Stäng menyn

Ett blommigt bokomslag

Tidigt imorse mötte vi solen i köksträdgården och fotograferade ännu ett bokomslag. Den här gången var det gult som fick bli färgen och både Maria och jag känner att det blev kanon!

Sara i gul stickad tröja med ett fång solrosor i famnen.

Så här piffig är jag nästan bara när det vankas fotografering för stora grejer. En smärre krigsmålning, men på den färdiga bilden ser det fint ut. Kul!

 

Det är lite svårt att hålla ordning på alla böcker hit och dit, det förstår jag. Just som vi väntar på en ny bok som når butikerna i september håller vi på att avsluta arbetet med nästa. Böckerna går lite i varandra på ett vis och så är det bara.

 

Köp min senaste bok här: Odlingskalender - 5 år i din trädgård

 

Den boken som Maria Fors Östberg och jag jobbar på just nu handlar om några av grönsakerna jag älskar att odla och som passar i en ny odling - för den som är ny odlare eller vill ha lite ny inspiration. Enkla favoriter. Det är femton grönsaksporträtt där vi följer grönsakerna från frö till skörd i text och bild. Flertalet av grönsakerna är fotograferade i den nya pallkrageodlingen jag byggt i köksträdgården under året.

Och imorse var det alltså dags att fotografera bokomslaget.

 

En köksträdgård i morgonljus.

Strax efter klockan fem på morgonen börjar det ljusna, men solen har inte gått upp. Du ser hinkar som står på några ställen, med lite gult fluff som vi ska placera ut för att få lite färg i bilden.

 

En grönsaksträdgård med gula blommor.

Klockan sex har vi flyttat omkring både grönsaker och blommor för att göra bilden mer levande. I den slutliga bilden kommer det mest att se ut som små fina färgklickar.

 

En svart smyckesask.

Lyxigt att jobba med en fotograf som också är silversmed. Maria Fors Östberg har sin smedja hemma på gården och gör jättefina smycken. I asken ligger ett vackert örhänge.

 

Jag vet inte hur andra som gör böcker jobbar, men vi försöker lägga extra krut på just omslaget och boka en särskild dag när vi fotar bara det. Till Skillnadens skörd valdes senare en helt annan bild än den vi tänkt som omslagsbild och till Odlingskalendern valdes en ur arkivet, men till övriga böcker har vi haft en omslagsfotografering.

Till den här boken har det varit extra spännande. Jag har redan från sommarens början vetat om hur Maria tänkt sig fotot, både vad gäller vinkel och färger. Så jag har odlat utifrån det och försökt skapa en bra bild. Det har gått fint, sånär som på att sommarblommorna inte levererat som jag tänkt mig.

Önskemålet var att ha mycket solrosor på bokomslaget. Men solrosorna jag odlat blev inte alls så höga som jag tänkt mig, de flesta har inte ens börjat blomma och en del har sniglar och tvestjärtar käkat upp. För att ändå få den färgklick vi önskat åkte vi återigen till Kalvsviks Handelsträdgård och kompletterade sommarblommor hos Anna-Stina Gustavsson.

 

En köksträdgård där grönsaker och blommor varvats.

En bra fotodag kan det inte vara för skarpt ljus, men inte heller för molnigt. Vi har tagit hundratals bilder och glatts åt perfekt väder med lagom med moln som silat solljuset. Min kamera gör inte alls trädgården rättvis, men du får en bild av hur det kan se ut i alla fall.

 

Klockan fem imorse var det dags, då möttes Maria och jag med våra temuggar och började flytta grejer och piffa till miljön. Klockan kvart i sex gjorde jag en jätte-smink-manöver i badrummet och hoppade i den fantastiska tröjan i gult som min vän Ninnie Edheimer hjälpt mig att sticka upp. Därtill hade jag fixat en liten taggig "krage" och Maria, som också är silversmed, hade gjort ett vackert örhänge enligt mina önskemål.

Strax efter klockan sex bröt solen fram och då kände jag ett jättstort "huuuuuurrrrrraaaaaa". Det var precis enligt planen! Den här delen av trädgården ser som vackrast ut i morgonljuset. Nu hade vi en timme på oss att plåta järnet. Vid halv åtta-åtta är ljuset för skarpt och då är det för sent.

Vi plåtade hundratals bilder, i olika positioner, med och utan krage, med och utan örhänge, med och utan grönsaker, med och utan blommor. Ja, jösses vilket jobb. Men det blev så bra!

 

Trädgården i full sol.

Redan klockan halv åtta är ljuset så skarpt att det är svårt att få till en bra bild. En svårighet är också att solen lyser så starkt att det inte går att titta in i kameran utan att kika, när solen lyser i ansiktet. Dags att avsluta!

 

En selfie med Sara och Maria.

Vilken lycka att vi hittade varandra, Maria! Det här är den sjätte boken vi gör om Skillnadens Trädgård. Vi har lärt oss massor och har så kul. Världens bästa jobb!

 

Jag tänker inte visa några bilder från själva fotograferingen, det håller jag på till dess titeln är helt bestämd och omslaget komponerat. Men kul ändå att kunna visa lite från platsen, som du ju följt under sommaren framför allt på Instagram. Nu sitter jag och skriver det sista på manus till boken, medan min dotter lyriskt förvandlar de använda sommarblommorna till små konstverk och hårprydnader till sin lillebror.

Den här boken kommer att släppas våren 2020. Självklart finns den då i min webbutik också.

Det var min morgon det. Hoppas du har en härlig dag!
/Sara Bäckmo

12. augusti 2019