24. juli 2016

Beskär tomater på friland

Med färre blad på plantorna mognar frukterna snabbare. Det passar mig bra - jag längtar efter stor skörd av tomater!

Äntligen några riktigt fina sommardagar! Varmt och mycket sol. Jag gläds särskilt med tomater och paprika i min fina hugelkultur längs södergaveln. Här har jag kombinerat bädden ovanpå äppelträdet med täckodling och växterna har det fuktigt och svalt om fötterna under heta dagar.

I den här bädden odlar jag bland annat tio högväxta tomatplantor. I det gynnsamma läget växer de snabbt och har till och med kommit bra mycket längre än de få högväxta tomatplantor som odlas i tunnelväxthuset.

Tomaterna sätter både sidoskott (kallas för tjyvar) och mängder av stora biffiga blad. Det blir en djungel mellan plantorna på kort tid. Jag tar bort alla tjyvar på de här plantorna för att kraften ska gå till att producera fler stora tomater längs huvudstammen.

När tomaterna nu börjat växa till sig vill jag ha dem mogna så fort som möjligt. Därför tar jag bort de stora bladen som täcker tomaterna. På så vis når solen in och tomaterna mognar snabbare.

Tomatblad framför stora gröna tomater.

Många stora blad på plantan gör att tomaterna hamnar i skugga.

 

Hur mycket?
En riktlinje är att jag tar bort alla blad som sitter under och strax över de klasar som bär närmast fullstora tomater. Bladen ovanför får vara kvar och hjälpa plantan att växa vidare. Så fort jag klippt bort en del av bladen ser plantan ganska tanig ut, men som du ser når betydligt mer ljus in till tomaterna. Nu är det bara att vänta!

Ett tips jag fått från en äldre odlare är att också kapa övriga stora blad med två tredjedelar för att minska bladmassan ytterligare. Ibland gör jag det på de sorter som är mycket kraftiga i växtsättet. En del sorter sätter också nya skott i änden på klasarna. Dessa klipper jag också bort för att inte få en allt för spretig och vildvuxen planta.

Tomater på en klase.

När bladen klippts bort kan tomaterna lapa sol och mogna snabbare.

 

Stora gröna tomater i en klase.

Läckert med stora tomater i klase. Hoppas de mognar snart för jag är sugen!

 

Toppar dem med
När tomatplantorna vuxit sig lika långa som stödpinnarna toppar jag plantorna, om de hinner så långt innan sommaren börjar gå mot höst vill säga. Genom att toppa plantorna lägger de mer energi på att mogna fram tomaterna istället för att lägga krutet på att växa uppåt.

Vad har du för knep för att mogna fram tomaterna på plantan?
/Sara Bäckmo

8 svar till “Beskär tomater på friland”

 1. Ann skriver:

  Tack Sara för ett bra tips!
  Nu ska jag hem och ta hand om mina tomatplantor som har många små gröna tomater på gång. Har också sett fartränder från sniglar vid tomatodlingen så de ska få sig en omgång de också.

 2. Anna skriver:

  Är det endast tomater på friland som det är bra att ta bort bladen eller gäller det även om de växer i växthus?

 3. Susanna skriver:

  Hur långa stödpinnar använder du?

 4. Birgitta skriver:

  Jag gör likadant i växthuset, toppar vid min höjd (ca 160 cm), plockar bort bladen nertill och eftersom uppåt för att de fina tomaterna ska mogna snabbare.
  Hann rädda in en kruka minitomater ifjol, precis innan frosten kom. Ställde in den i tvättstugefönstret och kunde äta små söta och goda tomater varje gång jag gick för att tvätta.

 5. Ulla-Britt Stenmark skriver:

  Hej Sara!
  Du undrade om någon hade ett knep för att få tomater att mogna snabbare.
  Själv har jag ingen erfarenhet av det, men i ett program som visades på OdlingsTV (på youtube)som publicerades den 13 aug. 2016, tipsade tomatodlaren Uno om att man kunde få dem att mogna snabbare genom att ställa en påse övermogna äpplen i närheten av tomaterna. Etylengasen hjälper då till att få dem att mogna snabbare !
  Uno odlar enligt info på Tomat-Ås i Ljustorp odlingszon 5/6

 6. Okänd skriver:

  Jag lägger äppel under plantan

 7. Okänd skriver:

  Jag lägger äppel under plantan så mognar tomaterna snabbare

 8. Lonja Ek skriver:

  Tack för tipset. Ska ut och klippa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *