16. januari 2016

Äppelknyten för vintereld

Det här är ett gott fika till dagar när det vankas eldning. Extra gott förstås när det är kallt ute och magen behöver något varmt efter lek och bus.

Enligt mina barn är det här godare än grillade bananer med choklad. Det blir som små portionsförpackningar av varmt och lite sött äppelmos. Jag väljer smakrika äpplen och föredrar hemmaskördade framför köpta.

Du behöver
Äpplen, knappt 2 per person
Mald kanel
Socker
Gärna riven mandelmassa
Tärnat smör

 

Äppelklyftor i en skål.

Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg i en bunke och blanda i socker, kanel, tärnat smör och gärna lite riven mandelmassa. Blanda om.

 

Ett litet barn bär på ett fat med äppelknyten.

Fördela äppelklyftorna på bitar av ugnsfolie och knip i hop till små paket.

 

Äppelknytena ligger på glöd.

Lägg äppelknytena på glöd i cirka 10 minuter, sedan är de färdiga att vecklas upp och ätas med sked direkt ur foliepaketet.

 

Röda äpplen ligger i en skål.

Jag har fina äpplen av Ingrid Marie kvar i en kall farstu, de är suveräna till äppelknyten. De skördades i september och är mycket smakrika.

 

Med jämna mellanrum går jag igenom den pappkartong där äpplena ligger för vinterförvaring. Det är lätt att se vilka som börjar ge vika, de sorterar jag ut och använder till kräm, mos, äppelknyten eller paj. Övriga äter vi färska.

Fler tips på sätt att tillaga frukt, bär och grönt från den egna trädgården finns i kategorin Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

5 svar till “Äppelknyten för vintereld”

 1. Yvonne skriver:

  Om man inte vill äta ute så är världens enklaste efterrätt att lägga en klick smör i stekpannan och steka äppelklyftor, hälla på en liten skvätt mjölk eller grädde, kanel och lite socker. Det ska vara så lite vätska att det bara blir lite kladdigt. Låt puttra nån minut och servera med vaniljglass.

 2. Izabel skriver:

  Tack för tipset, nu har jag ett alternativ när andra ska grilla banan med choklad.

 3. Zäta skriver:

  Jag blev inspirerad av ditt tips och testade att köra äppelröran i små IKEA-ljuskoppar i micron och det blev jättegott. Särskilt med mandelmassan till.

 4. Andrea skriver:

  Jag blir nyfiken på er eldplats. Har du någon bild?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *