Planterar om frösådd sparris - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Planterar om frösådd sparris

Ingen människa har väl någonsin tröttnat på sparris? Jag sådde plantor till ännu en bädd i våras och nu är det dags att sätta i större krukor.

Jag håller en liten sparrisplanta i handen.

En frösådd sparrisplanta ryms i en hand till en början. Så snart den planterats om växer den sig mycket större.

 

Sparris är en ultimat grönsak att odla. Den är flerårig och kommer fint varje år. Skörden pågår under ett gäng veckor på vårkanten och då vill jag banne mig kunna äta sparris utan att behöva ransonera. Just nu har jag cirka 40 plantor som ramar in ett helt kvarter, men nästa vår ska jag fylla en hel bädd med sparris och behöver av den anledningen fler plantor.

Just dessa vintersåddes i tunnelväxthuset i februari och resultatet blev jättefint. Efter att ha grott i en bredsådd fick de små plantorna varsin liten kruka. Nu är det dags att bo in sig i en storlek större för att senare övervintra där. Läs gärna inlägget Sparris från frö om hur lätt det är att så egna plantor.

 

 

Ny fart i större krukor
Precis som plantorna på friland växer sparrisen upp med nya stänglar under hela växtsäsongen. Rotsystemet växer också och behöver mer plats efterhand. Till en början har de stått i krukor som är 7,5 cm breda, nu får de en 11 cm stor kruka.

 

Min hand visar botten av en planta.

När plantans rötter börjar titta ut genom dräneringshålen är det dags att sätta den i en större kruka.

 

En liten planta står i en större kruka.

I den nya krukan är det lättast att fylla jord när plantan sätts på sniskan så här. Tycker jag, alltså. Har du något annat knep?

 

När jag planterar om fyller jag först jord i botten på den nya krukan så att plantans jordyta hamnar ungefär kant i kant med nya krukan. Sedan knackar jag ur plantan ur lilla krukan och sätter jordklumpen på tvären i nya krukan. Jag tycker att det är lättare att fylla jord i mellanrummen i hörnen än att pilla ner längs alla kanterna. Om plantan är väldigt lång och ranglig går det bra att plantera ner den lite.

Därefter vattnar jag. På kort tid växer plantan till sig och snart syns det kraftiga rotsystemet genom dräneringshålen också på denna kruka. Jag låter plantorna stå kvar i kruka över vintern och sätter dem på växtplatsen först nästa vår. För att inte plantorna ska frysa sönder brukar jag sätta dem i till exempel backar som jag begraver under en hög med löv som skyddar mot kylan.

 

Sparris står i olika storlekar av krukor.

Tjugo nya sparrisplantor ryms i den nya bädden. Jag ser till att ha några plantor extra om någon skulle stryka med under vintern.

 

Nästa vår planterar jag ut de nya sparrisarna och låter dem växa till sig i fyra år innan jag börjar skörda. I inlägget Plantering av frösådd sparris beskriver jag hur jag gör när plantorna sätts ut på växtplatsen.

Fleråriga grönsaker är verkligen toppen att odla. I köksträdgården älskar jag sparris mest, inte bara för att den är så god utan också för att den är lätt att kombinera med andra grönsaker. Jag väljer grönsker med små rotsystem, som sallat, persilja, rödbetor eller annat som inte konkurrerar med sparrisen. Sommarblommor är också mycket fint att odla bland de höga vipporna.

Jag har skrivit mycket om sparris här på bloggen. Läs under taggen Sparris om du vill veta mer.
/Sara Bäckmo

 




26. juli 2016