Grodda utan groddkärl - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Grodda utan groddkärl

Du behöver inga särskilda kärl för att komma igång och grodda. En vanlig kökssil duger fint och ger fina groddar på kort tid. Här är min vän Katinkas tips om snabba och enkla groddar.

Närbild på groddar i ett kärl.

Så här ser läckra mungbönor ut när de är redo att ätas. Jag har ätit på smörgås idag och dessutom toppat min jordärtskocksoppa med en rejäl näve. Gott!

 

Jag har blivit en sån där som verkligen älskar groddar, det har jag berättat om tidigare. Just nu äter jag groddar till det mesta och det förvånar mig lite. En macka med smör, groddar och örtsalt, det låter ju lite konstigt kanske. Men det är hur gott som helst!

För ett tag sedan droppade jag att jag skulle dela världens enklaste groddtips men det ser jag ut att ha glömt. Nu kommer det!

 

Läs mer: Åtta grönsaker för snabb skörd

 

Grodda i kökssil

Du behöver inte alls ha några fina groddkärl eller burkar med gummiband och nät och si och så. En kökssil eller durkslag räcker gott och väl för att få de finaste groddar du kan tänka dig. Det är min vän Katinka som tipsat mig om detta.

Skölj och blötlägg dina fröer i några timmar eller över natten. Då sväller fröerna upp och groddas snabbare. Själv använder jag bara fröer avsedda att groddas till detta. Fröer som är till sådd kan vara behandlade på olika vis och jag slipper helst göra research om vilka fröer/företag/leverantörer som tillhandahåller utsäde som är bra till groddning. Jag köper groddfröer istället.

 

Läs mer: Bli en groddare - 3 tips för att grodda

 

En hand håller ett durkslag med groddar i.

Så här enkelt kan det vara att grodda! Mungbönor blir färdiga snabbt i en kökssil eller durkslag.

 

Häll ner fröerna i en vanlig finmaskig kökssil. Häng silen över diskhon eller en bunke. Skölj några gånger per dag när du passerar och skaka om fröerna. Efter några dagar har fina groddar bildats.

På det här viset står fröerna aldrig i vatten och de luftas både ovanifrån och underifrån. Det är lätt att ruska om fröerna så att alla gror fint. Dessutom är det kul att se utvecklingen. Prova gärna!

 

 

Ni är många som undrat vad mitt groddkärl i lera kommer från. Det är från en tillverkare som heter Cult Design, men vad jag kan se säljs kärlet inte längre. Det finns dock flera andra liknande i terrakotta. Sök på "groddkärl terracotta" eller "groddkärl lera" så hittar du alternativ. Lycka till!
/Sara Bäckmo

18. mars 2020