25. mars 2015

Gräslig lök att odla mycket av

Gräslök grönskar nästan först under tidig vår och är riktigt användbar i matlagningen, trots att vi traditionellt sett mest använder den som dekoration.

 

Gräslök

 

I min köksträdgård ramar gräslök in nästan ett helt kvarter. Det är en av grönsakerna som grönskar allra först under tidig vår och är riktigt användbar i matlagningen, trots att vi traditionellt sett mest använder den som dekoration. 

Många aha-upplevelser har kommit till mig under de år jag odlat så intensivt i Skillnadens Trädgård. En handlar om gräslök. Till för några år sedan var den en krydda bland många, vi köpte eller odlade egen främst för att toppa gräddfilen med under högtider.

Så dumt, när gräslök går att använda till så mycket mer!

Tidigt på säsongen växer gräslöken snabbt som ögat med illgröna tjocka rör. Planta för planta blir skördeklar allteftersom ljuset återvänder. Och jag börjar skörda så snart det finns blad att klippa. Jag har behövt utöka gräslöksplanteringen många gånger om för att kunna skörda tillräckligt under säsongen.

 

Gräslök

Jag skördar en hel planta åt gången. Efter bara några dagar börjar den nya tillväxten att synas.

 

När alla grönsaker köps i butik är det lätt att låta kreativiteten stanna hemma under handlingen. För i ärlighetens namn, vem köper egentligen några knippen gräslök att ha på smörgåsen. Eller i potatisbullarna. Eller i salladen. Men när den bland några få andra grönsaker står skördeklar redan tidigt på våren är den omöjlig att låta bli.

Vi använder gräslök under hela säsongen. På smörgåsarna. I sallader. I gratänger. Som topping på mos. I grönsaksbullar. Och en massa annat. Dessutom äter barnen hejdlöst mycket gräslök under sina räder i köksträdgården. Det osar lök om dem lång väg. Jag har visat dem hur de ska göra för att skörda löken, men det brukar ändå sluta med att de sitter lutade över plantan och äter som små getter. Inte mig emot.

 

 

Prova gärna att ersätta vanlig lök med gräslök i vissa rätter, och våga använda ganska mycket. Prova dig fram för att hitta rätt bland dina smaklökar och ta vara på den grönsaksprakt gräslöken varierar tidigt på säsongen. Det du inte gör av med kan du lätt skörda och stoppa i frysen. Eller ge bort till en vän. I klippet visar jag ett sätt att göra fina gräslöksbuntar. Det lärde mig min mamma när jag som mycket liten entreprenör odlade gräslök tillsammans med mina systrar och sedan sålde till Kurt och Birgittas grönsaksaffär på ön där jag växte upp. Ett av mina första sommarjobb.

En favorit på vårt middagsbord är pastarätten med lax och gräslök: Laxpasta med gräslök.
/Sara Bäckmo

 

 

 

13 svar till “Gräslig lök att odla mycket av”

 1. Barbro Lind skriver:

  Så roligt och lärorikt det är att läsa din blogg och se dina filmer!
  När det gäller gräslök så undrar jag hur man bäst fryser den? Jag har alltid klippt den fint och fryst den i lagom förpackningar, ganska tätt packad. Men jag tycker alltid att den blir torr och smakar lite hö när den varit fryst. Så jag har slutat frysa in gräslök. Någon som har ett gott råd till mig?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Just bästa sättet att frysa den vet jag inte. Men jag tycker att gräslöken blir fin om jag hackar den efter skörd och lägger i en stor påse som jag sedan krafsar ur när jag behöver. Jag tycker den är jättegod då och har ingen erfarenhet av att den blir torr. Hälsningar Sara

 2. Barbro Lind skriver:

  Så roligt och lärorikt det är att läsa din blogg och se dina filmer!
  När det gäller gräslök så undrar jag hur man bäst fryser den? Jag har alltid klippt den fint och fryst den i lagom förpackningar, ganska tätt packad. Men jag tycker alltid att den blir torr och smakar lite hö när den varit fryst. Så jag har slutat frysa in gräslök. Någon som har ett gott råd till mig?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Just bästa sättet att frysa den vet jag inte. Men jag tycker att gräslöken blir fin om jag hackar den efter skörd och lägger i en stor påse som jag sedan krafsar ur när jag behöver. Jag tycker den är jättegod då och har ingen erfarenhet av att den blir torr. Hälsningar Sara

 3. Inger skriver:

  Hej:)
  Jag fryser in klippt gräslök, dill o persilja i glasburkar, då blir det nästan som färskt.
  Ha en härlig sommar ☀️
  Hälsningar Inger

 4. Inger skriver:

  Hej:)
  Jag fryser in klippt gräslök, dill o persilja i glasburkar, då blir det nästan som färskt.
  Ha en härlig sommar ☀️
  Hälsningar Inger

 5. Camilla Nothhaft skriver:

  Hej,

  Tack för allt inspirerande och lärorikt du delar med dig av!

  Jag vill också ha mycket gräslok men har inte hittat rätta snitsen för att få min gräslök att växa frodigt. Vill den ha mycket gödsel? Kan jag dela på plantan när som helst på säsongen för att få fler plantor?

  Hälsar Camilla

 6. Camilla Nothhaft skriver:

  Hej,

  Tack för allt inspirerande och lärorikt du delar med dig av!

  Jag vill också ha mycket gräslok men har inte hittat rätta snitsen för att få min gräslök att växa frodigt. Vill den ha mycket gödsel? Kan jag dela på plantan när som helst på säsongen för att få fler plantor?

  Hälsar Camilla

 7. kattis kronsporre skriver:

  Ge till hönsen o kycklingarna, mkt bra för deras mage

 8. kattis kronsporre skriver:

  Ge till hönsen o kycklingarna, mkt bra för deras mage

 9. Mela skriver:

  Hej!

  Tack för din inspiration och kunskap!

  Jag blir så förundrad och avundsjuk när du beskriver din gräslök som tjocka rör som växer snabbt - jag får en tuva med supertunna strån som är så veka att de lägger sig när de blivit lite längre.

  Är det för att din planta är från förra året och jag just har sått från frö? Kan jag inte räkna med skörd och blommor i år? Eller gör jag något fel? Har försått inomhus. Tar gärna tips om jord, solläge, ev. näring etc.!

  Kan jag få köpeplantan från mataffären att växa vidare och blomma?

 10. Mela skriver:

  Hej!

  Tack för din inspiration och kunskap!

  Jag blir så förundrad och avundsjuk när du beskriver din gräslök som tjocka rör som växer snabbt - jag får en tuva med supertunna strån som är så veka att de lägger sig när de blivit lite längre.

  Är det för att din planta är från förra året och jag just har sått från frö? Kan jag inte räkna med skörd och blommor i år? Eller gör jag något fel? Har försått inomhus. Tar gärna tips om jord, solläge, ev. näring etc.!

  Kan jag få köpeplantan från mataffären att växa vidare och blomma?

 11. Annika skriver:

  Hej,
  tack för en inspirerande blog!
  Jag är inte riktigt vän med min gräslök. En enda planta har vuxit till en stor "ö", som är säkert 4-5 dm bred. Den blommar vackert på våren. Men stråna som bär upp blommorna blir träiga, och oätliga och plantan ger inte längre några fräscha gröna strån. Den har självsått någon enstaka ny planta, och den ge bra med friska strån. Blir gräslöksplantor gamla och bör kasseras, eller har jag skött den första fel? - kan den föryngras på något sätt - eller bör den delas i flera små?
  Tack för svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *