Välj morot med omsorg - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Välj morot med omsorg

Morötter går att så under hela året. Tricket för att få fin skörd är att välja rätt morot för rätt årstid. Här berättar jag mer.

Morötter går att så under hela året. Tricket för att få fin skörd är att välja rätt morot för rätt årstid. Här berättar jag mer.

Morot som morot? Nä, inte alls. Under vårvintern, våren och sommaren sår jag sommarmorötter. De växer snabbt som rackarns och ger skörd efter cirka 3 månader. Långa, spröda och läckra rötter. De gillar inte att stå länge kvar i landet och blir inte fina då de lagras heller. Med andra ord odlar jag dem för att skörda och sedan äta på direkten.

På vårkanten sår jag också höst- eller vintermorötter. De kan stå länge i landet, till och med övervintra. Dessutom fixar de att lagras under lång tid utan att tappa spänsten.

 

Rötter för ett år
Förra årets morotsskörd kommer att räcka till dess varmbänkarna börjar ge oss nya rötter i maj. Alltså har jag odlat ett helt års morotskonsumtion. Det var enkelt:

I december 2013 höstsådde jag sommarmorötter i odlingslådor. Skörd i maj-juni.
I februari 2014 sådde jag sommarmorötter i varmbänken. Skörd maj-juli.
I februari 2014 sådde jag höstmorötter på friland. Skörd med start i augusti.
I mars 2014 sådde jag sommarmorötter i djupbädd. Skörd juli-augusti.
I juni-juli 2014 sådde jag sommarmorötter på friland. Skörd september-december.

Höstmorot 'Rothild' och 'Autumn King', skördade i november 2014.

Vintermorötterna har jag varvade med torv i tunnor i en kall hall. Skörden beräknas räcka till i maj, om inget oförutsett händer. Sammanlagt sådde jag 18 meter (6 rader á 3 meter) vintermorötter och det räcker och blir över till en familj med tre små barn. I alla fall vår.

 
Morötter är en av de grödor som bör ingå i en växtföljd och odlas på olika platser varje år för att minimera riskerna för sjukdomar. Det gör att jag hela tiden behöver tänka till så att jag odlar dem på rätt ställe.
/Sara Bäckmo

06. januari 2015

7 svar till “Välj morot med omsorg”

 1. Vilka sorter odlar du?
  Här så har vi försökt oss på 3 olika amsterdam forcing som sommar morot men tycker den är lite seg, sådde i varmbänken i slutet på mars och än är de inte riktigt skördeklara det har typ börjat bildas någon typ av lite större ätbar rot.
  Sedan har vi Autmin King och Flakker 2 som höstmorötter de har jag dock inte fått tid att så än men gjort fina såband så snart så, förhoppningsvis hinner vi få skörd till hösten^^

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag älskar Nantes-morötterna på sommaren. Växer hur bra som helst här. Och så odlar jag en mix av fröer som kallas för Harlequin, med olikfärgade rötter. Till hösten odlar jag Rothild och Autumn King. De ger också fin skörd. /Sara

 2. Matilda Svahn skriver:

  Jag undrar varför mina morötter inte blir så söta? Har ändå köpt en sort (bolero) som ska vara söt! Den smakar gott, men samma sort smakade mycket sötare när jag köpte den från en stor morotsodlare. Amsterdam Forcing jag också testar i år smakar nästan inte gott för att den helt saknar sötma. Kan det vara så att det saknas något i jorden eller kan man på något sätt påverka sötman. Tänker näring/mineraler/ph...osv. Jag odlar i sandjord i zon1. Vattnar vid behov och har gödselvattnat med nässel/hönsgödselvatten en gång. Tacksam för tips!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag tycker att morötterna är väldigt kräsna när det gäller vatten. Om de växer för långsamt, som en effekt av för lite vatten eller dålig jord, så tappar de stinget både i smak och konsistens. Den här sommaren har det varit klurigt eftersom det regnat minimalt. Googla gödsel och morötter så hittar du säkert info om hur du ska gödsla. /Sara

 3. Dorthe Flöjgaard skriver:

  När det gäller lagring. Denna torv, är det något du använder flera år eller köper du nytt nästa? Lagrar du även vitkål på detta sett? //Dorthe

 4. Sara Ottergren skriver:

  Hej Sara,
  Tack för all underbar inspiration du ger!
  Jag satte morotsfrön för ca 1 månad sedan - utomhus i oisolerad, lite rejälare pallkrage. Pallkragen har ett egettillverkat lock av "byggplast fäst på en ram - som legat på sedan dess. Jorden är fuktig och hyffsat näringsrik. Sol en stund på fm och sedan från 13 och fram hela kvällen. Undrar... borde jag inte sett något gro än, karaktärsblad? Eller tar det längre tid så här års?

  Så tacksam om du har möjlighet att svara!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag tror dina morötter har det kanonbra. Morötter kan ta 30 dagar på sig att gro i härlig vårvärme, så att de tar längre tid på sig nu är helt i sin ordning. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *