Enkelt lock till odlingsram - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Enkelt lock till odlingsram

Min stora odlingsram är 3 x 1 meter och har två smarta lock som täcker. Ett enkelt lock till odlingsram förlänger skördetiden i trädgården och kan ge värdefulla grönsaker sent på året.

En stor odlingsram täckt med lock i trädgården.

Så här ser min odlingsram ut, med två stora lock på.

 

Det här locket är enkelt att göra och skapar precis det där lilla extra som kan få grönsakerna att hålla ut ännu en liten tid i trädgården. Så här har jag gjort locket.

Läkt eller brädbitar har skruvats ihop, med extra reglar i mitten. Sammanlagt två långsidor och fyra kortsidor. I hörnen har jag skruvat på vinkeljärn för att öka stabiliteten, det gör stor skillnad för större och tyngre lock.

 

Bild tagen ovanifrån som visar ena locket.

Istället för ett väldigt stort lock har jag valt att göra två mindre som täcker bänken. Fyra korta reglar och två längre.

 

Vinkeljärn skruvade på hörnen.

Vinkeljärn hjälper till att hålla locken stabila och gör stor skillnad i hållbarheten.

 

Plast, helst växthusplast, häftas på med häftpistol så att ytan blir sträckt. Just den här bänken är högre i bakkant och lägre i framkant, så vatten samlas sällan på locket. Däremot kan det bli tyngt av snö. Därför är det bra att ha några reglar i mitten som avlastar innan jag hinner sopa bort snön på vintern.

När plasten häftats på ovansidan viker jag in den under ramen och häftar fast där med. Det här gör att plasten inte går sönder eller släpper från häftningen lika lätt om det samlas lite vatten eller snö på locket.

 

Bild på hur jag viker in hörnen.

Ibland rinner kondens längs insidan av locket och blöter ner träet. Det är svårt att undvika. De här locken byggde jag vintern 2013-2014 och de har stått ute heltid sedan dess, också under sommaren. De kommer att hålla många år till.

 

Bild på hela kallbänken.

I den här lådan odlar jag just nu spenat, pak choi, rucola och vintersallat, som såddes i slutet av augusti.

 

Jag har inte gjort någon anordning för att fästa locken i ramarna jag odlar i. Jag tycker att det blir ett bökigt extramoment att ställa upp ett lock på till exempel gångjärn, eftersom jag oftast vill lyfta bort hela locket för att komma åt. Om jag behöver säkra locket vid extra blåsigt väder lägger jag något tung över.

Om det är väldigt kallt gör det stor skillnad att lägga en fiberduk under plastlocket och gärna isolera runt kanterna av odlingsramen.

Det väldigt enkla i att lägga på ett lock över odlingsplatsen gör mycket stor skillnad!

Till pallkragar gör jag en enklare variant med en träram, med en regel i mitten likt ovan, som jag häftar plast på. Där använder jag inte vinkeljärn. De är inte fullt lika hållbara dock.

Läs också Skydda växterna med fiberduk.

 

sara-puff

 

Fler tips om hur jag vinterskyddar grönsaker för att förlänga skördetiden hittar du i veckans utskick av Saras trädgårdsbrev. Här gör jag också ett fint samarbete med Sneckenströms ekohandel, som ger rabatt på pallkrageväxthus och fiberduk för pallkragar. Prenumerera på Saras trädgårdsbrev här för att ta del av erbjudandet.
/Sara Bäckmo

19. oktober 2017