Vinterså spenat för tidig skörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vinterså spenat för tidig skörd

Att vinterså grönsaker är verkligen att göra något av vårkänslorna som dyker upp en februaridag. Fågelkvitter, snösmältning och doften av jord.

Vintersådd

Att vinterså grönsaker är verkligen att göra något av vårkänslorna som dyker upp en februaridag. Fågelkvitter, snösmältning och doften av jord.

Flera grönsaker går fint att så under vintern. De kommer att gro under våren då förutsättningarna är de bästa vad gäller värme och fukt. Riktigt tidig blir skörden om jag sår i kallbänkar, alltså odlingslådor med lock. Dessa alstrar ingen egen värme, till skillnad från varmbänkar, men jorden värms upp fortare och behåller sin värme genom det skyddande locket.

Grönsaker som passar att så är till exempel persilja, dill, morot, palsternacka, spenat, rucola och sallat.

Spenat är en grönsak jag sår mycket av under vårvintern. Det ger mig den finaste och största skörden av blad till frysen. Jag sår många bäddar så snart jorden tinat. Men på flera platser sår jag också i kallbänkar/odlingslådor, på följande sätt:

 

Snö i odlingslåda

Att odlingslådan är täckt av snö är inget problem. För att kunna så skrapar jag bara bort så mycket snö jag kan. Jorden är fortfarande frusen, men inte heller det är ett bekymmer.

 

Jord i odlingslåda

Jag häller på jord och breder ut i lager som är några centimeter tjockt. Jorden kommer från förra årets kompost, varmbänkar eller urgrävda bäddar i odlingstunneln. Den har lagrats i säckar och påsar under vintern. Är de frusna då jag ska använda dem lägger jag dem på badrumsgolvet under några dagar.

 

Fåror i jord

Sedan drar jag upp fåror i den mjuka jorden. Spenaten sår jag i sex rader i en pallkrage. Min favoritspenat 'Medania' ger stora blad som behöver gott om utrymme. Jag sår fröna med 10 centimeters mellanrum i raden.

 

Snö i odlingslåda

Då sådden är täckt av jord lägger jag på ett lager snö. Det gör jag istället för att vattna. Snön smälter snart av solens strålar.

 

Lock över odlingslåda

Sist lägger jag på ett enkelt lock gjort av takläkt och byggplast som är häftad på. En tyngd på locket gör att det inte blåser iväg.

 

Det gör inget om jorden fryser under en period. När den tinar gror fröna.

Nu låter jag lådan stå tills fröna börjar att gro. Utan att veta riktigt hur våren blir tippar jag ändå på att spenaten tittat upp i början av mars. Då kan jag skörda späda blad i april.

 

Hör vår podd Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck om vintersådd:


Jag väljer noga de bäddar som sås med spenat tidigt på våren. Sådderna passar bra att göra i de bäddar där det ska planteras eller sås senare under våren då spenaten är slutskördad. Jag väljer alltså inte en bädd där jag ska så palsternackor och morötter, eller plantera ut rotselleri eller sätta lök. Det är bättre att välja bäddar där det första veckan i juni sätts ut tomat, gurka, kål eller något annat.

Att så spenaten så här tidigt gör att jag inte bara får tidig skörd utan också kan beta av en del sysslor redan nu. Om några veckor kommer den mest arbetsintensiva perioden att dra igång och då är det skönt att en solig februaridag ha gjort en del av arbetet. Och dessutom njutit av det.
/Sara Bäckmo

Läs också:
Odlingslådorna får höstgödning
Odlingslådor för höstens mat 

Matar odlingslådorna 

10. februari 2015