07. december 2015

Gör eget ströbröd

För mig är det en gåta att det ens går att sälja ströbröd på påse i butik. Alla som äter bröd kan göra eget ströbröd - det är mycket enkelt.

Vi bakar allt bröd själva. Med en hushållsassistent och två bakande vuxna i huset går det lätt. Några gånger varje vecka blir det nybakat och i stort sett allt äts upp. Det som blir över, snuttar och torra, bortglömda brödskivor, gör jag eget ströbröd av. Både mörkt och ljust bröd kan användas.

 

Brödskalkar ligger i en korg.

 

Bröd som blivit över skär jag i små kuber, helst innan det hunnit bli torrt, och läger i en liten korg ovanpå kylskåpet. Där får det ligga tills det är knastertorrt. Sedan lägger jag allt i en bunke och mixar med stavmixer. Det går lika bra att köra i annan hushållsapparat med knivar eller rivjärn. Med stavmixern får jag ett mycket fint pulver som är lätt att använda till både grönsaksbiffar, fiskbullar, köttbullar och att bröa sockerkaksformar med. Utan maskin går det enkelt att stöta de torkade brödkuberna i en mortel.

 

Ströbröd i burk på en hylla i köket.

 

På så sätt får vi användning för hela brödet, trots att allt inte äts som just smörgåsar.
/Sara Bäckmo

 

Läs gärna recept på bröd här:
Häftigt drakblodsbröd
Saras squasbröd i långpanna
Vardagsbröd med pumpa
Långjäst bröd med färsk fänkål
Saftigt bröd med mycket rucola

2 svar till “Gör eget ströbröd”

  1. Kurt skriver:

    Skulle man få alltför mycket ströbröd, så kan man faktiskt koka en utmärkt gröt på ströbröd, bara att följa recept på mannagrynsgröt

  2. cecilia lejon skriver:

    Jag brukar använda ströbröd att " dryga ut " malen mandel med när jag gör mandelkaka/tårta till många i långpanna, mandel är dyrt att baka med o då tar jag 1/2 del mandel och 1/2 del ströbröd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *