Tips om ny odling till vännerna

Det här är ett inlägg till Rolf och Hanna och andra som drömmer om en egen liten grönsakstäppa och helst skulle vilja haft den klar igår. Det är inte för sent att börja idag!

Riktigt många drömmer om en egen liten odling. Bara känslan av att gå ut och skörda något litet till maten. Röra vid något som jag själv sått. Känna smaken av blad som nyss satt på en planta. Om du när minsta lilla dröm om att odla mat tycker jag att du ska göra något av den. Pronto. Vänta inte! Har du ingen plan, skit i det och börja odla i alla fall. Har du ingen plats, skapa plats och byt sedan om det skulle visa sig behövas. Det allra viktigaste med att odla grönsaker är inte att ha en bra plan - det är att börja!

 

Kom igång!
I helgen var vännerna Rolf och Hanna och hälsade på med sina barn. Vi har frossat i grönsaksmat, glatt oss åt att se barnen mumsa grönt i trädgården och dessutom pratat om hur familjen skulle kunna komma igång med en egen enkel odling supersnabbt. Precis som många andra har familjen en längtan om att skörda egna grönsaker, men tycker det är svårt att komma igång. Vi har gjort en enkel kom-igång-plan och jag hoppas fler kan ha nytta av den.

 

Förutsättningarna
Familjen bor i ett nybyggt hus på en skogstomt där stora partier är berg. Det finns ingen befintlig jord att odla i och få lägen som är riktigt soliga. Dessutom kommer hela trädgården dessutom att förändras kommande år, så det är inte säkert att odlingen blir permanent. Jag tycker inte att det behöver vara ett hinder, så länge förväntningarna sätts därefter. Välj bästa möjliga läge med mycket sol, odla där en tid och flytta sedan.

Läs också min miniserie om att skapa ny odling: Den lilla köksträdgården

 

En man håller en grön planta i handen.

Familjen fick smak för de smöriga bladen av trädgårdsportulak som vi äter som smörgåsgrönsak.

 

Välj pallkragar
Jag tycker det finns en del nackdelar med att odla i pallkragar, men fördelarna är så många att det är ett bra förstaval. Det allra bästa är att det är så enkelt. Det går förstås att snickra egna ramar, men då är det ännu ett moment som ska göras. Stick iväg till en av trädgårdskedjorna och köp ett gäng eller vänd dig till en lokal leverantör/tillverkare av pallkragar (som ofta säljer mycket billigare). De hittas lätt genom att googla till exempel "pallkragar tillverkare".

Ställ ut 3-4 pallkragar på platsen. Är det ojämnt i marken puttas stenar in under pallkragen så den står någorlunda plant. Gör sedan så här:

1. Grunda den första pallkragen med ett lager tidningar i botten. Låt gärna tidningarna sticka ut en bit under pallkragen. Tidningarna hindrar ogräs från att växa in i odlingen men gör också att fukten hålls kvar bättre på odlingsplatsen.

2. Fyll hela den första pallkragen med trädgårdsskräp, som tunna kvistar, löv, gräs eller liknande. Om det inte finns material i till exempel en befintlig kompost går det bra att rycka upp gräs eller annat från en vildvuxen plätt av tomten. Anledningen till att jag tycker det är bra att grunda med växtmaterial är att det bildas som en liten kompost under jorden som ska odlas. Där bildas ny jord, mikroorganismer som är viktiga för balansen i odlingen kan frodas och dessutom blir dräneringen i odlingslådan bättre. Hela det här momentet kan skippas för den som har ont om tid.

3. Ställ en pallkrage till på den första och fyll den med två eller tre påsar jord. Mixa gärna jord och kogödsel på påse, alltså helt vanliga säckar som finns att köpa i trädgårdsbutiken. Bladgrönsaker som växer nu på sommaren och hösten behöver massor med gödsel, mer än man tror.

Så, nu är odlingsplatsen färdig. Beroende på hur mycket du tänkt odla görs fler pallkragar likt beskrivningen. Ingen grävning behövs.

 

Fröpåsar ligger på en bräda.

Våra fröinköp med sorter som passar att så i augusti i stora delar av landet.

 

Händer fingrar på fröpåsar.

Bak på fröpåsarna finns bland annat information om när på året de kan sås. Ta det med en nypa salt och våga göra lite som du själv tror blir bäst.

 

Välj bladgrönsaker
Till Rolf och Hannas första odling har vi valt ett gäng grönsaker som växer bra på sensommar/höst, är lätta att odla och dessutom uppskattas av familjen. I det här fallet är fröerna från fröbutiken Impecta, helt enkelt för att det var det som fanns i butiken vi besökte. Det är svårt att hitta butiker som har fröer kvar nu under sommaren, det är lättare att beställa fröer på nätet nu.

Sorterna vi valt är: Vintersallat 'Vit', trädgårdsportulak 'Gul', plocksallat 'Salad Bowl', bataviasallat 'Lollo Rossa', bindallat 'Little Gem', spenat 'Viking' och rädisa 'French Breakfast 2'.

Att så grönsaker kan göras på väldigt många sätt. Men om det finns barn i familjen tycker jag att den superenkla bredsådden är allra bäst, då kan alla vara med. När jag sår i köpt jord från påse tycker jag att det blir bäst om jorden vattnas ordentligt en dag innan sådden görs. Då hinner jorden suga upp fukten och fördela den jämnt, utan att jorden är direkt plaskvåt när jag sår. Alltså, vattna en eller två kannor över pallkragarna dagen innan. Gör sedan så här:

1. Luckra jorden lite med en handkratta eller fingrarna.

2. Öppna fröpåsen och strössla ut fröerna över ytan. Barnen slänger fröerna lite hur som helst, det gör inget. Sallat och spenat blir bäst i en sån här odling om de står ganska tätt, då är de lätta att skörda. Målet är att få till en tät matta av gröna blad som kan skördas till exempel genom att klippa bladen i breda remsor.

3. Krafsa lite i jorden och platta till. Sedan är sådden färdig. Håll jorden fuktig hela tiden så att fröerna gror lätt.

Mitt förslag är att odla en pallkrage med blandade sallatsfrön, en pallkrage med vintersallat och spenat, en pallkrage med rädisor och trädgårdsportulak. Och om det finns utrymme för en pallkrage till tycker jag att ärtskott är det självklara valet, se klippet nedan.

 
 

Den här enkla odlingen kan alltså byggas och odlas på en gång. Visst är det smart! Och nej, det är inte för sent att så grönsaker nu fastän det är augusti. En mängd grönsaker växer jättefint på hösten i stora delar av landet, se inlägget Så grönsaker i augusti. Jag håller alla tummar och tår för att det går bra för den här odlingen. Och med bra menar jag inte i första hand en grönsaksodling som svämmar över av prunkande blad och är perfekt i alla avseenden. Se det som en start!

Stort lycka till alla ni som drömmer om egen skörd. Sätt igång och bygg din nya dröm idag!
/Sara Bäckmo

 

31. juli 2017

3 svar till “Tips om ny odling till vännerna”

 1. Marianne skriver:

  Vågar jag ställa pallkragen på en plats full med lupiner i jorden? Har nämligen rensat bort lupiner på en yta stor för 3-4 pallkragar men tänkte gräva bort rötterna till hösten.

 2. Ulrika skriver:

  Hej Sara!

  Jag undrar om ni äter av grönsaker som har snigelslem på sig? Jag tycker det är så svårt att tvätta bort det och även om inte grönsakerna är uppätna av sniglarna så är ju det mesta ändå täckt av deras spår. Hur gör ni?

 3. Nina skriver:

  Härligt, nu har jag beställt alla fröer ovan för min första höstsådd! Sådde spenat i våras med hyfsat resultat, täckte en stor bit av gräsmattan enligt dina råd i våras, där det växer rödbetor, sockerärtor, grönkål, broccoli, squash, nz spenat och nakenfröpumpa. Igår gjorde jag en ny pallkrage till jordgubbarna, grundad med kvistar, löv och hönsströ. Allt tack vare inspiration och information från dig Sara. Tack!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *