En ny trädgård - var ska jag odla?

Vad är det första en odlare gör när hen blir med en ny tomt? Tar reda på var det finns jord och försöker lista ut var det går att odla förstås. Så här valde jag var jag skulle odla i nya trädgården på berget.

Ett litet rött hus med stenmur framför och en vit kyrka i bakgrunden.

En av de första bilderna från mitt nya hus, tagen i mars 2019.

 

En av anledningarna till att jag ville köpa ett nytt hus är att jag så himla gärna vill sätta tänderna i en ny trädgård. Under åren hemma har jag längtat efter att använda mina kunskaper i en helt ny odling. Hemma på Skillnadens är det ju mest att förfina och förbättra det jag redan har, vilket i och för sig är jätteroligt, men den där särskilda spänningen i att starta från noll finns ju inte. På Berghem har ingenting odlats på många, många år och det är verkligen en tom plätt att börja med. En utmaning!

För tydlighets skull; jag köpte alltså Berghem mars 2019, men valde att hålla huset för mig själv första året. Inför jul- och nyårsledigheten släppte jag en serie videoavsnitt i 22 delar om mitt första år. Du kan se alla delar på min YouTube-kanal Sara Bäckmo.

 

 

Min nya trädgård

Berghem kallades förut kort och gott för Berget. Det är en liten stuga - på ett berg. Huset ligger i byn Kalvsvik, några mil söder om Växjö. Det är samma by vi bor i och Berghem ligger bara tre kilometer från vårt bostadshus. I flera omgångar har byns olika kyrkvaktmästare (tidigare kallades de för dödgrävare... det låter så dramatiskt) bott här, vilket verkligen var passande. Huset ligger precis nedanför kyrkan.

 

En sluttande gräsmatta nedanför ett berg, längst ner ett rött litet hus.

Tomten på Berghem är spännande, med ett berg, sluttningar, stora träd och kul miljöer med åkermark, sjö och byns kyrka alldeles intill. Mars 2019.

 

På sextiotalet när Anna och Ernst Thour flyttade hit fanns det inte mycket jord att odla på tomten, det var bara ett berg och en liten plätt jord på platån bakom huset. På framsidan gick vägen alldeles utanför huset, en grusväg. Sten här i byn har berättat hur Anna Thour brukade ha stora blomkrukor utanför huset mot vägen och hur pinsamt det var när han emellanåt råkade köra ner dem med hölasset som skumpade fram på den håliga grusvägen. Enligt Anna och Ernst döttrar tröttnade paret så småningom på att gränsen mellan tomt och väg så att säga var lite flytande och Ernst och hans bror murade då upp en rejäl stenmur. Utrymmet mellan berget och muren fylldes - med jord. Hepp!

Således består min nya trädgård av mestadels berg, faktiskt byns enda bergknalle - en utmärkt pulkabacke för generationers ungar i byn, har det visat sig - samt några små gräsplättar.

 

Ett rött hus alldeles vid vägen.

Tidigare låg huset utan stenmur och gräsmatta på bergknallen bara någon meter från vägen genom byn.

 

Finns det jord?

När jag skulle på min första visning av huset, innan det ens låg ute till försäljning, garderade jag mig med en marschall-hållare som jag tog med till visningen. Marschall-hållare är perfekta små redskap att mäta jorddjup med, men det funkar lika bra med en lång bit av armeringjärn eller annan kraftig och smal järnstång. En sån som jag kan ju inte gärna köpa ett hus om det inte finns några möjligheter att odla tomten.

Redan innan jag gick och kollade huset ilade jag omkring på tomten och stack ner den meterlånga pinnen lite överallt. På så vis fick jag snabbt ett hum om hur det låg till med jorddjupet.

På vissa håll fanns det gott om jord. På platån uppe vid eken finns det massor, där vittnar också det gröna gräset om att det är fuktigt och fint i marken. Nedanför berget mot vägen var det också okej med jord, utom närmast berget förstås eftersom det sluttar under marken.

På andra sidan huset ligger ännu en liten bergknalle, vi kallar den för violbacken numera. Mot vägen är det också uppfyllt med jord, liksom i en liten remsa på andra sidan berget mot uppfarten. Men berget dominerar och det är verkligen inte mycket jord det handlar om.

De allra flesta här i byn som jag pratat med har starkt tvivlat på att det går att odla något på tomten. Berget är det största skälet, men att gräset är fyllt av mossa har också angetts som skäl, samt det blåsiga läget och att tomten ligger nära vägen. Det är otroligt tydligt för mig att bilden av odling hos de allra flesta bygger på erfarenheter som är ganska fyrkantiga. Det måste vara och se ut på ett visst sätt för att det ska funka! Och med all respekt, men jag tycker nog att det mesta som skrivs om odling och visas på TV spär på den föreställningen. Det är så synd. Sociala medier och folks verkliga odlande ger så mycket mer inspiration! Själv såg jag jättestora möjligheter med den här tomten redan på första visningen!

 

Foto taget från en bergknalle med utsikt över en röd stuga.

Det som blänker bortom träden är den stora sjön Åsnen. Bilden är tagen från mitt lilla berg. Till vänster i bild ligger "platån" där Anna Thour tidigare odlade.

 

Var ska jag odla?

För att odla behövs egentligen inte mycket. Det underlättar om det finns jord i backen, men det går utmärkt att skapa egna odlingsplatser av tillfört material. Däremot behövs ljus. Jag har provat att odla på skuggiga platser och det är mycket svårare än där solen når att lysa. En viktig detalj är också vatten, eller möjligheten att på smidigt sätt kunna transportera vatten till odlingen.

Min första tanke var förstås att odla uppe på platån vid eken. Det är där Anna Thour odlat förut, för några decennier sedan. Där finns gott om jord, sol och vad det verkade också bra fukt i jorden. Några minus finns dock. Träd. Jösses vad jag inte gillar att odla nära träd!

Det hela löste sig snabbt. Dagen efter att jag fått nycklarna till huset var min vän och kollega Maria Fors Östberg här. Vi hade bestämt att fotografera huset och trädgården från dag ett, inför ett framtida bokprojekt. När vi pratade om odlingen vi vill dokumentera från start sade hon helt frankt: "Gör en trädgård här på framsidan - där alla kan se. Det passar dig!" Och då gjorde jag så.

Här på framsidan av tomten finns jord, sol hela dagen och närhet till vatten. Fullträff! Dessutom var ytan så ful från start att huset på alla sätt skulle komma bättre till sin rätt när det omgavs av en liten odling.

Så gick det till när jag valde var på tomten min nya köksträdgård skulle placeras.

 

En skruttig gräsmatta framför en röd liten stuga.

Det var här jag bestämde mig för att anlägga min köksträdgård. Alldeles vid vägen, för att packa in huset i vacker växtlighet och så att alla förbipasserande skulle kunna ta del av förändringen och inspireras.

 

Och om jag ändrar mig?

Det här är den fjärde odlingen jag startar från grunden, själv eller tillsammans med andra. En sak jag verkligen vill betona, särskilt till dig som också ligger i tagen att göra en ny odling, är att sätta igång. Det är så lätt att fastna i planer. Mycket lite behöver vara perfekt från början, det går alltid att göra om saker och ting. Men om du fastnar i detaljerna och försöker få ihop allt till punkt och pricka innan du sätter igång, då förlorar du tid. Och i värsta fall lust.

Min stora lycka hemma på Skillnadens och här på Berghem är att jag satt igång och odla för att jag känner för det och låtit planerna ta form efterhand. Det är ett roligt sätt att odla! Odlingen växer fram så fint och är i ständig utveckling. Om jag får en ny idé, lär mig nytt som skulle vara bättre, eller helt enkelt bara ändra mig om något - då gör jag om. Svårare än så är det inte. Faktiskt.

Byaodlingen på Bökebacken och kursträdgården på Rinkaby Gård (se video från odlingen här) har inte odlats lika spontant, helt enkelt för att de involverar fler människor och är andra typer av odlingar.

Bland videorna från mitt första år på Berghem kan du se förvandlingen månad för månad. Här nedan är ett exempel från sommaren 2019. Man kan säga att min dröm om att omge huset med grönska och blomster blev sann!

 

 

Sammanfattning

 • Var tycker du att det skulle se fint ut med en odling - utgå från det och undersök möjligheterna.
 • Ta reda på var det finns jord på tomten som du kan odla i - stick med en pinne för att testa jorddjupet.
 • Finns inte jord på platsen, välj en bra plats och bygg upp odling med material som tillförs platsen.
 • Kolla hur solen rör sig på himlen, var träd eller byggnader skuggar - satsa på den soligaste plätt du kan.
 • Räkna med att du behöver vatten till din odling - hur kan du få det till platsen du valt?

 

Jag är Sara

Några av er som läser det här kanske möter mig och min blogg för första gången. Välkomna hit! Jag odlar vanligtvis en jättestor köksträdgård hemma på Skillnadens i byn Bökebacken söder om Växjö. Men våren 2019 köpte jag en liten stuga och har börjat göra en ny liten köksträdgård. Den ska jag skriva mycket om i år.

 

Läs mer och bli medlem på sarabackmo.se

 

Mina bästa odlingstips delar jag till er som är medlemmar på sarabackmo.se och det vore himla kul om du vill bli en av dem! Du kan prova på att bli medlem för en eller flera månader, helt utan bindningstid. Medlemskapet kostar 79 kronor per månad och du kan betala löpande varje månad eller för en längre period vid ett och samma tillfälle. Läs mer om medlemskapet och bli medlem genom länken ovan. Det är ni som medlemmar som gör att jag kan skriva den här bloggen och dela mina erfarenheter som odlare mitt i livet. Tack!
/Sara Bäckmo

 

09. januari 2020

12 svar till “En ny trädgård - var ska jag odla?”

 1. Maria skriver:

  Det har varit så roligt och inspirerande att följa ditt första år på Berghem! Så häftigt att se en trädgård växa fram så fort!
  Jag har följt dig länge och mitt sätt att odla har ändrat sig, gräsklipp och trädgårdsrens används tex på ditt sätt. Men bor man i ett villaområde med robotgräsklippare blir det inte så mycket gräsklipp, för mig är det lättare att hämta hästskit. Bara en tanke att kanske visa någon nyalagd bädd utan gräsklipp också.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det kommer alla sorters bäddar =) Jag har dokumenterat alla bäddar och publicerar dem i den ordning de byggts.

   • Maria skriver:

    Det skall bli så spännande att se! Jag jagar runt efter gräsklipp, förra grannen körde med uppsamlare, nu håller jag tummarna att nya grannen gör det också, men det kan vara ett meck att gå in i en annans trädgård.
    Hästägare är bara tacksamma om man kommer och hämtar.
    Vad du än hittar på så finns det alltid något som man kan fånga upp och göra till sitt eget.

 2. Sofia skriver:

  Jag har haft så fantastiskt roligt när jag tittat på dina videor. Dina roliga små egna kommentarer, bara sådär i förbigående, mm. Helt underbart! Och vilken gosig mamma du har!?
  Och golvet på övervåningen ? älskar det!

 3. karin.blomdin skriver:

  Tack för att vi får följa med och dela dina upplevelser med den nya trädgården. Din glädje smittar verkligen av sig - jag springer runt i trädgården och smider egna planer varje dag!

 4. Lollo skriver:

  Så intressant, lärorikt och förstås roligt att följa ditt Berghem. Särskilt intressant att se hur du tar dig an de helt andra förutsättningarna än den stora plana ytan på Bökebacken. Ser fram emot att få se vad du kommer att göra med slänten då jag själv bor på en tomt i sluttning och odlar där. Varma hälsningar Lollo

 5. Vad spännande att få följa din nya trädgård. Det ska bli såå roligt att följa dig detta år.

 6. Maria Ström skriver:

  En nybörjare här som plöjer din bok och dina youtubs. Beställt massor av frön, försått och gjort en kallbänk med lock, hittade några vitlök som grott, tryckt ner dem i kallbänken. Ska bli så kul och spännande att följa dig.

 7. Cathrin skriver:

  Hej!
  Jag har tänkt börja odla lite mer i år men måste göra det så enkelt som möjligt. Men har några frågor jag skulle bli jätte glad om du har tid att svara på:)
  Där jag har tänkt att odla finns en vattenbrunn (använder det inte längre till hushållet men vill helst inte förstöra vattnet helt), hur ska jag tänka kring att lägga på gödsel från kor där?
  Kan jag bara lägga på ensilage och sätta plantor direkt utan att använda jord (tyckte det sättet du visade upp på berghem verkade väldigt smidigt!), men kan man ha ett lager gödsel+halm under, eller hur blir det om man sätter t.ex. rotfrukter?
  Tack för all inspiration!!

 8. Anna Lingman skriver:

  Jag är så glad att du börjat med detta projekt! Jag har lärt mig massor (allt om odling) av dig men vissa saker blir svåra att applicera när man bara har två cm jord uppepå sprängsten på sin tomt och ingen plats för en tunnel. Vet du, jag fick en arbetstimme i trädgården av min 11-åring som jag redan utnyttjat till att frakta hem material till en ny bädd där jag ska sätta blommor i år! Ett ständigt förhandlande om var det ska odlas och var det ska funka att cykla och spela boll på tomten. Men vi hittade en remsa längs garageuppfarten:)

 9. Jennie Emilsson skriver:

  Hej Sara☺️Jag har en liten bergssluttning som jag skulle vilja göra om till någon sorts rabatt. Min tanke är att jag vill ha perenner som böljar sig ner över sluttningen men jag vet inte hur jag går till väga? Hoppas att du kan ge mig inspiration och några idéer☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *