett krispigt fröknäckebröd.

Underbar ängamat med jordärtskocka och andra rotfrukter.

 

Gratäng med jordärtskockor i en form på ett bord.

Gratäng med jordärtskockor. Mums!

 

Gräv bort jordärtskockor

Om du har jordärskockor som växer i trädgården och som du skulle vilja odla enligt min modell, som alltså bygger på att jordärtskockorna varje år byter plats, gör så här:

Försök att gräva upp alla jordärtskockor ur jorden, också de små.
Spara de du vill äta upp, plus 15-20 stycken som du använder till nytt utsäde.
Gräv igenom växtplatsen en gång till och ta bort så mycket du kan.
Odla en grönsak eller blomma på platsen som har kort växtperiod, till exempel sallat, vallmo, sommarslöja, krasse eller annat.
När de nya växterna gjort sitt ser du lätt var det vuxit upp nya plantor av jordärtsocka. Gräv bort dessa och låt marken vila till nästa vår.

Genom att odla växter med kort växtperiod ges du tillfälle att gräva bort delar av jordärtskockor som blivit kvar. Ett stort bestånd av jordärtskocka tar lite tid att bli av med - men det går. På nya växtplatsen kommer plantorna att vara så väl sammanhängande att det inte blir något problem.

Lycka till med dina skockor och glöm för all del inte att laga god mat av skörden!
/Sara Bäckmo

16. maj 2018

15 svar till “Underbara jordärtskockor!”

 1. kerstin.h.olsson skriver:

  Hej,
  Varför vill du byta växtplats varje år för jordärtskockorna?

 2. Helena skriver:

  Det undrar jag också. Jag låter dem växa vidare på samma plats år efter år, äter, rensar upp och återplanterar de bästa. Det blir alltid bra. Jag älskar också skockor.

  • Sara Bäckmo skriver:

   För att de bildar sådana enorma bestånd att de är nästintill omöjliga att få bort. När jag tar upp och planterar om har jag möjlighet att förfina dem och så att säga avla på de som är slätast, störst och finast.

 3. katinka skriver:

  Jag önskar verkligen att vi kunde äta jordärtskockor, min man och jag, men det är verkligen ingen inbillning att vi blir sjuka av dem. Precis som av svartrot. Magsmärtor och enorm gasutveckling. Nu senast provade jag att koka upp skockor i tre olika vatten som slängdes, varefter jag gjorde mos på skockorna. De smakade nästan ingenting, så urkokta var de, men natten blev lika smärtsam ändå. Jag hoppas på växtförädling!

 4. Margareta Lagerlöf skriver:

  Det är januari och bor i zon 5. Det borde vara riktigt kallt men det är mest plusgrader. Max -5gr någon dag. Kan det vara framgångsrikt att sätta jordärtskockor nu. Framtida väder vet vi inget om så visst är det en chansning. Frågan är om det är ren dumhet eller värt ett försök.

 5. Tore Holmlund skriver:

  Hej Sara! Jag odlar dom på damma ställe år efter år med väldigt bra resultat, gör på samma sätt som du att jag grävet upp precis alla, sedan gödslar jag upp bädden och sätter tillbaka de finaste och slätaste knölarma. På så sätt ger "avelsarbetet" dyora jämna och fina knölar, dessutom riskerar jag inte att de blir ett ogräs någon stans.

 6. Tore Holmlund skriver:

  Hej Sara! Jag odlar dom på samma ställe år efter år med väldigt bra resultat, gör på samma sätt som du att jag grävet upp precis alla, sedan gödslar jag upp bädden och sätter tillbaka de finaste och slätaste knölarma. På så sätt ger "avelsarbetet" stora jämna och fina knölar, dessutom riskerar jag inte att de blir ett ogräs någon stans.

 7. Isabelle skriver:

  Undrar om man redan första året kan skörda en köpeplanta från handelsträdgård? Köpt i våras och ut planterad i maj. De har vuxit ca 2 m, blommat och nu vissnat lite.

 8. Carina Skärpe skriver:

  Odlar i pallkrage och göslar med koskit och nässelvatten.

 9. Marie skriver:

  Vi har jordärtskocka men jag tycker de alltid är så små när vi skördar.
  Är kvar på samma ställe år från år.
  Vad gör jag för fel?

 10. Cattis skriver:

  I våras satte tre knölar i en mindre oljetunna mest för blommorna.
  Då jag skulle tömma tunnan i september inför vintern så var det inte lätt ska jag säga hela tunnan var sprängfylld av kockor.

  Nästa vår ska jag sätta tre kockor i en sprucken plasttunna så att jag bara kan "bräcka" sönder den för lättare skörd.
  Näring bestod av gräsklipp, Nässelvatten lite då och då.
  Mvh Cattis

 11. Janine Christensen skriver:

  Åååh råstekt kocka med höstens kantareller och lök
  Ska odla för första gången a-*spännande*

 12. Ingeborg Møller skriver:

  Jeg satte jordskokker i en brøndring af cement og har haft masser af flotte jordskokker at tage op i 20 år. Sent efterår tager jeg de store toppe af til kompost.

 13. Annika Skoog skriver:

  Jag har sedan jag började odla jordärtskockor använt dem i heta rätter för att dämpa ner det starka och få till en rund smak som man inte riktigt kan sätta fingret på. Lite som att hälla kokosmjök eller annat sött i maten. Prova att krossa en liten jordärtskocka i t.ex köttfärssåsen, chili con carnen, thaigrytan osv. så den får koka in ordentligt tillsammans med det andra – det förhöjer smaken otroligt mycket och brukar vara min lilla hemlighet när alla undrar hur det kan smaka så gott. Ibland använder jag vitlökspressen, ibland rivjärnet, för att få skockan riktigt finfördelad.

 14. Maria Jungebro Olsson skriver:

  Gott att göra chips på jordärtskockor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *