29. augusti 2017

Vem är Monty Don?

När en av mina trädgårds-idoler var i Sverige förra året fick jag en intervju. Trädgårdsmästaren Monty Don från England var på besök i Sverige! Men, vem är han, frågade någon.

Monty Don intervjuas av Sara Bäckmo

 

Ja, inte sjutton kan man ha koll på alla kompetenta trädgårdsmänniskor i världen, men riktigt många trädgårdsintresserade i Europa har särskild koll på Monty Don. Ibland har jag läst att någon kallat mig för en slags rockstjärna i den svenska odlarvärlden, men då är jag ändå en liten ihoptorkad muslort jämfört med den här karln. Han äger, som min äldsta son skulle sagt.

Efter mitt möte med honom i helgen delade jag några grejer i sociala medier och då blev jag varse att det finns en del som trots allt inte vet vem Monty Don är. Så innan jag visar intervjun jag spelade in så ska jag försöka mig på att ge en väldigt kortfattad presentation, ur mitt perspektiv, så du förstår lite av alla hänförda hurra-rop från fans som besökte Sofiero Trädgårdsfest i helgen.

 
 

Brittisk superkändis från tv

Monty Don är en brittisk trädgårdsmästare som är helt omöjlig att inte tycka om. Också den som är fullständigt ointresserad av trädgård blir lite nyfiken efter att ha sett Don jobba i sin trädgård Longmeadow. Min man är en av dem som trots ointresse för trädgård inte kan låta bli att tjuvtitta på tv:n när han dyker upp. Många har förstås läst hans böcker, men det är det ändå genom tv-programmen de flesta av oss följer honom.

I den egna trädgården odlar han vansinnigt mycket fingrejer. Här finns perenner och sommarblommor på längden och tvären. Häckar, spaljerade träd längs stenmurar, damm, lund-partier, köksträdgård, enorma lerkrukor med lejonfötter, välordnade gångar och typ alla attribut som en brittisk trädgård kan ha. Plus väldresserade hundar som aldrig ser ut att gräva i rabatterna. Den ena, Nigel, har genom tv-programmen blivit en hund-kändis och fått egen bok. Trädgårdsidyll, helt enkelt, som inte liknar något som går att se från svenska trädgårdar, eller från svensk tv heller från den delen.

Självklart odlas en hel del grönsaker i trädgården med. Och vi som är särskilt grönsaksintresserade kan till exempel få jättebra tips om plantering, sådder, grönsakssorter och gödsling. Utöver onaturligt lucker jord kan man också dregla över fantastiska uppbindningar och perfekt ogräsfria bäddar.

 

Monty Don framför ett blomsterarrangemang på en vit trappa.

Efter presskonferensen poserade Monty Don på Sofiero slottstrappa och alla kvinnliga journalister fotograferade glatt med mobilkamerorna.

 

Kvinnornas favorit

Förutom trädgården är det då förstås också trädgårdsmästaren själv. Eller antagligen i första hand - trädgårdsmästaren själv. Om du tänker dig Ernst Kirchsteiger och gensvaret han väcker hos främst den kvinnliga publiken. Och så lägger du på en brittisk dialekt och placerar karln i blå, klädsamt slitna arbetskläder. Hängslen, uppkavlad skjorta, ibland lite svettig och i behov av att ta av sig en tröja eller två. Och ibland gör han det. Herregud, damerna blir som tokiga! I helgen hörde jag ryktas att han i ett av de senaste avsnitten liar en plätt med bar överkropp. Jag har inte sett. Ska nog se.

Programserien Gardener's World, producerat av BBC, torde vara hans mest kända program. Här varvas inspelningar från Monty Don's egen trädgård med reportage från andra brittiska trädgårdar och trädgårdsevenemang. Men en lång rad andra program har också passerat under åren. Själv tycker jag jättemycket om serien Big Dreams - Small Spaces, där Monty Don hälsar på privatpersoner och hjälper dem att forma sina små trädgårdar. Jag har fått massor av bra idéer där. En annan serie är Fork to Fork där han skördar och lagar mat tillsammans med sin fru Sarah. Och så fantastiska serierna om både brittiska, franska och

Själv har jag inte intresserat mig för trädgårdsprogram på tv i mer än sådär tio år så jag är alldeles för grön för att ha sett merparten av dem på riktig tv. För mig är det YouTube som gäller och där finns det mesta att se. Strålande bra inspiration under kvällar när jag suttit klistrad vid soffan med liten vid bröstet.

 


 

Får inte nog av trädgård

Jag tittar inte på Gardener's World eller andra serierna för att få idéer till att göra exakt likadant som Monty Don, eller de andra trädgårdmästarna som figurerar i inslagen. Jag njuter av att se färgerna och formerna, trädgård helt enkelt. Jag tycker om att se trädgård, mest eftersom jag så sällan kommer iväg och tittar på något själv irl. YouTube är fantastiskt med hur mycket i trädgårdsgenren som helst och BBC:s program är förstås bland de allra mest välproducerade.

Även om England har ett helt annat klimat än vårt så har jag fått flera idéer både vad gäller grönsaksodling och trädgård i stort. En viktig sak som jag bär med mig, men ännu inte hunnit arbeta vidare med, är vikten av att strukturera trädgården efter gångar snarare än efter land och rabatter. Det kan jag utveckla vidare i ett annat inlägg senare. Min plan är att försöka jobba vidare med gångar under hösten och bit för bit forma om en del av mina blivande perenndelar.

 

Första Sverige-besöket

Nåväl. Monty Don. I augusti 2017 var han inbjuden till Sofiero Trädgårdsfest utanför Helsingborg. Presskonferens och föredrag. Sofiero Trädgårdfest hade bjudit in och det visade sig vara Monty Dons första besök i Sverige. Egentligen skulle jag inte åka till Sofiero i år, men ändrade mig raskt när jag fick veta att Monty Don var på ingång. Dessutom fick jag en intervju, så då var ju saken biff. Här kan du se vårt samtal om vinterodling. Ovan kan du se några minuter från presskonferensen där han berättar lite om vikten av att låta barn vara i trädgården och odla. Något jag på alla sätt skriver under på!
/Sara Bäckmo

 

 

2 svar till “Vem är Monty Don?”

  1. Anna skriver:

    Gillar också Big dreams - small gardens. Han skriver även i systertidningen till TV-programmet Gardener's world.

  2. Annica skriver:

    Nya avsnitt av Gardener's world kommer direkt ut på youtube.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *