Byaodlingen: Potatis, lök och gröngödsling - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Byaodlingen: Potatis, lök och gröngödsling

Det är tredje året vi odlar tillsammans i vår byaodling i Bökebacken. Vi provar oss fortfarande fram för att hitta ett bra arbetssätt och satsar på potatis, lök och gröngödsling i år.

Människor samlade vid en plöjd åker.

 

I helgen var det äntligen dags för oss att göra årets första arbetspass i byaodlingen; vår gemensamma odling här i Bökebacken. Totalt är vi sju familjer i byn och med omnejd som odlar i år. Ett härligt gäng som det är kul att vara med! Det är tredje året vi odlar tillsammans. Tidigare inlägg om byaodlingen kan du läsa nedan.

 

Vår gemensamma potatisodling (maj 2018)
Årets första skörd i byaodlingen (oktober 2018)
Arbetsdag i byaodlingen (april 2019)
Årets första skörd i byaodlingen (juli 2019)

 

Kort fakta

 • åkerplätt i sluttning som ägs av våra grannar
 • total yta 485 kvadratmeter
 • markberedning med traktor
 • endast odling sommartid
 • 8-9 gemensamma träffar/säsong

 

När alla är samlade är vi en skara på 22 personer, varav tolv vuxna. Vi hinner göra väldigt mycket på ganska kort tid och det är roligt att jobba tillsammans.

 

En kvinna med bebis i bärsjal och en kratta i handen.

I år har odlingsgruppen fått nytillskott av Ellen, Hampus och nyfödda Matheo, som byggt hus alldeles nära oss.

 

Vi skrotar bäddarna

I år odlar vi rakt ner i backen, utan bäddar. Delar av gänget hade en ambition att skapa lättodlade bäddar över ytan, men efter att ha provat etablera bäddar förra året anade vi att en typen av odling inte skulle fungera för arbetssättet i gruppen just nu. Så det slit vi gjorde med totalt sju bäddar gavs upp. Det blir odling medels traktor i år. Bäddar tar lite tid att anlägga och en lärdom är att hela gruppen behöver vara med på tåget.

Vår tanke med bäddarna var från början att kunna intensivodla fler grödor. Men det vi fann var att det utöver skötseln var svårt för folk att hitta tid att skörda. Många i gruppen har inte odlat förut och även om intresset är väldigt stort och glatt var det inte så lätt att få folk att skörda när till exempel bönor, ärter, dill och sallat var färdiga. Och om ingen skördar försvinner ju poängen.

Idén om fasta bäddar är annars att skapa en mer skonsam odlingsmiljö och odla utan markberedning av traktor. Men det får vi utforska på annan plats. Senare.

 

Sättpotatis i orangea nätsäckar.

I år blir det tre sorters potatis, alla för sen skörd även om de också kan skördas tidigt. Alla kan vinterlagras i vår stenkällare nära plätten. Jag har köpt sättpotatis i fem-kilossäckar, som beställs på nätet och skickas till utlämningsställe.

 

En hand lägger en potatis i jorden.

En mansfots avstånd, lätt att komma ihåg. Foten tillhör min man Philip, som kommit att tycka det är fint att odla - tillsammans med gänget. Inte hemma...

Färre grödor

I år satsar vi därför på att plöja hela åkern och odla färre grödor. Potatis, gul lök, röd lök och gröngödsling, så ser uppsättningen ut. Totalt 55 kilo sättpotatis och 9 kg sättlök. Jag köpte på tok för lite sättlök, så vi måste komplettera med mer än det dubbla, så när allt är satt är vi uppe i 9 kilo sättlök. Vi odlar gul lök Sturon och röd lök Red Baron.

Vi försöker ha en treårig växtföljd, minst. Min förhoppning är att vi ska hitta en fjärde gröda som är så lättodlad/lättskött att den passar sättet vi kan arbeta.

Just nu har vi alltså potatis längst ner på plätten, gröngödsling i mitten och lök längst upp.

 

Årets potatissorter

Marabel

Lagringsduglig potatis som utvecklas snabbt, kan också skördas tidigt. Hög motståndskraft mot potatisbladmögel, skorv och nematoder. Ska ge stor skörd med många potatisar.

Queen Anne

En delikatesspotatis med stor skörd för sommaren, kan också lagras. Hög motståndskraft mot potatisbladmögel, skorv och nematoder. Lär ha mycket god smak.

Blå mandel

En raritet bland potatisar, en svensk klassiker med fint ursprung. Intensiv potatissmak från mjöliga knölar. Sorten är inte testad för olika angrepp. Jag älskar mandelpotatis och kunde inte motstå, trots att vi sagt att vi inte skulle odla några "ovanliga" sorter utan mer köra på tuffa sorter som klarar det mesta.

 

Potatisen är inte groddad eller rotad innan den sätts utan åker i jorden direkt från påsen. Vi odlar sorter som ska skördas på hösten och har ingen brådska med skörden. De som är mer otåliga av oss odlar tidiga sorter hemma. Just potatis är faktiskt en av grönsakerna jag längtar mest efter att skörda nu, så jag har satt flera tidiga sorter och väntar med spänning på årets första skörd!

 

Människor med krattor jobbar i jorden.

Vi har fått hjälp av Gittans brorsa att dra upp fåror i jorden, det gör det lätt att sätta potatisen. Vi puttar för jorden för hand, efter att ha upplevt att potatisen täcktes dåligt med traktor förra året. Fårorna hamnade på snedden och en del potatis hamnade utanför.

 

 

Vad är gröngödsling?

För att låta jorden vila från grödor som enbart kräver saker från jorden, och dessutom kan föra smittor och skadedjur till jorden (till exempel potatisbladmögel och lökflugans larver), odlar vi blandade grödor som stärker jorden på olika sätt. Dessa fångar upp kväve i luften och transporterar ner det under jorden (baljväxter har den förmågan) och bildar dessutom massa intressant bladmassa som sedan blir mat till mikrolivet. Vi gör alltså jorden en tjänst genom att odla en blandad buffé av godsaker som stärker jorden då den vilar från de övriga grödorna. Gröngödslingen blir ett tillskott till den övriga stallgödseln som läggs på jorden på våren.

Med gröngödslingen kan vi tillföra mer växtmaterial och på så sätt bidra med åtminstone en del av det vi tar från jorden, även om vi skulle behöva ha bättre system för det (enligt den odling jag vill göra) framöver för maximal hållbarhet.

Som gröngödsling i år har jag tagit det jag hade i fröförrådet:

 • rajgräs
 • spånadslin
 • bovete
 • honungsfacelia
 • blodklöver
 • blandade sommarblommor

 

En påse fröer hälls i en skål.

Vi blandar olika fröer i en skål. I år har vi sått gröngödslingen i rader, för att lättare kunna begränsa ogräset på en del av åkern.

 

En hand håller en näve röd sättlök.

Och så sättlöken. Vi har satt dubbla rader på toppen av "åsarna" där traktorn plöjt upp fåror. Då kan vi lätt gå i gångar bredvid och också rensa till sommaren. Löken kommer vi att stödgödsla med något under sommaren.

 

Nu är grödorna i jorden, vältajmat med regn dagen efter i väderprognosen. Om så inte skulle bli fallet vattnar Nalle & Gittan, som äger plätten och dessutom har en bra spridare.

Nästa gång vi ses är i början av juni, då vi ska rensa och kupa. I juni, och antagligen juli med, ses vi två gånger per månad för att hålla efter. Senare ses vi en gång per månad.

Om vi får fin skörd tar det oss kanske två förmiddagar (vi brukar jobba två timmar åt gången) att få upp potatisen. Den lagras sedan i en matkällare bredvid, där vi sedan hämtar potatis när vi behöver under vintern.
/Sara Bäckmo

 

10. maj 2020

2 svar till “Byaodlingen: Potatis, lök och gröngödsling”

 1. Emmy skriver:

  Åh, vad härligt det låter med sån samverkan och grannsämja!

 2. Lizzy skriver:

  Hej!

  Hur upplevde att potatisarna Marabel och Queen Anne levererade? Gav de bra skörd, hur stora var potatisarna, var de fasta eller mjöliga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *