15. januari 2018

95 visdomsord från odlarvänner

Vad vill du ge för råd till nybörjare? Frågan i gruppen Trädgårdsskafferiet gav så många fina svar att jag nu sammanställt dem till en lista med visdomsord.

Grönkål och rosenskära tillsammans i köksträdgården.

Ett resultat av att våga friskt och hoppas på ett prunkande kål-land. Bild från Skillnadens Trädgård 2015.

 

Herregud. När jag sammanställde den här listan från Facebook-gruppen Trädgårdsskafferiet blev jag alldeles rörd vid flera tillfällen och skrattade högt vid andra. Så många saker det är som binder oss odlare till varandra. Så mycket glädje och längtan i våra ansträngningar att odla grönsaker. Jag vill liksom omfamna allt. Och så vill jag odla ännu mer!

Innan listan passar jag på att tipsa om min nya serie på sajten om nybörjarträdgården: Nybörjarodling 1 - Vad behöver jag för att börja odla? Varje månad publiceras en ny längre artikel på temat. Första delen handlar om vad vi behöver för att komma igång och odla. Bra saker att tänka på och massor med tips utifrån min egen resa som grönsaksnörd. Artikeln kostar 15 kronor att läsa för dig som ännu inte är medlem att sajten. Vill du bli medlem (kostar 79 kronor per månad) kan du använda länken här: Bli medlem på sarabackmo.se.

Tack alla som har bidragit med tips till listan nedan! För att göra listan enklare att läsa har jag redigerat tipsen något och tagit bort dubbletter. Hoppas det är ok. Tipsen nedan är presenterade random, utan någon särskild indelning.

 

Nybörjartips från odlarvännerna i Trädgårdsskafferiet

 1. Odla svartrot i en djup murarbalja. Lätt att täcka och flytta runt. Framförallt lätt att skörda, bara att välta ut rötterna när det är dags.
 2. Örter! Du kan ha dem i krukor och på friland, de tar inte mycket plats. Skaffa många plantor av varje sort och skörda regelbundet.
 3. Börja odla något som du tycker om att äta.
 4. Glöm inte att "vanliga" grönsaker har blivit vanliga av en orsak. De är lätta att odla i vårt klimat och omtyckta av många.
 5. Jag odlade sallat i fönsterlådorna i fjol. Snigelfritt och jättelätt att skörda från köksfönstret!
 6. Fråga om tips från de som kan och har odlat länge.
 7. Vattna, vattna och vattna! Och för guds skull, glöm inte att vattna!
 8. Första odlingsåret är det smart att sätta potatis, för odlingsjälvförtroendets skull. Det ser så fint ut i landet när de växer och är uppskattad mat.
 9. Titta till dina växter och odlingar ofta, så du ser hur de växer, vad de behöver.
 10. Ge inte upp, lär av misstagen.  Allt blir inte bra första gången, en del blir aldrig bra och en del överraskar.
 11. Testa nåt! Bara för glädjen.
 12. Tänk inte att vissa grödor är för svåra. Prova istället. Ofta går det bra. Om inte så lär man av det och provar igen nästa säsong.
 13. Tveka inte så mycket. Bara kör! Testa allt du vill på den yta du har. Och njut.
 14. Odla även något som går relativt fort och enkelt så får man glädjen av att få skörda utan att behöva vänta till sensommar/höst.
 15. Odla lätta grönsaker tex rädisor, spenat, morot, sallat. Inte för mycket och inte heller för många sorter.
 16. Odla grönsaker som är skördeklara vid olika tidpunkter.
 17. Stänk på lite vitlöksvatten (vitlök mixad med vatten och sedan spädd med mer vatten) varje kväll (speciellt på alla kålsorter) så håller det nästan alla kålälskande insekter borta
 18. Behärska dig inte! Gör inte det! Satsa på det du tycker är spännande och roligt. När det blommar i överflöd, vindruvsklasararna dignar och nypotatisen smakar ljuvligt, då är är det värt allt slit!
 19. Tigg pallkragar hos företag, de får ofta material på pall i pallkragar!
 20. Jag satte dill, persilja och basilika i fönsterlådor. Nära köket, snigelfritt och ganska snyggt.
 21. Om du har ont om tid satsa på pallkragar, sätt potatis, lök, sallat, sugar snaps. Rädisor är svårt att misslyckas med och kommer snällt.
 22. Läs och framförallt titta på Saras förträffliga Youtube-klipp. Jag har säkert sett de flesta en 4-5 gånger och man snappar alltid upp något nytt. Sedan älskar jag den inspiration de ger. Har jag svårt att ta mig ut och jobba i landet så räcker ett halvt klipp så är jag ute. (Tack och bock till er som tipsat om mina videos, hälsar Sara!!)
 23. Här är två tips på bra grundböcker: Runåbergs Fröer, av Johnny Andreasson och Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson.
 24. Upphöjda odlingsbäddar - spar rygg och lätat att rensa och hålla ordning.
 25. Våga odla! Gröna fingrar….det är något man får genom att testa vilt, misslyckas och lyckas.
 26. Låt aldrig odlandet bli ett måste! Det ska vara roligt att odla!
 27. Mitt bästa tips är förodling av sockerärtor, bönor, sallat. Jag har inga sniglar men det finns annat smått som äter på små plantor.
 28. Vintersådd blir mitt bästa tips till den som är ny! Prova att så till exempel spenat nu i vinter och skörda tidig vår.
 29. Jag vill tipsa om det utmärkta programmet Odla i P1! Jag har börjat lyssna på deras poddprogram, trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson är otroligt kunnig och intressant att lyssna på.
 30. Jag har gjort det till en sport att hitta gratis eller billigast möjliga alternativ till det mesta när det gäller odlingstillbehör.
 31. Återanvänd en köpt bladsallat från affären. Köp- ät- låt de innersta pyttebladen vara kvar- plantera. Man är alltså ett odlingsgeni!
 32. Om du har en odlande vän eller släkting så är mitt tips att be om hjälp att komma igång. Många av oss som odlar älskar att dela med oss av kunskap och erfarenheter.
 33. Jag sådde mina morötter i slutet av mars förra säsongen. De blev så fina och bra.
 34. Jag tycker att täckodling är toppen. Lassar på löv o gräsklipp o nedklippta växter i frilanden och i pallkragarna och slipper ogräs.
 35. Om du är nybörjare - gå en odlingskurs.
 36. Har du rådjur i trädgården då och då? Hägna in trädgården! När allt börjar växa och frodas är det otroligt avmotiverande att se allt kalätet. Förebygg det!
 37. Har du ett "tråkigt" hörn, sätt jordärtsskockor. De är perenna, klarar sig i princip själva, och blir höga och vackra som solrosor. Låt dem vara kvar i jorden tills du behöver äta dem. Går i princip inte att misslyckas med, men sprider sig gärna!
 38. Mynta! Ett varningens ord: Jättegott och härligt men kan ta över hela trädgården. Planera i en kruka, eller om du vill odla i rabatt/land i en bottenlös kruka om du inte vill ha mynta överallt.
 39. Mitt tips, för att få bättre zon så blanda ut sand i jorden och lägg en stor sten vid plantan. Zon 6 blir son 4 genom värmen som stenen avger.
 40. Satsa på bra jord. Kompost, bokashi och sand är bra grejer.
 41. Se till att du har en bra penna och etikett, för att det ska gå att läsa på lappen efter några månader. Jättetråkigt när infon har regnat bort.
 42. Köp en bra bok om odling och läs den om och om igen. Använd den sedan som uppslagsbok när du undrar över något.
 43. Dokumentera allt du gör! Man tror att man kommer ihåg, men det gör man inte! Ovärderligt att kunna gå tillbaka och kolla hur man gjorde förra.
 44. Mitt tips er å la (de fleste) frø spire i varmt rom, men å flytte dem til et kaldt rom etterpå. Da unngår man lange, lysegrønne spirer som man må drive å binde opp.
 45. Mitt tips er å gå rundt i hagen og se. Hva vokser her fra før, hvor er det lunt, hvor er det mye sol? Er det tilførsel av naturlig vann noe sted? Drøm og lengt.
 46. Våga prova nya sorter. Alla sa åt mig att det inte går att odla purjolök, fänkål, rotselleri i zon 7-8. Men även med den usla sommaren vi haft har jag fått skörd.
 47. Lägg INTE en hel skiva i jorden vid tomatodling såvida du inte jobbar på dagis!
 48. Begränsa inte odlingen till bara bas-saker och sånt ni gillar. Passa på att odla spännande växter och prover er fram till vad ni gillar.
 49. Som otålig nybörjare är pallkragar ett måste.
 50. Jag odlar bara så mycket jag hinner sköta.
 51. Mitt tips är att inte lyssna så mycket på experter. Gör dina egna misstag och hitta din egen väg i odlingen
 52. Inte mycket fungerar med att bara stoppa ner ett frö. Det krävs sol, vatten, näring och skötsel för att få ett resultat.
 53. Har fått ett tips att det är väldigt bra att gödsla med vallört, nässla, kaffesump och urin!
 54. Odla en libbsticka vid ytterdörren. Så gott! Och den kommer tillbaka år efter år.
 55. Odla ärtskott inomhus för snabb skörd
 56. Odla potatis i stora hinkar, det kan man göra om man har den minsta lilla plats utomhus! Svårslaget ögonblick när man skördar sin egenodlade potatis
 57. Jag provar alltid något nytt varje år. Ibland flopp men ofta blir det en ny favorit.
 58. Jag blir lycklig ända in i märgen av jord som är full av liv; maskar och andra små smarta djur, massor av kompost och bönders ko- och hästbajs. Jorden är prio 1!
 59. Lär dig att läsa växter.
 60. Gläds åt det du lyckas med, se det du lyckas mindre med som en skola.
 61. Odla några få grödor och lär hur de funkar. Utöka nästa år.
 62. Har du fruktträd? Beskär dem inte om du inte satt dig in i hur man gör, det är bättre att inte beskära än att beskära fel.
 63. Sätt inte potatis direkt efter gräs, de drabbas lätt av knäpparlarver.
 64. Slit inte ut dig eller stressa över hur himla bra alla andra är! Trädgård är lite som yoga, man måste tänka i 10-årsperioder och hitta sitt eget läge.
 65. Tänk igenom valet av frö. Köp inte bara det som ser roligt ut för då är det lätt att misslyckas och odlarglädjen sjunker.
 66. Jämför inte med alla andra.
 67. Prova att så i slutet av sommaren eller tidigt på hösten. Sallat tycker till exempel inte alls om högsommarens värme. Dessutom har mördarsniglarna kanske minskat i antal på hösten.
 68. Tro inte att allt blir perfekt på en gång.
 69. Har du lerjord? Gräv inte ner frön och potatis i den svårgrävda leran, odla på höjden istället.
 70. Ta gödning på största allvar. Rätt jord är förutsättning för lyckas skörd.
 71. Bokashi - ha en låda som jordfabrik!
 72. Förså mycket. Då gör det inget om inte allt skulle ta sig. Se bara till att ha plats i trädgården eller någon som du kan ge bort till om det skulle göra det!
 73. Gurka är lätt om man har växthus, inglasat rum eller annan ljus och varm plats. Man får stor och fin avkastning!
 74. Anlägg inte grönsaksland precis brevid en syrenhäck.
 75. Läs på lite vad som funkar i området och hämta inspiration i trädgårdar i området innan du tokbörjar.
 76. I en ny trädgård - vänta ett år, se vad som finns redan och se hur ljuset går i trädgården. Vad är det för jordarter? Var blåser det? Var lägger sig snön? Lär man känna tomten och trädgården är det större chans att man blir nöjd med resultatet.
 77. Plantera ett fruktträd, en bärbuske och några smultronplantor.
 78. Försök att hitta en eller flera odlarkompisar, nära eller på avstånd, som du kan dela dina odlarupplevelser med. Någon som du kan få inspiration av och som kan peppa dig när så det behövs. Någon som både ger och tar emot odlarglädje. För även om man inte tror det så finns det dagar när man undrar om det här med att odla verkligen var så bra idé.
 79. Mitt nybörjartips är att märka upp vad du sått i vilken bytta... Annars kanske man gissar fel och missar någon av grödorna man längtar efter att få äta.
 80. Bli vän med dina lokala djurbönder och hästägare! Hönsgödsel, välbränd hästgödsel som blir till den finaste jord, gammal halm till jordgubbarna och dålig ensilage till täckodlingarna. Få gratis eller i utbyte mot smakprov från skördarna. Kretslopp is the shit!
 81. Odla pumpor, solrosor och rosenskära. Svårt att misslyckas, mycket att bli glad över!
 82. Läs på om sorgmyggor, löss och spinn. Sorgmyggor är jättevanliga.
 83. Lär dig sålla bland tips och goda råd!
 84. Odla inte majs brevid busktomater, solen kommer inte åt tomaterna då. Testade det förra året och fick inga tomater alls.
 85. Bästa krukorna till förkultivering är fruktboxarna i plast från mataffären! De har färdiga hål under, är i lagom storlek och har ofta lock med lufthål.
 86. Täckodla med gräsklipp!
 87. Använd pluggbrätten till rödbetor, kål, bönor och ärtor. Jag är en "van" odlare och blev såld på brättena först förra året.
 88. Investera i två pallkragar som du sätter på varandra. Det blir enklare att rensa och sparar ryggen.
 89. Så i omgångar. En fröpåse räcker oftast hela sommaren.
 90. Börja med bokashi. Du tar hand om matavfallet och får super-kraftfull jord.
 91. Använd nässelvatten som gödning. Kanonbra!
 92. I år satsar jag på perenna örter och växter. Har stor trädgård och vill fylla den så mycket jag kan med så lite jobb som möjligt.
 93. Mitt tips är att använda ordentligt med växtbelysning till tidiga inomhus-sådder och sätta lampan nära växterna.
 94. Så inte för tidigt inne. Det blir bara elände och rangliga plantor.
 95. Sätt inte hela fröpåsen! När jag odlade första året stte jag på tok för tätt. Men har man bra koll kan man oftast så tätare än det står på påsarna.

Alla tipsen är kommentarer hämtade från mitt inlägg i Trädgårdsskafferiet om tips till den som är nybörjarodlare.
/Sara Bäckmo

 

 

 

8 svar till “95 visdomsord från odlarvänner”

 1. chrifors skriver:

  Jättebra tips för nybörjaren! Undrar hur man ska kunna täckodla med gräs? Har för liten gräsmatta med lite gräs, men mycket mossa. Alla mina ickeodlande grannar har robotgräsklippare som klipper sönder allt gräs till småbitar eller har en massa sniglar!
  Ensilage? Hur får man tag på det? Halm likaså? Allt jag har är lite löv och växtdelar på hösten! Hjälp!!!!
  Zon 3 utan mördarsniglar/ Christina

 2. Linnea skriver:

  Vilket bra initiativ!

 3. cattismagnusson skriver:

  Alltså punkt nr 47..... Jag fattar inte....

 4. suzanne.johanzon skriver:

  Punkt 47, jag tror man menar att sätta en skiva tomat på dagis kan vara ett kul experiment, från frö till planta. Fröodling från ”köpetomater” kan innebära att fröna inte är sortäkta så de tomater som ev. Skördas kanske inte smakar eller ser ut som den tomat man sådde. Men man väljer ju att göra som man vill, tycker man det är en bra metod med ”tomatskivan” så väljer man den ?

 5. s.holth skriver:

  Nr 74.:Anlägg inte grönsaksland precis brevid en syrenhäck. Hvorfor?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Syrenhäcken sprider sig in i grönsakslandet mycket effektivt. Inte så bra för grönsakerna.

  • Hanna skriver:

   Jag har precis grävt en grund för ett redskapsförråd bredvid en syrenhäck, och jag säger bara RÖTTER! 😉 Grova och sega i ganska grunt läge- precis där grönsaksrötter lär hamna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *