Vaknar i Norge

Mina föredrag tar mig också utanför Sveriges gränser. I höst föreläser jag både i Norge och Finland och njuter av att se nya miljöer och träffa många odlare.

En sluttande stad långt bort vid horisonten, vatten emellan och några träd i förgrunden

Utsikten är otroligt vacker här på Nesodden, en tunga längst ut på en stor halvö i vattnet.

 

Det är alltid roligt att vara ute och hålla föredrag, mest för att jag får träffa så fantastiska människor. Det är verkligen ett sätt för mig att tanka samhörighet med andra odlare. Bland er känner jag mig normal mitt i all min gröna galenskap, för ni är ju likadana!

Jag får höra fantastiska berättelser om hur ni läser vad jag skriver och odlar med mig som sällskap. Jag får tips och idéer till min egen odling. Och jag känner mig alltid övertygad om att vi gör så rätt som odlar vår mat.

Idag vaknar jag upp i en fantastisk villa på fina Nesodden utanför Oslo, hos Camilla och hennes familj. Det är andra gången jag är här och föreläser, förra gången var jag här på senvintern. Miljön är magnifik! Dessvärre känns bilderna bara platta och det är svårt att ens ana hur underbart landskapet ser ut. Det är förresten första gången jag bor på ett AirBnB och jag har lyckats pricka in en overkligt fint placerad villa, uppe på ett berg med utsikt över vattnet och Oslo. Och soluppgången.

 

Utsikt från ett berg på hav, fjord och en stad långt bort nedanför bergen.

Min värd Camilla berättar att hon har många gäster från övriga Europa. Och alla säger samma sak. Att utsikten är gudomlig. Några sitter i ett dygn i sträck i trädgården och tittar på omgivningen.

 

Nu ska jag packa ihop mig mina få pinaler och resa vidare mot Haugesund. Jag försöker resa med minimal packning, det är så skönt. Igår sålde jag alla böcker jag hade med mig i min dramaten-väska, så idag är det bara rygga. Av miljöskäl väljer jag oftast tåg för mina resor men den här gången gick det inte att undvika flyg för att få en rimlig restid dessvärre. Men faktum är att jag ser fram emot resan! Jag tycker det är roligt att flyga och tycker det ska bli spännande att flyga in över en kuststad som jag aldrig varit i förut. Har läst att man i Norge får lov att flyga med stickning handbagaget. Hoppas det stämmer. Vet du?

Ikväll möter jag många fler odlare och pratar om vinterodling. Tur att många av grönsakerna har samma namn på norska. Det går fint att prata och är kul!
/Sara Bäckmo

23. oktober 2018

2 svar till “Vaknar i Norge”

  1. Ingrid skriver:

    Takk for et fantastisk inspirerende foredrag på Nesodden! Så gøy at du tar deg tid til å spre kunnskap og dyrkningsglede i Norge også. ??

  2. Hanna skriver:

    Jag har aldrig haft några problem att få med mig stickor på flyg. De är ju inga vapen och inte värre än en vass penna! Men efter att mina kollegor inför en flygning tyckte att det var himla konstigt så kollade jag upp det inför en jobbflygning (Landvetter-Teneriffa). Jag minns inte helt om det var på flygbolagets hemsida jag kollade eller om det var typ luftfartsverket, men det var OK. Lycka till med stickningen och jag ser mycket fram emot att läsa mer om strandkålsexprimentet!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *