Vår gemensamma potatisodling - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vår gemensamma potatisodling

I år är jag med om något helt nytt. Vi odlar potatis tillsammans i byn. Fem familjer har gått samman och odlar potatis som förhoppningsvis ska räcka till nästa sommar.

En potatisåker med rader med sättpotatis i.

Så här såg vår lilla potatisåker ut när vi började sätta potatisen.

 

Vår by har många träffar under året då vi hjälps åt med att till exempel sköta vår gemensamma väg. Två gånger om året träffas vi för att sätta ner och ta upp snöstakarna, de orangea pinnarna som sitter vid sidan om vägen så att bilförare kan orientera sig när det är mycket snö, och så har vi en gemensam slyröjningsdag då vi rensar längs stenmurarna vid vägen. Till det kommer sedan några andra träffar under året, bland annat annandagsfirandet. Annandag jul har vi knytkalas tillsammans hos varandra. Och det var vid knytkalaset 2017 som idén om en gemensam potatisodling tog form.

Vännerna Nalle och Gittan har en liten plätt i en slänt på tomten där de tidigare odlat foderkål och lite annat. Nu har lilla åkern vilat i några år och vi började prata om att gemensamt odla potatis där. Kul idé! Totalt blev vi fem familjer som ville gå vidare och odla tillsammans.

 

Läs mer: Skörd i gemensamam potatisodlingen

 

En liten plöjd åker i skogen.

Så här såg plätten ut tidigt i våras. Den lilla åkern ligger omgärdad av träd och sluttar lite åt skogen till.

 

Förbereda potatisodling

Hela lilla åkern är 17 x 28 meter stor, alltså 485 kvadratmeter. Vi bestämde oss för att ta hjälp från lantbruket i byn med att plöja, harva och sedan dra upp fåror i jorden. Eftersom vårbruket här är senare än vanligt har starten blivit senare än vi först tänkt, men jag har garderat mig genom att odla några tidiga potatissorter hemma i trädgården med.

Vi har diskuterat lite huruvida plätten skulle gödslas något innan vi odlar potatisen, men bestämde oss för att låta bli. Kanske mest för att vi inte just nu hade tid att fundera ut vad vi skulle gödsla med och det kändes lite marigt att be om mer hjälp när tidsschemat för lantbrukarna är så knappt. Potatis växer ju upp och ger skörd på de flesta platser, om skörden inte blir största och bästa gör inte så mycket.

 

En kärra med en låda sättpotatis på.

Eftersom det inte fanns så mycket potatis kvar fick vi leverans i enkilos-påsar. Det var lätt för barnen att hjälpa till att bära ut.

 

Beställa sättpotatis

Min uppgift har varit att ordna potatis. Jag har aldrig köpt så stora mängder förut och mitt första huvudbry var att lista ut var man gör det. En vän tipsade om att helt enkel beställa på pall som företagskund, vilket jag ju kan göra genom mitt företag. Jag brukar beställa min hemmapotatis genom Larsvikens potatis så jag ringde dit. Vi kom fram till att vi skulle behöva cirka 175 kilo sättpotatis, men jag valde 150 kilo.

Eftersom en stor del av lagret redan var sålt bad jag leverantören plocka ihop det som fanns kvar. Det blev då:

  • Maria - tidig färskpotatis
  • Bambino - sommarpotatis, baby-potatis
  • Lilly - sommarpotatis med mycket smak
  • Princess - sommarpotatis, delikatess
  • Arran Victory - höstsort, mjölig
  • Venezia - höstsort, delikatess
  • Sarpo Una - höstpotatis, fast

Alla sorterna är helt nya för mig, vilket är kul. Dessutom kan alla sorter utom Maria lagras, trots att de är tidiga sorter. Det är ju toppen!

 

Missa inte medlemserbjudande för Larsvikens potatis i mas 2019!

 

En grupp människor sätter potatis på en åker.

Många personer jobbar snabbt tillsammans. Så effektivt!

 

Att sätta potatis tillsammans

Jag har ju aldrig odlat tillsammans med andra förut och aldrig behövt fundera över hur man går till väga. Den största utmaningen, förutom ogräs, blir garanterat att synka arbetstillfällena hjälpligt. Vår första prövning kom då åkern var harvad - alla stora stenar måste upp. Sms:en gick flitigt mellan telefonerna. Vilka var hemma? Vilka kan en vardag? Om jag går upp med ungarna nu, kan ni komma sen och ta resten? Att synka det med fem familjer innan nästa moment, ja det gick bra och det är ju tur att vi nästan allihopa bor inom promenadavstånd. Men det kommer kräva lite planering framöver.

 

Tips: Odla potatis i kruka

 

I helgen (maj 2018) sattes potatisen, fåra för fåra. Ungarna var till stor hjälp och jobbade som katten under arbetspass i två dagar. Eftersom vi inte kunde få hjälp med att plöja igen fårorna blev det till att kratta jord över potatisen. Många blåsor senare var vi färdiga. Ungefär 27 rader, om jag räknat rätt.

Potatisen räckte till hela ytan, men då var det en ganska bred remsa i nederkant som gick bort där traktorn behövde vända. Så ja, ungefär 150 kilo till knappt 500 kvm var en ganska bra mängd.

Det var kul! Gav mersmak. Att göra saker tillsammans skapar mening och att odla mat är alltid roligt. Tanken på skörden och att vi ska sitta i våra uppvärmda stugor här i byn i vinter och äta gemensamt odlad potatis - det känns fint! Föreställer mig att vi diskuterar de olika sorterna när vi träffas, funderar över hur vi kan förbättra och förfina odlingen. Potatisen blir ett kitt.

 

Sara tillsammans med ett långhårigt barn i keps.

Mina stora pojkar älskar att leka lantbrukare och tyckte det var jättekul att sätta potatis. De skyndade upp till åkern redan efter frukost och hann sätta två rader själva innan vi andra kom på plats.

Kvickrot och potatis

Alltså det här med att plöja i backen. Jag inser att jag behöver jobba med mitt tålamod i den här odlingen. Det kommer att bli en fullständig invasion av kvickrot och annat här, massa söndertrasade ogräsrötter ligger och väntar på att växa upp i takt med potatisen. Helt olik min egen gjord. Gissar att vi kommer att behöva antingen be om hjälp med att kupa potatisen med nåt slags don som kopplas på en traktor, eller för hand. Men ogräset, låter man det bara vara?

Jag vet att det bland mina läsare finns många som odlar i större skala. Jag skulle bli jätteglad för lite input om potatisodling på det här viset. Vad ska vi tänka på? Hur kan vi jobba för att förenkla? Tips och idéer att bära med sig? Hjälp mig gärna en bit på vägen!

Det ska bli kul att utforska det här sättet att odla! Och jätteroligt att dela erfarenheten med våra vänner. På fastigheten finns en bra stenkällare som vi ska fixa till för att lagra potatisen i och jag kan inte annat än att tänka mig en redig potatisfest, eller säkert flera, under året. Förstås har vi redan börjat spåna framåt med om vad vi skulle kunna tänka oss att odla på platsen ett annat år. Drömma går ju!

Nu är i alla fall pärerna i jorden. Nu är det bara till att vänta!
/Sara Bäckmo

 

24. maj 2018