25. januari 2017

Vintersådda morötter i tunnelväxthus

Morot kan sås som en första, tidig gröda i tunnelväxthus och växthus. Fina späda rötter hinner skördas innan värmekrävande grönsakerna planteras ut.

Ser att jag inte gjorde något enskilt inlägg förra vintern om morötterna jag sådde i tunnelväxthuset. Så jag gör det nu istället, som en liten påminnelse inför sådd. För, om du har en tunnel eller växthus, visst har du tänkt att så morötter?

Jag odlar i jordbäddar i tunnelväxthusen och det gör att jag enkelt kan fylla bäddarna med mängder av sådder redan under vintern för att ha galet mycket grönt att skörda redan i april-maj.

 

Fullt med land och grönsaker i tunnelväxthuset.

I tunnelväxthuset har jag rejäla bäddar där det får plats mycket grönsaker under stora delar av året. Morötterna växte under det stora så-bordet.

 

Sådd i februari
I februari förra året sådde jag en yta av cirka 2,5 x 1 meter med ganska täta rader av sommarmorot ('Nantes 2' passar jättebra, men andra sorter också så länge det är just sommarmorot eller tidiga morotssorter). Bädden fick några skopor snö över sig efter sådden för att tillföra lite fukt.

I mars började morötterna att gro och en bit in i maj började skörden av späda rötter. Först gallringsskördade jag, alltså att de största rötterna skördades och de mindre fick stå kvar och växa till sig. När växtligheten exploderade i juni och ytan behövdes till annat skördades allt som fanns kvar.

En morotsbädd i tunnelväxthuset är fantastiskt! Tidigare skörd än på friland och ett bra sätt att använda ytan innan annat planteras ut. Den tidiga sådden ger tidig skörd.

I klippet nedan syns planteringen, där jag varvat sallat och morot i bädden.
 

Men, jag måste ju plantera i maj!
Ingen fara. Jag ser till att jag skördar "hål" i raderna så att jag frigör yta där andra plantor ska sättas innan morötterna skördats färdigt. Det funkar alldeles utmärkt och är ett bra sätt att använda ytan i bädden maximalt.

 

Och vi som odlar i kruka?
Du som har tunnelväxthus eller växthus men saknar odlingsbäddar, eftersom du odlar i krukor och tråg under sommaren, kan ändå odla morötter. Välj den runda sorten 'Paris Market' och bredså i stora byttor. Det blir fint och gott!

 

Ett knippe med morötter.

Morötterna skördades från maj och framåt. En del morötter lämnade en del av roten i jorden, som fortfarande är hårt packad under lagren av nya täckmaterial och jord.

 

I år sår jag morötter igen i tunnelväxthuset. Och jag väljer barnens favorit 'Paris Market' som är en rund morot som funkar fint att så i jord som inte är så djup. Mer om den sådden senare.
/Sara Bäckmo

8 svar till “Vintersådda morötter i tunnelväxthus”

 1. Ylva Magnusson skriver:

  Jag ska införskaffa ett tunnelväxthus nu under februari månad. Hur djupa bäddar har du? Och lägger du markduk/tidningar i botten?

 2. Ylva Magnusson skriver:

  Vilket djup bör bäddarna ha i ett tunnelväxthus? Vad "bottnar" du med?

 3. Filippa skriver:

  Hej Sara!

  Ååå vad jag är sugen på att komma igång riktigt med odling denna säsong! Jag har börjat följa din lilla köksträdgårdsskola och håller på att samla tidningar och fylla pallkragar nu... Tittar på dina filmer också och det kliar i fingrarna att få sätta igång 🙂 Har två frågor bara om du har tid att svara?

  1. I den första pallkragen la jag en botten av halm och kogödsel direkt från vindskyddet, är det bra eller "för starkt"? Vet inte så mycket om det mer än att jag har hört att det ska brännas ett år innan det används...
  2. I en av dina filmer där du visar täckodling pratar du om att du får snigelfritt gräs - är det mindre lämpligt att täckodla om man har trädgården full med sniglar? Jag tänker att det blir fuktigare? Får ju inför denna säsong kämpa lite mer mot dem men vi blir invaderade från skogen... Eller ja, grannens slyområde nästan mot vår tomtgräns. Men borde jag försöka hålla det mer öppet så att det inte blir lika inbjudande?

 4. Filippa skriver:

  Eh, tittade färdigt på klippet... Ska googla mördarsniglarna 🙂

  Tack för en rolig och inspirerande blogg förresten!

 5. Lovisa Wennerholm skriver:

  Stort tack för att du delar med dig av råd, erfarenheter och inspiration i många former. Du har fått mig att skala upp och omstrukturera mitt hemmaodlande. En fråga om din kapkrusbär. Du nämner att du ska plantera en högväxande sort. Vad heter den? Önskar liksom du plantera under trädet istället för att det blir för buskigt och skrymmande i växthuset. Tack igen och lbskar dig ett fantastiskt odlingsår. mvh Lovisa Wennerholm

 6. Katarina skriver:

  Gjorde ett försök med riktigt tidig (eller sen) sådd i tunneln i år. Sådde morot, palsternacka, sallat, spenat och dill redan i slutet av december?. Bor strax utanför Borås. Spännande att se om det fungerar!
  Kicki

 7. Julia skriver:

  Tack för all inspiration Sara! Hur gör man med fukttillskott nu när det inte finns snö att tillgå? Ruttnar såtten i jag vattnar?

 8. Hej!

  Jag skulle behöva att du flyttade in hos mig och bodde med mig som en odlingsguru detta år men då det inte går så behöver jag lite hjälp på traven : )
  Jag är så sjukt sugen på att komma igång med min odling ordentlig i år. Tidigare har jag bott i lägenhet och haft en betong trädgård där jag sått allt i krukor och någon enstaka pallkrage men nu har jag äntligen fått hus med en liten trädgård därtill. Jag bor inte på landet och kan inte odla fullt så mycket som jag skulle vilja men ändå betydligt mer än innan men nu har jag mer frågor än svar.

  Jag tänkte förså bl.a morötter och sallat under värmelampa men när de börjat gro tänkte jag göra en mindre version av en värmebänk, typ 1-2 pallkragars längd som jag sedan tänkte plantera ner morätterna och sallaten i. Pallkragen kommer att ha fönster upptill. Sen lite senare till våren så slänger jag även i mina förgrodda tomatplanter och chilli planter. Är det ok att göra som jag tänkt speciellt med palmkragen som värmebänk med halm och hästgödsel i?

  Supertacksam för svar!

  /Juliette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *