07. december 2015

Gör eget ströbröd

För mig är det en gåta att det ens går att sälja ströbröd på påse i butik. Alla som äter bröd kan göra eget ströbröd - det är mycket enkelt.

Vi bakar allt bröd själva. Med en hushållsassistent och två bakande vuxna i huset går det lätt. Några gånger varje vecka blir det nybakat och i stort sett allt äts upp. Det som blir över, snuttar och torra, bortglömda brödskivor, gör jag eget ströbröd av. Både mörkt och ljust bröd kan användas.

 

Brödskalkar ligger i en korg.

 

Bröd som blivit över skär jag i små kuber, helst innan det hunnit bli torrt, och läger i en liten korg ovanpå kylskåpet. Där får det ligga tills det är knastertorrt. Sedan lägger jag allt i en bunke och mixar med stavmixer. Det går lika bra att köra i annan hushållsapparat med knivar eller rivjärn. Med stavmixern får jag ett mycket fint pulver som är lätt att använda till både grönsaksbiffar, fiskbullar, köttbullar och att bröa sockerkaksformar med. Utan maskin går det enkelt att stöta de torkade brödkuberna i en mortel.

 

Ströbröd i burk på en hylla i köket.

 

På så sätt får vi användning för hela brödet, trots att allt inte äts som just smörgåsar.
/Sara Bäckmo

 

Läs gärna recept på bröd här:
Häftigt drakblodsbröd
Saras squasbröd i långpanna
Vardagsbröd med pumpa
Långjäst bröd med färsk fänkål
Saftigt bröd med mycket rucola

9 svar till “Gör eget ströbröd”

 1. Kurt skriver:

  Skulle man få alltför mycket ströbröd, så kan man faktiskt koka en utmärkt gröt på ströbröd, bara att följa recept på mannagrynsgröt

 2. cecilia lejon skriver:

  Jag brukar använda ströbröd att " dryga ut " malen mandel med när jag gör mandelkaka/tårta till många i långpanna, mandel är dyrt att baka med o då tar jag 1/2 del mandel och 1/2 del ströbröd.

 3. Ramona "Monis" skriver:

  Ha ha.. glömmer aldrig när jag bakade sockerkaka o insåg för sent att jag inte hade ströbröd hemma till formen. Då säger min älskade pappa -Ta skorpor! Och jag idiotförklarade honom.. för jag såg en bild av formen med skorpor ståendes runt i formen.. Pappas nästa kommentar var.. -riv dom! Snart 11 månader av saknad då han gick bort 29/11-19 nyss fyllda 80 år ?❤?

 4. Therese skriver:

  Blir det inte mögligt ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej. Jag har brödkanterna i en kort på luftigt och lagom torrt ställe. Själva ströbrödet förvarar jag i burk och det är ju rejält torrt när det läggs där i.

 5. Annette Andersson skriver:

  Åh, ah, Tack för tipset! Ska börja göra det direkt! Har inte tänkt på det förut, fast vi också bakar allt själv.

 6. Helen Johansson skriver:

  Jag torkar även allt smaksatt bröd. Blir kanterna kvar på långpannekakor torkas de och blir tex topping på muffins eller pajer. Vitlöksbröd blir topping på en gratäng och bröd med brödkryddor kan bli topping eller panering till fisk/skaldjur.

 7. Barbro Nilsberth skriver:

  Har du rostat för många skivor bröd så är dom perfekta att göra ströbröd av.

 8. Malin skriver:

  Om det skulle bli kanelbullar över så går dom också alldeles utmärkt att torka och använda som ströbröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *