03. oktober 2015

Vi har skördat majs

Under säsongen har jag vårdat min tio meter långa djupbädd fylld av majs. Nu är de frostnupna plantorna skördade och frysen fylld.

Det är lite av en chansning förstås att odla majs. Det blir, eller blir inte. Varje säsong har varit en tävlan mot kylan har det känts som. I år slog jag på stort och fyllde hela djupbädden med plantor, ett femtiotal från två olika sådder av samma sort. Jag valde sockermajsen 'Sweet Nugget', som visserligen är en hybridsort, men odlingssäker och tidig. Pfffff. Inte mycket har varit tidigt i år.

Eftersom frosten bet sönder plantorna var det dags att skörda tidigare i veckan och oavsett hur bra skörden blev var det en härlig eftermiddag. Full sol och peppade barn. Vi vred majsen från plantorna och skalade sedan i samlad trupp på en av de stora stenarna längs muren. Jag kände mig som värsta supermamman och vi pratade om all härlig mat vi skulle kunna stoppa i frysen. Grabbarna älskar majs, medan lilla tjejen inte riktigt upptäckt smakerna där än.

 

Barn lägger majs i backar i köksträdgården.

Otto, 6 år och Alba, 3 år, lägger den skördade majsen i backar. När barnen odlar tillsammans lär de sig att samarbeta och ta hänsyn till och respektera varandra.

 

En liten barnhand håller en minimajs.

De riktigt små majskolvarna är outvecklade och sparas för att användas som minimajs i matlagningen.

 

Endast en tredjedel av de skördade kolvarna var riktigt mogna med stora, gula och fyllda korn. All majs är fint pollinerad efter att ha odlats i två ganska täta rader bredvid varandra. Men flertalet av kolvarna har som sagt inte hunnit utveckla fullmatade korn. Vi har provat att äta ofärdiga kolvar under säsongen när vi råkat skörda "fel" och inte tyckt att de smakat särskilt gott. Nu har jag ändå frusit in en kasse majs som inte är riktigt mogen eftersom det kändes som slöseri att ge allt till hönsen. Har du något förslag på hur jag använder en? Vad gör du med majs som inte är riktigt mogen?

Jag har också frusit in en liten påse med minikolvar som jag tänker att jag kan använda i grytor och liknande. Där är ju själva stammen i kolven fortfarande mjuk och tuggbar, så de är lätta att använda.

 

Pojke skalar en majskolv.

Viggo, 5 år, har precis börjat gilla majs och är överväldigad över alla kolvar vi skördar och skalar.

 

En gyllengul mogen majskolv hålls av barnhänder.

Varje kolv som skalas och visar sig vara mogen visas upp för syskonen som alla ropar "Grattis, den är mogen!".

 

Växtdelar ligger utspridda på marken.

Efter skörd får barnen ta fram grensaxarna och klippa ner plantorna. Det tycker de är lika roligt som att skörda.

 

Allt ligger nu packat i stora påsar i frysen, utan sitt gröna skyddande hölje. När det är dags plockar jag fram lämplig mängd och stoppar i en gryta med kokande vatten i några minuter. Färsk majs tycker jag blir finast om jag kör den i mikron, utan att ha tagit bort de gröna bladen runt kolven, i fyra minuter. Majsen blir liksom ångad då och behåller mycket av den goda smaken som annars försvinner ut i kokvattnet.

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46591" yod yot ]

Även om en stor del av majsen är ofärdig är skörden bättre än den någonsin varit. Jag tror jag ska odla mycket majs nästa år också. Det är kul att satsa på såna saker som just barnen tycker mycket om att äta. Dessutom ger majsen mycket material att använda i till exempel djupbäddar och liknande som gödning. Och så är det lätt att odla andra grönsaker i samma bädd som majsen.

Förra året odlade jag majs i vårens kallbänkar som byggts upp av växtmaterial och bokashi-kompost. Där växte de fint i näringsrik jord. Kolla klippet nedan. Var jag sätter majsen nästa år har jag dock inte listat ut än.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *