Frågor och svar om att vända på gräsmattan - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frågor och svar om att vända på gräsmattan

Kan man göra en odlingsbädd av gräsmattan om det växer ogräs i gräset? Kan man odla blommor i jorden? Och hur gör man om man vill sätta blomsterlökar? Läs frågor och svar om odlingsbädden av grästorvor.

En ny bädd på gräsmattan tar form. Den här varianten gör jag genom att helt enkelt vända gräset upp och ner.

 

Tack för alla era kommentarer på mitt blogginlägg om att göra en odlingsbädd av gräsmatta! Jag blir väldigt glad över att många har läst och blivit inspirerade. Tänk om det resulterar i att fler odlingsbäddar grävs och används nästa år. Det vore kul! Om du missade blogginlägget kan du läsa det genom länken nedan.

 

Läs mer: Vänd på gräsmattan och gör ett nytt land

 

Jag ser att det är många som ställt frågor, bland annat om ogräs och hur bädden kan odlas vidare. Nedan har jag samlat ihop de vanligaste frågorna och ger svar.

Även om du inte är helt på det klara med hur det går till att göra bädden och hur du ska använda den, tycker jag att du ska ge det ett försök. Mycket i odlingsväg är sånt som faller på plats när vi rent konkret odlar och lär oss. Våga prova!

 

 

Hur lång tid tar det innan gräset som vänts på har brutits ner?

Vanligt gräs tar knappt två år innan det komposterats till jord som går att bearbeta lätt. Innan dess luckras jorden upp mer och mer för varje månad. Jorden på toppen kan användas till att så i och plantera små plantor. Växternas rötter luckrar jorden. Komposteringen underlättas av att marken täcks.

 

Om jag gör det på hösten, kan jag plantera en häck på platsen i vår?

Ja, du kan plantera en häck på platsen, det kan göras redan på hösten.

 

Kan man göra så här om man vill sätta tulpanlökar?

Ja, det går utmärkt. Lökarna läggs under grästorvorna, som sedan läggs tillbaka ovanpå. I min bädd satte jag påskliljor på det här sättet. Om du inte vill ha jord på toppen att så i, kan du också lägga grästorvorna med gräset upp.

 

Hur gör man om det är tung lerjord under gräset?

Jordförbättrar! Vänd gräset så som jag visar i inlägget och täcks sedan hela bädden med organiska material. Undvik att så i bädden till en början och välj att plantera genom täckmaterialet. Bit för bit kommer jordlagret att byggas på, i takt med att det organiska materialet bildar ny jord.

 

Oftast är gräsmattan just likt en tjock matta, som enkelt kan lyftas upp. Hur tjock mattan är beror lite på underlaget.

 

Jorden under gräsmattan flätas ihop av gräsets rötter. När vi odlar på det luckras rötterna upp, de torkar och förmultnar.

 

Kan jag odla potatis i en sån bädd?

Ja, det går bra. Du kan lägga potatis ovanpå jorden, täcka med lite ny jord och ett lager med organiska material ovanpå.

 

Vi har fått problem med knäpparlarver när vi gjort så, de äter upp potatisen. Vad kan vi göra?

Knäpparlarver angriper ofta potatis första gången när man odlar i eller på gräsmattan. Odla annat i bädden några år så att gräset förmultnar. Därefter kan du odla potatis igen.

 

Funkar detta om man har rotogräs i gräsmattan?

Om du har rotogräs är det bättre att gräva den lilla kanalen runt bädden, täcka marken med tidningspapper eller kartong och sedan lägga organiska material ovanpå. Då kvävs ogräset. Du kan också vända på gräsmattan, lägga tidningar och täckmaterial ovanpå. Eller strunta i täckmaterialet och räkna med att du får rensa lite mer under säsongen som kommer.

 

Kan man använda odlingsbädden för dahlior och sommarblommor eller är det grönsaker som gäller i denna typ av bädd?

Det går jättefint att odla sommarblommor i en sån bädd! Du kan både så blommor direkt eller sätta ut små plantor. Eftersom gräsmattan under är ganska kompakt är det svårt att plantera större växter, men små pluggplantor kan gå bra att pilla ner. Gör ett hål med en spetsig pinne och tryck ner plantorna i den uppochnervända gräsmattan.

 

 

Tack för frågorna! Så länge det funkar att gräva i jorden kan du göra en bädd genom att vända på gräsmattan. Du behöver inte vänta till våren. Om du gör bädden på hösten kan du lägga löv och annat organiskt material ovanpå, kanske kompostjord om du har. Om du gör bädden på våren kan du så i den direkt, kanske genom att strössla ut en påse spenat över jorden, eller genom att så snabba bladgrönsaker i prydliga rader.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

31. oktober 2021