Gräslig lök att odla mycket av - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gräslig lök att odla mycket av

Gräslök grönskar nästan först under tidig vår och är riktigt användbar i matlagningen, trots att vi traditionellt sett mest använder den som dekoration.

 

Gräslök

 

I min köksträdgård ramar gräslök in nästan ett helt kvarter. Det är en av grönsakerna som grönskar allra först under tidig vår och är riktigt användbar i matlagningen, trots att vi traditionellt sett mest använder den som dekoration. 

Många aha-upplevelser har kommit till mig under de år jag odlat så intensivt i Skillnadens Trädgård. En handlar om gräslök. Till för några år sedan var den en krydda bland många, vi köpte eller odlade egen främst för att toppa gräddfilen med under högtider.

Så dumt, när gräslök går att använda till så mycket mer!

Tidigt på säsongen växer gräslöken snabbt som ögat med illgröna tjocka rör. Planta för planta blir skördeklar allteftersom ljuset återvänder. Och jag börjar skörda så snart det finns blad att klippa. Jag har behövt utöka gräslöksplanteringen många gånger om för att kunna skörda tillräckligt under säsongen.

 

Gräslök

Jag skördar en hel planta åt gången. Efter bara några dagar börjar den nya tillväxten att synas.

 

När alla grönsaker köps i butik är det lätt att låta kreativiteten stanna hemma under handlingen. För i ärlighetens namn, vem köper egentligen några knippen gräslök att ha på smörgåsen. Eller i potatisbullarna. Eller i salladen. Men när den bland några få andra grönsaker står skördeklar redan tidigt på våren är den omöjlig att låta bli.

Vi använder gräslök under hela säsongen. På smörgåsarna. I sallader. I gratänger. Som topping på mos. I grönsaksbullar. Och en massa annat. Dessutom äter barnen hejdlöst mycket gräslök under sina räder i köksträdgården. Det osar lök om dem lång väg. Jag har visat dem hur de ska göra för att skörda löken, men det brukar ändå sluta med att de sitter lutade över plantan och äter som små getter. Inte mig emot.

 

 

Prova gärna att ersätta vanlig lök med gräslök i vissa rätter, och våga använda ganska mycket. Prova dig fram för att hitta rätt bland dina smaklökar och ta vara på den grönsaksprakt gräslöken varierar tidigt på säsongen. Det du inte gör av med kan du lätt skörda och stoppa i frysen. Eller ge bort till en vän. I klippet visar jag ett sätt att göra fina gräslöksbuntar. Det lärde mig min mamma när jag som mycket liten entreprenör odlade gräslök tillsammans med mina systrar och sedan sålde till Kurt och Birgittas grönsaksaffär på ön där jag växte upp. Ett av mina första sommarjobb.

En favorit på vårt middagsbord är pastarätten med lax och gräslök: Laxpasta med gräslök.
/Sara Bäckmo

 

 

 

25. mars 2015