Vårskörd i lilla tunnelväxthuset

En av tre ordentliga skördar i lilla tunnelväxthuset är avklarad. Vårens blad har lämnat platsen och ersatts av sommarens tomater. Skörden var verkligen toppen och kommer att räcka länge till våra pastasåser, lasagne och andra spenaträtter.

Närbild av mörkt grön spenat.

Den gröna spenaten är läckert krispig efter regelbunden vattning och snabb tillväxt. Också stjälkarna är perfekta och kan användas i matlagningen.

 

Nu är det dags för nästa steg i mina tunnelväxthus. De tidiga skördarna har lämnat växtplatserna och antingen ätits upp eller stoppats i frysen för att sparas till senare. Jag har skördat ordentliga mängder spenat den här våren och har en hel bärkasse i frysen med små påsar. Känner mig rik!

Mitt lilla tunnelväxthus står på norrsidan av tomten, en ganska skuggig och inte helt optimal plats. Men tunneln har levererat mängder av grönt under våren! Här har jag sammanställt alla videos från tunneln, där du kan följa med i förberedelser, sådd och skörd. Den senaste videon är här nedan och visar den stora skörden av spenat från en av bäddarna.

 

 

Tunnelväxthuset är 18 kvadratmeter stort och har stått på platsen sedan hösten 2014. Från början var det en grön armerad plast på, men den höll bara en kort tid. Nu är den ersatt med riktig växthusplast samt ordentliga dörrar i var gavel.

Läs mer om den här tunneln i Inköpsfakta om tunneln och Lilla tunneln med ny plast.

 

 

Olika gröna bladgrönsaker.

 

I mittenbädden gjorde jag alltså en vintersådd av spenat i en riktigt bred remsa. Målet var mängder av spenat att skörda enkelt och stoppa i frysen. Drygt fyra kilo blev det till slut. Mäktigt!

Här kan du se hur jag förberedde jorden och sedan sådde:

 

 

 

 

Nu är spenaten ersatt av tomat och sallat. Jag har kopplat på mitt bevattningssystem för att inte behöva underhålla med vatten från slang. Och så bär jag fram och tillbaka tråg med sådder som får gro här och komma upp en bit innan jag planterar ut på friland eller i tunnlarna. Det är en väldigt bra plats. Just det att tunneln står i skuggan underlättar faktiskt då det inte är så hysteriskt soligt att jorden torkar ut på nolltid.
/Sara Bäckmo

25. maj 2018

3 svar till “Vårskörd i lilla tunnelväxthuset”

 1. Karolin skriver:

  Nyfiken! Varför bär du trågen med sådder fram och tillbaka (mellan tunneln och vaddå)? Varför inte bara bära dit och låta dem stå? Eller missförstår jag nåt...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi hi, ja det kan man ju undra! Jag brukar så nere i stora tunnelväxthuset eftersom barnen gillar att hänga där mest, sen bär jag dem till lilla tunneln där de gror. Sen efter en tid bär jag ut dem så de får vänja sig vid utemiljön. Jag flyttar också på saker mest hela tiden för att jag behöver få plats med mer. En allmän om flyttning kan man säga. Inte helt nödvändig alltid...

 2. annatjader161 skriver:

  Det där med att det står i skugga på norrsidan; är inte det ganska bra för saker som vill ha det lite svalare för att hindra att de går i blom, typ spenat, sallad och så?
  En fråga om ditt bevattningssystem: har du det kopplat till vattenkran eller till regnvattentunnor? Jag skulle vilja installera ett system, men läste att det inte är så bra att koppla det till tunnor för det kan komma in skräp i ut-ventilerna. Men å andra sidan vill jag helst inte ta av kranvattnet, eftersom vi har egen brunn.
  Mvh Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *