Veckosvep 22-28 januari 2018 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Veckosvep 22-28 januari 2018

Så mycket trädgårdsfix denna fina vecka gör mig glad! Vintersådder, flera Q & A och Facebooktips plus mycket annat hittar du i veckans sammansdrag.

En bild av spenat med texten "Veckosvep 4, 22-28 januari" på.

Snön smälte och femåringen sa att det skulle bli vår. Jag sa nej och googlade statistiska uppgifter om när våren inträder. Sen blev det vinterns soligaste dag och vi var ute flera timmar och bara gjorde ingenting. Så härligt! Fler såna dagar tack.

Annars har den här veckan präglats av sådder, både utomhus och inomhus.

 

Nya blogginlägg

Störningar på sajten vid överflytt

Tips för sådd av sommarmorötter

Podcast: Frågor & svar – januari

Att odla i toalettpappersrullar – Svar på frågor efter förra veckans video.

Sex grönsaker som är ljusgroende

Föredrag i februari: Donsö och Landvetter

Tips på superenkel vintersådd

 

Nytt poddavsnitt

Jag och Johannes plockar upp ett gäng frågor från våra lyssnare i veckans podavsnitt. Jag blir uppeldad över mördarsniglar, vi pratar om hur man hanterar en blöt trädgård och snackar vintersådd av broccoli. Och en massa annat så klart! Lyssna här: Podcast: Frågor & svar – januari.

 

Nytt på Youtube
 

Veckan på Facebook

Facebook har ändrat reglerna för hur inlägg från sidor som Skillnadens syns i flödet. Bara en pytteliten del av er som följer här ser inlägg som jag delar. Så synd! Om du vill starta odlingssäsongen med Skillnadens och inte missa mina inlägg finns det en sak du kan göra: Gå in på Skillnadens Trädgård på Facebook. Klicka på knappen "Följer" bredvid Gilla-knappen. Där kan du välja "Visa först". Då kommer inläggen från Skillnadens först på din Facebook. Du kan såklart ändra tillbaka när du vill senare.

 

 

I veckans livesändning fick ni följa med på en liten tur där jag skördade till kvällsmat.

Vintersådd är ett hett tema på Facebook just nu. Ofta kommer det kommentarer som är tveksamma till vintersådder norröver. Jag tipsar då om att läsa ett äldre gästblogginlägg om saken: Agneta odlar nästan allt – i zon 7. Missa inte heller att vinterså kål! Jag får mycket bättre resultat då än om jag sår dem inomhus. Läs mer om det i blogginlägget Knubbigt och frodigt i vintersådden. När det är dags att så i pallkrage var många nyfikna på, liksom andra blogginlägg som Ta sticklingar av basilika, Karins täckodlade paradis med mördarsniglar och Det stora inlägget om träflis.

Ett par tips om videor som är tidigare publicerade på Youtube gick också varma på Facebook. Har du missat någon?

Satsa på pluggbrätte

Blomsterhav i grävfri bädd

Odla morot i kruka 

 

Instagram

Veckan på Instagram innehöll gott och blandat från trädgården mest. Morotssådd, läckra majrovor, fix av gångar och djuppbädd, jordiga byxor och frön som grott. Vilken härlig vecka!

Ett kollage av nio bilder från Instagram. Jordiga byxor, nyss grodda plantor, majrovor i jorden och morotssådd syns bland annat.

 

Nya artiklar

För att verkligen fånga upp alla som är nyfikna på vintersådd publicerades i veckan en lååång artikel om ämnet. Här går jag igenom allt du behöver veta, vad som passar för snabb skörd och långsam skörd och ger dig en lista på bra sortval. Alla som vill vinterså, in och läs Våga vinterså grönsaker.

Veckans andra artikel är Q&A Januari. Jag kommer att försöka samla ihop och besvara era frågor ungefär varannan vecka. Denna gång är det blandat från sajten under januari och nästa gång svarar jag på frågor från medlemsvideon.

 

Nya recept

Veckans första nya recept är en riktig favorit; Krämig gratäng med jordärtskocka. Den kan kombineras med till exempel stekta brytbönor, sallad eller annat enkelt tillbehör till en måltid. Rotsakerna kan varieras efter vad som finns i trädgården, det går lika bra med palsternacka och rotselleri, som potatis och jordärtskockor. Ett riktigt användbart recept med andra ord!

Hemgjord müsli är sådan lyx på frukostbordet och till fika. Jag gör den på det som finns i skafferiet och torkar hallon till spröda flingor att toppa med. Så gott! Och enkelt är det också. Här finns receptet: Hemgjord müsli med spröda hallonflingor.

 

Även om inte våren infunnit sig riktigt än gläder jag mig ändå åt att det nästa vecka hunnit bli februari. Vintern är rolig för oss som odlar och går mycket snabbare när trädgården lockar till jobb också då det är kallt.

 

Tack för att du läser!
/Sara Bäckmo

 

28. januari 2018