Varmbänken är färdig - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varmbänken är färdig

Lyfter på locken till nyligen färdigbyggda varmbänken. Känns härligt!
Så är min varmbänk äntligen på plats! Och jag är så glad! Tralla la, tralla la! Men trött.
Om jag får säga det själv borde jag ha medalj för att ha organiserat den här dagen så att alla (utom min man som är bortrest) lekt, skrattat och ätit sig igenom timmarna för att sedan trillat i säng på kvällsvisten med flaggan i topp. En alltigenon underbar dag. En lerig dag.
Jag blev lite tveksam till schemat då det redan tidigt på dagen började regna. Men eftersom det jag läst om varmbänksbygge också innehållit en mening om att absolut inte tveka inför dåligt väder (det främjar vätan i materialet, alltså halm+skit) så behöll jag ursprungsplanen: tråkgöra och inomhuspyssel på förmiddagen, utomhushäng och bygga varmbänk på eftermiddagen.
Utan min fina väninna Therese hade det förstås inte varit möjligt. Hon anlände med leksällskap till smågrabbarna, agerade sällskap till lilltjejen samt varmbänksbyggare. Allt i ett. Jag är skyldig dig en ordentlig arbetsdag! Med under eftermiddagen var också Maria som fotograferat bygget.
Gropen jag tidigare grävt och fyllt med löv, för att undvika tjäle i jorden under bänken, tömdes under förmiddagen. Efter lunch fylldes den på med hästskit blandat med halm. Mellan lagren hällde vi hinkar med varmt vatten blandat med barnens pottkiss. Vi trampade också lagren emellanåt. När gödseln var en bit ovanför markytan spettade vi hål för odlingsramens ”ben” och tryckte ner dessa ordentligt i massan. Sen fyllde vi ytterligare gödsel och vatten i ramen. Och ett lager gödsel uppkrattat utanför ramen som isolering. Den bättrades på med alla de löv som fyllt hålet där varmbänken nu byggts.
Efter det passade jag in locken, gjorde lite justeringar i skivorna på kortsidorna som ska hålla locken på plats och jublade sedan inombords.
Den är färdig!
För en stund sedan då barnen somnat tassade jag ut och kände lite med handen ovanför ytan. Ljummet. Luktar gott. Stoppade ner den termometer jag inte hunnit få fram tidigare. Nyfiken på hur temperaturen kommer att utvecklas till dess jag kikar imorgon. Utetemperaturen är drygt 3 grader nu. Håller tummarna. Tänker att jag borde ha någon form av textil att lägga över bänken som skydd vid minusgrader, men det får jag fixa senare.  Nån måtta får det vara på dagens effektivitet!
Sällan har den här familjen varit så lerig och geggig. Leriga vantar hänger på rad ovanför vedspisen och genomskitiga galonbyxor och allvädersstövlar ligger fortfarande utspridda på hallgolvet som en påminnelse om dagen. Där får det ligga till imorgon tänker jag, för nu är det dags att vila och drömma om saftig spenat, söta morötter och pepprig rucola.
Du hittar bilder från dagens trädgårdsgöra på Pinterest (länk här) samt i albumet Varmbänk 2014 på Facebook (länk här). Glöm inte att gilla Skillnadens Trädgård på Facebook och andra sociala medier så du får möjlighet att avundas min skörd av vårprimörer om några veckor!
Tack barn och vuxna som haft tålamod med grävande mamma och vän idag!
/Sara Bäckmo
21. februari 2014