19. oktober 2017

Enkelt lock till odlingsram

Min stora odlingsram är 3 x 1 meter och har två smarta lock som täcker. Ett enkelt lock till odlingsram förlänger skördetiden i trädgården och kan ge värdefulla grönsaker sent på året.

En stor odlingsram täckt med lock i trädgården.

Så här ser min odlingsram ut, med två stora lock på.

 

Det här locket är enkelt att göra och skapar precis det där lilla extra som kan få grönsakerna att hålla ut ännu en liten tid i trädgården. Så här har jag gjort locket.

Läkt eller brädbitar har skruvats ihop, med extra reglar i mitten. Sammanlagt två långsidor och fyra kortsidor. I hörnen har jag skruvat på vinkeljärn för att öka stabiliteten, det gör stor skillnad för större och tyngre lock.

 

Bild tagen ovanifrån som visar ena locket.

Istället för ett väldigt stort lock har jag valt att göra två mindre som täcker bänken. Fyra korta reglar och två längre.

 

Vinkeljärn skruvade på hörnen.

Vinkeljärn hjälper till att hålla locken stabila och gör stor skillnad i hållbarheten.

 

Plast, helst växthusplast, häftas på med häftpistol så att ytan blir sträckt. Just den här bänken är högre i bakkant och lägre i framkant, så vatten samlas sällan på locket. Däremot kan det bli tyngt av snö. Därför är det bra att ha några reglar i mitten som avlastar innan jag hinner sopa bort snön på vintern.

När plasten häftats på ovansidan viker jag in den under ramen och häftar fast där med. Det här gör att plasten inte går sönder eller släpper från häftningen lika lätt om det samlas lite vatten eller snö på locket.

 

Bild på hur jag viker in hörnen.

Ibland rinner kondens längs insidan av locket och blöter ner träet. Det är svårt att undvika. De här locken byggde jag vintern 2013-2014 och de har stått ute heltid sedan dess, också under sommaren. De kommer att hålla många år till.

 

Bild på hela kallbänken.

I den här lådan odlar jag just nu spenat, pak choi, rucola och vintersallat, som såddes i slutet av augusti.

 

Jag har inte gjort någon anordning för att fästa locken i ramarna jag odlar i. Jag tycker att det blir ett bökigt extramoment att ställa upp ett lock på till exempel gångjärn, eftersom jag oftast vill lyfta bort hela locket för att komma åt. Om jag behöver säkra locket vid extra blåsigt väder lägger jag något tung över.

Om det är väldigt kallt gör det stor skillnad att lägga en fiberduk under plastlocket och gärna isolera runt kanterna av odlingsramen.

Det väldigt enkla i att lägga på ett lock över odlingsplatsen gör mycket stor skillnad!

Till pallkragar gör jag en enklare variant med en träram, med en regel i mitten likt ovan, som jag häftar plast på. Där använder jag inte vinkeljärn. De är inte fullt lika hållbara dock.

Läs också Skydda växterna med fiberduk.

 

sara-puff

 

Fler tips om hur jag vinterskyddar grönsaker för att förlänga skördetiden hittar du i veckans utskick av Saras trädgårdsbrev. Här gör jag också ett fint samarbete med Sneckenströms ekohandel, som ger rabatt på pallkrageväxthus och fiberduk för pallkragar. Prenumerera på Saras trädgårdsbrev här för att ta del av erbjudandet.
/Sara Bäckmo

13 svar till “Enkelt lock till odlingsram”

 1. Susanna skriver:

  Hjälp !

  Satte all vitlök förra helgen (i Stockholmsområdet)
  Över 150 st !
  Nu läser jag överallt att det fortfarande är för tidigt...
  Är allt förstört nu ?
  Kan man rädda dem?
  Bör jag gräva upp dem igen ?

 2. Sara K skriver:

  Tack för alla tips om vinterodling. Har aldrig odlat så sent som i år. Nu ska jag ut och täcka sallader med fiberduk.

 3. Rea.cegel@alltbra.com skriver:

  Jag har skivor som inte är genomskinliga. Kan jag använda dem på mina 12 lådor? Klarar inte av att göra nya själv och snickare har jag inte ännu lyckats fånga. ?⚘

 4. Elisabeth Granath skriver:

  Hej!
  Tack för bra information. Jag ska precis börja göra lock. Men hur skruvar du ihop hörnen. Spriker inte ramen.

 5. Ingbritt Arnoldson skriver:

  Hej Sara

  Jag har en kort fråga ... vet du om det är helt ofarligt att använda dagstidningar för täckning mm.
  Jag vill också helst kunna använda tidningspapper men känner mig avvaktande pga att jag oroar mig för tungmetaller i trycksvärtan .
  Mvh Ingbritt

 6. Helena skriver:

  Jag har en superenkel lösning på ett slags lock till pallkragar. Eller kanske mer som ett regnskydd så det inte blir plaskvått och så håller det fåglarna borta från sådderna. Jag har helt enkelt tagit lite byggplast och häftat fast det på ena långsidan, sedan har jag häftat fast en bräda längs med plastens andra långsida. Sen viker jag bara plasten över pallkragen och tyngden av brädan gör att plasten ligger spänd över pallkragen, mycket enkelt. ?

 7. Bit by Jackie skriver:

  Superbra tips Sara! Tack!

  @Ingbritt Arnoldson Alldeles beroende på hur du sätter ihop material kan man göra olika.
  1. Förborra första brädan med ett nr större borr än skruven du tänkt använda. Skruva sedan. Det viktiga är att skruven drar i brädan efter. På detta sätt undviker du att materialet spricker vid skruvning.

  2 om du använder tunt/bräckligt material, förborra första brädan enligt ovan och förborra sedan nästa med ett borr som är ca 1-2mm mindre än skruven du ska skruva med.

  Ökad hållbarhet:
  Ändträ skruvad (sågytan i änden på brädan) mot sida på brädan håller sämre, då skruven rör sig mellan fibrerna i ändträet. Undvik att använda ändträ som den delen skruven ska dra fast i - alltså del två i skruvmomentet.

  Just ja, för längre hållbarhet använd rostfri skruv om det ska vara ute.

  Hoppas detta är till hjälp. @Sara hoppas det är ok att jag svarade på detta.

 8. Agata skriver:

  Hej! Blir inte det mögligt innuti? Borde det inte finnas en glipa för ventilation?

 9. […] Min förhoppning är att jag ska hinna snickra ett lock till lådan (se instruktion till lock i Enkelt lock till odlingsram) för att göra växtplatsen extra […]

 10. Elisabeth Nordenby skriver:

  Hej, har försökt få tag på plast men hittar inget bra. Har du tips på vart jag kan få tag på det?

  Tack för all inspiration 🙏🏼

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *