Stäng menyn

Dags att plantera om selleri

De små selleriplantorna är ömtåliga och behöver hanteras varsamt för att klara den första tiden. Jag väntar så länge som möjligt med att plantera om.

Min första sådd av sådd av selleri har blivit stor nog att sättas i egna krukor. Det är en bladselleri som såddes redan innan nyår. Och på fönsterbrädet trängs små plantor av rotselleri som såddes för några veckor sedan. De har några veckor kvar i tråget.

Selleri är späda och sköra växter när de är små. Det är knappt det går att tro att de ska överleva. Jag sår fröerna på fuktig yta, många frön i samma tråg, utan att täcka med jord. Efter ett tag gror de fint. Då är jag noga med att vattna tråget underifrån för att inte knäcka plantorna med med strilande vatten.

Selleri som bredsås i tråg bildar lätt ett panikartat trassel efter en tid. Jag brukar ha is i magen och inte plantera om dem förrän jag säkert litar på att de klarar av att hanteras utan att bladen bryts. Eftersom de ska stå i några veckor i sitt tråg är jag noga med att nån gång då och då ge plantorna näring så de orkar växa i den lilla jord som finns. Precis som andra grönsaker som försås tycker jag nämligen att selleri blir bäst om den inte sås i krukor med mycket jord, bara några centimeter i botten räcker. Kissvatten, lakvatten från bokashi eller annan flytande gödning passar bra.

 

 

Små selleriplantor i liten kruka.

De späda plantorna sätts en och en i ny liten kruka.

 

När sådden är gjord och plantorna blivit så stora som på bilderna ovan planterar jag om dem i ganska små krukor. De har vid det laget en ganska lång rothals som jag planterar ner i jorden något.

I de nya krukorna får de stå ytterligare några veckor och gödslas också där någon gång. Antingen står plantorna inomhus eller i tunnelväxthuset beroende på hur varmt det är. Jag använder ju en varmbänk för att förvara plantor på och det är en perfekt plats för dem.

I april-maj brukar jorden på växtplatsen ute och då är det dags att sätta ut. Och hur djupt ska de stå? Vissa grönsaker kan ju planteras riktigt djupt för att stå stadigt i jorden. Men rotselleri ska inte sättas för djupt, då kan rotens utveckling hämmas. Övrig selleri är jag inte lika varsam med.

 

Många små plantor tillsammans på en bricka.

Plantorna mår bättre av att stå i små krukor där inte stora mängder fuktig jord kväver rötterna.

 

Rotselleri tillhör mina favoriter bland rotsakerna. Vill du ha fler tips om sådd och gödsling kan du läsa inlägget Odla läcker rotselleri.

Jag har också odlat stjälkselleri med fint resultat. Då väljer jag sorter som inte behöver blekas, de är allra enklast. Rotsellerins stjälkar är också goda, men de är inte fullt lika mjälla som stjälksellerin. I år odlar jag som sagt också bladselleri eftersom jag hört att den är riktigt fin att använda i grönsakssalt. Vi har redan nallat av bladen till smörgåsar och som rekvisita till våra matfotograferingar och jag kan intyga att den är mycket god!
Det är inte för sent att så selleri, i alla fall inte om vi litar på fröpåsarnas instruktioner. Prova att så om du blivit nyfiken på den här kanongrönsaken! Flera recept kommer i Skillnadens bok om mat när det är dags att skörda till hösten.
/Sara Bäckmo

 

04. mars 2017