08. december 2016

Undringar om morötter

Efter inlägget tidigare i veckan om hur jag odlar morötter dök det upp ett gäng frågor. Jag ska försöka svara på några av dem här.

Susanne: Hur många löpmeter morot sår du på ett ungefär per säsong?

Svar: Oj, så svårt att svara på! Det är många. Senaste åren har jag haft två-tre stora bäddar med vårsådda morötter; en bädd sommarmorötter och två bäddar vintermorötter. Utöver det tillkommer några pallkragar samt yta i tunnelväxthus. Om jag mellan tummen och pekfingret drar till med något skulle jag tippa på minst 70 meter. Då har jag räknat med fyra bäddar (1x4 meter) med fyra rader i varje. Men jag tror nog egentligen att det blir lite mer...

 

Anna: Jag behöver bra odlingstips. De får aldrig någon storlek och får ohyra som äter gångar i dem. Försökt på olika platser i trädgården med samma resultat.

Svar: Ohyran är garanterat larver från morotsflugan. Flugan lägger ägg i jorden som utvecklas till larver. Larverna letar sig in i rötterna och äter. Jag får larver varje år men tycker inte att de ställer till så stort problem. Men så odlar jag också mycket morot och har råd att undvara några stycken... Jag är inte heller så kräsen och skär bara bort det som är dåligt. En liten detalj som kan vara bra att känna till om morotsflugan är att den bara flyger cirka 50 cm över marken. Så bygg en odlingslåda och odla dem i. Eller sätt upp en "gardin" runt landet som är minst 50 cm hög. Ännu ett tips nedan.

 

Malin: Har problem med morotsfluglarv. Samplantering av tagetes eller lök funkar inte.

Svar: Nej, det är precis min erfarenhet också. Jag gör inga samplanteringar alls i hopp om att de ska motverka angrepp hos ena eller andra grönsaken. Lönlöst. Något som funkar bra för mig, som alltå ger färre angrepp, är att odla morötterna så att jag slipper gallra. Jag sår alltså fröna så glest att jag aldrig behöver glesa ut raden när plantorna kommit upp. Gallringen sägs locka till sig morotsflugan när det börjar dofta morot. Ingen gallring - färre flugor. Dessutom tar det mycket mindre tid att slippa gå igenom raderna och ta bort överflöd.

 

Britt: Det vill inte bli några morötter hos mig. Har pratat med grannarna. De får inte heller några morötter att trivas i deras trädgård. 

Svar: Det är så himla konstigt att morötter ofta placeras bland lättodlade grönsaker. De är skitsvåra! Mina morötter trilskas om jag inte håller efter sådden ordentligt med vattning. Minsta lilla miss så får jag räkna med mycket sämre resultat. Jag har hört att morötter inte gillar att växa i jord gödslad med hästgödsel. Säkert finns en och annan som hävdar att det inte alls är så. Men det kan vara värt att prova gödsla med något annat. Min erfarenhet är att morötterna växer kanonfint i jord som gödslats med bokashi-kompost. Har du provat det? Bokashi kombinerat med täckodling (som håller rötterna med bra näring och fuktig jord under hela växtsäsongen) är min dunderkur!

 

@clianimmen: Vilka sorters morot odlar du?

Svar: Många olika. Variationen är viktig eftersom vi äter hemodlade morötter under hela året. De jag odlar mest av är sommarmoroten 'Nantes 2' och vintermoroten 'Rothild'. De ger jättefin skörd. Snart måste jag prova mig vidare genom sortimenten, men jag har inte riktigt velat släppa de här godingarna eftersom de som sagt funkar så fint här.

Jag gillar också vintermorotan 'Autumn King'. Sen tillkommer ett helt gäng av sommarmorötter, alltså de tidiga rötterna som växer snabbt och ger snabb skörd. Det finns en mix av olika färger som heter 'Harlequin' som är kul att odla och skörda. Barnen gillar att ha dem med sig istället för frukt till skolan! De lila sorterna ('Deep Purple' och 'Purple Haze') är också riktiga barnfavoriter eftersom de färgar munnen helt lila. De vita och gula sommarmorötterna har inte funkat så bra här, dessvärre. Men jag gör nya försök.

Det finns en röd morot som heter 'Samurai' som jag varit nyfiken på men bara fått enstaka ok rötter på. Det visade sig att det är en sort från typ Asien, som inte alls gillar att bli sådd tidigt på våren. Då tror den att den passerar en vinter när det kommer kyliga vårdagar och går i blom. Så bortkastat. I år ska jag odla den igen, för sommarsådd.

 

Ett tips till dig som törstar efter morot men inte får till det. Vinterså! Under vintern och våren är det ofta fuktigt och fint i jorden. Sådden sköter sig själv och jag har så mycket annat att stå i att jag glömmer bort att oroa mig för allt som kan hända. Genom att fröerna legat i backen en tid innan de gror har de ett fint försprång jämte vårsådda rötter. De växer snabbt och drabbas inte alls lika hårt av angrepp av morotsfluga. Se hur jag gör i klippet nedan.

 

 

Som du läste ovan sår jag väldigt mycket morot under ett år. Varje säsong misslyckas förstås någon del av sådderna, men med så mycket morötter gör det inget om en del försvinner. Med andra ord, så så mycket du kan. Morötter går alltid åt och är också lätta att lagra om det finns ett överskott.
/Sara Bäckmo

 

 

5 svar till “Undringar om morötter”

 1. Ninnie skriver:

  Men NÄR vågar jag vinterså, här vid kusten i skåne, där vädret (läs: vinterkylan) är väldigt opålitlig! Tack och lov! Utom i detta fall!
  Är glad att jag inte testade att så i min väntande, bokashiladdade pallkrage i förra veckan, för nu har vi över 10 grader varmt!
  Gissar att februari blir lämpligt!

 2. Jag sår morötter i kanske 3 pallkragar högt m hästskit toppar med lite jord o sår får riktiga bjässar! På hösten har jag fin jord rätt igenom!

 3. Britt skriver:

  Tack för dina goda råd och för att du tog dig tid att svara.
  Jag började med bokashi i våras och täckodling också, men det kan ha varit den svåra torkan i somras, som ställde till det. Vi hade vattningsförbud här ett tag, men jag vattnade i smyg med kannan. Uppenbarligen inte tillräckligt. Jag gör ett nytt försök. Värre än så är det inte. Tack än en gång för att du finns.

 4. helena1 skriver:

  Sår du vintermorötterna lika tidigt som sommarmorötterna eller sår du dem senare?

 5. […] Läs mer om morotslarver: Undringar om morötter […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *