22. januari 2016

Hur jag gör mina trädgårdsvideos

Det svåraste är att klippen spelas in hemma. Du vet hemmahemma, där jag egentligen går i långkalsonger och svär lite för mycket och har dålig hållning och tusen andra saker som jag inte skulle göra på en arbetsplats.

Jag är så glad över den fina responsen på alla klipp från min trädgård på Skillnadens YouTube-kanal! Tack snälla! Senast igår läste jag så fint från Inger som ville uppmärksamma att klippen är fint gjorda och då blev jag extra glad.

Eftersom jag fått några spridda kommentarer om själva produktionen tänkte jag passa på att säga något om den. För hur går det egentligen till att spela in?

Allt som hamnar på blogg och vlogg från den här trädgården produceras av mig, oavsett om det är text, foto eller rörlig bild. Det är jag som förbereder, spelar in och redigerar. Jag har ingen till hjälp, utom vid enstaka tillfälle då min man fått rycka ut. Det vore visserligen en dröm med ett helt team som kunde bistå med foto, ljud och redigering. Och gärna en inslagsproducent som kunde hålla reda på när något sägs galet eller ser galet ut. Men så är det alltså inte. Och tur är faktiskt det. För om jag var tvungen att synka arbetet med flera andra skulle de vara svåra att göra just nu. Friheten i att kunna pipa ut när det passar familjemässigt och vädermässigt är superviktig.

 

Skärmdump från datorprogram.

I ett redigeringsprogram (tidigare Pinnacle Studio på bilden) byggs ett inslag upp, som ett pussel bit för bit. Här är en skärmdump från redigeringen av det senaste klippet om tunnelväxthuset i januari.

 

Bakgrund som förenklar
Jag har ju jobbat med att producera inslag för till exempel Sveriges Television och Sveriges Radio i flera decennier, så den biten känner jag mig hemma med. Dessutom tycker jag det är jätteroligt att kunna behålla en del av den yrkesrollen också i mitt trädgårdsjobb. Men det är svårt rent tekniskt - utrustningen är så väldigt begränsad här jämfört med alla kanonresurser som finns på en professionell arbetsplats.

Som fotograf är jag usel, men dessbättre kompenserar andra färdigheter för det. Jag filmar med en liten enkel HD-kamera av konsument-typ, mer behövs inte för de plattformar materialet presenteras på just nu. En superviktig funktion för ett litet ensamteam är att kameraskärmen är vridbar så att jag enkelt kan se att bilden ser någorlunda ut. Något av det mest tidskrävande är att hitta rätt utsnitt och sedan ställa stativet rakt, det är ju så förbenat knöligt överallt i en trädgård!

 

Det hörbara ljudet
Med min bakgrund tycker jag ofta att ljudet är viktigare än bilden. En bra ljudbild kan till och med kompensera en visuell bild som är skruttig. Om ljudet är dåligt eller hörbarheten låg stjälper det ett helt inslag. Du kan säkert komma på flera tillfällen då du reagerat på dåligt ljud både på radio och tv. Vi är inte lika kräsna när det gäller bilder. Därför är det ibland frustrerande att stå för hela inspelningen själv eftersom det är svårt att lyssna på ljudet under tiden det spelas in. När jag jobbar med radio är det a och o att alltid ha hörlurar på för att kunna avgöra om minsta lilla fläkt i närheten är störande, om ljudet av en gräsklippare kanske kan förstärka bilden av det som ska förmedlas, om det blåser i mikrofonen eller om mina väldigt genomträngande S (som teknikerna ofta har bekymmer med att filtrera bort) blir allt för tydliga. Detaljer, men ack så viktiga.

 

Roligast är redigeringen
Redigerar gör jag i ett program som heter Final Cut Pro (tidigare Pinnacle Studio). Det finns många enkla program att välja mellan, men i de allra enklaste videoredigeringsprogrammen finns få möjligheter att mixa ljud, det går inte att lägga till nog många spår. Själv tycker jag att ett användbart redigeringsprogram behöver innehålla flera spår för att kunna mixa grafik bild och ljud. Redigeringen förenklas också avsevärt av att det finns möjlighet att markera en in- och utpunkt i råmaterialet, vilket inte alla redigeringsprogram ger.

Att redigera är bland det roligaste som finns. Med små yrkesknep vet jag hur jag kan få ett tämligen enkelt material att flyta någorlunda. Precis som på mina tidigare arbetsplatser kan jag ibland känna att en hel arbetsdag lyfter när jag till exempel gjort ett snyggt klipp i musik på ett sätt så att ingen människa kan lista ut att någon satt saxen i det som hörs.

Det svåraste med att redigera är att bestämma när ett inslag är färdigt. När det är dags att sätta punkt. Det går att förfina och förbättra i all oändlighet, men någon gång måste nog vara nog.

 

Planering ger bättre råmaterial
Jag planerar alltid inslagen. De går fortare att spela in då och jag har heller inte med mig onödigt mycket material till min redigering. Det är något som varje reporter brottas med - ju mer material ju svårare att redigera. Samtidigt vill jag ju göra klipp som verkligen visar något och inte är allt för övergripande. Det är svårt att få med allt. I genomsnitt orkar en tittare med cirka fyra minuter av materialet så det gäller att tänka till.

Nu under vintern är det klurigt att spela in. Det är kallt som sjutton, jag har mycket kläder på mig, flera lager vantar, snoret rinner och batteriet i kameran laddas ur mycket fort i vinterkylan. Det är mer behagligt under sommaren, men då är ljuset ett problem istället - det blir stora kontraster.

I slutänden blir det ändå ett klipp, oftast.

 

Vintersallat lyfts upp av två händer.

När det är många minusgrader är det svårt att samtidigt jobba och stå för inspelning. Här tittar jag till vintersallat under ett lager snö i trädgården.

 

Hemmahemma ställer till det
Vet du vad det absolut svåraste är med att göra klippen? Det är att de görs hemma. Du vet hemmahemma, där jag går i långkalsonger och luvtröja och svär lite för mycket ibland och har dålig hållning och tusen andra saker som jag inte skulle göra på en arbetsplats. Det är svårt att koppla bort alla delar av hemma-Sara. Och tro mig de skulle inte göra sig alls i klippen!

För några år sedan gjorde jag en serie inslag från trädgården till Meny i P1, Sveriges Radio. Ofta görs ett pilotavsnitt som ett test inför program och serier för att kunna se eller höra vartåt det barkar och diskutera hur innehållet ska vara. Vid piloten till den här serien fick jag mig verkligen en funderare. De flesta har ett proffessionellt "jag", oavsett vilken yrkesroll man har. Vi hoppar liksom i en jobbkostym när vi går till jobbet och hoppar ur den är vi kommer hem. Vid den där piloten glömde jag först jobbkostymen och när jag satte den på mig hade jag fortfarande hela min privata sfär runt omkring mig. Det lät sådär. Men jag tycker det blivit bättre.

Det är väldigt roligt att dokumentera arbetet i trädgården i rörlig bild. Vi har en grupp på Facebook som heter Gröna Trädgårdsklipp där trädgårdsnördar lägger ut material för att inspirera andra. Gå gärna med för att se en massa trädgårdsmaterial och lägg gärna ut egna klipp. Imorgon ska jag ge några tips för hur du kan spela in ett enkelt klipp med din mobilkamera.
/Sara Bäckmo

 

12 svar till “Hur jag gör mina trädgårdsvideos”

 1. Margaret skriver:

  Som gift med en ljudtekniker blir man känslig för den allt sämre ljudkvalitén på tv i takt med att man dragit ned på ljudtekniker. Men dina klipp är väldigt njutbara med både bra ljud och bild! Även min man kommenterade att det är bra gjort första gången han såg ett av dina inslag.

 2. Carolina H skriver:

  Fantastiskt att du gör i princip allt själv vid inspelningarna! Dom har en riktigt professionell kvalitet och efter att ha läst detta inlägget förstår man varför, det är mycket kärlek nerlagd i dom 🙂 ljudet i dina videos är något som jag alltid har reagerat på - att det är så klart och tydligt, vilket man ofta glömmer bort i egenproducerat material. Vad är det för utrustning du använder dig av?
  Tack för att du på sistone också har delat med dig av inspirerande grupper på FB!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Jag har som sagt en enkel liten HD-kamera som enda utrustning, plus ett stativ. I inlägget kan du läsa mer om redigeringsprogram och annat. Hälsningar Sara

 3. Eva Sisodiya skriver:

  Vad roligt och intressant det är att läsa hur du även gör dina klipp.

  Jag har följt dig i flera år och alltid varit inspirerad och imponerad av dina texter, bilder och proffsiga och "jordnära" filmsnuttar för att inte tala om odlingarna och din härliga personlighet (härligt att du bjuder så mycket på dig själv). Du är verkligen en "allroundare".

  Det är ju extra roligt att klara av att producera själv och med din utstrålning och kunskap så är det ett sant nöje att ta del av det hela.
  Tusen tack!

 4. Gunilla Lundh skriver:

  Intressant att läsa hur du skapar klippen. Stämmer in i kören av hyllningar för de fina filmerna och framför allt ljudet. För mig som har en hörselnedsättning är det extra viktigt. Är ljudet dåligt, volymen för låg, andra ljud som stör eller tar över blir det helt enkelt omöjligt för mig att höra vad som sägs, även om jag höjer volymen till max. I något av de senaste klippen reagerade jag på att bakgrundsmusiken låg kvar (lite för högt) när du pratar i klippen. För en hörselskadad är det faktiskt väldigt störande och jobbigt. Synd för jag älskar dina trädgårdsfilmer!

 5. Carina skriver:

  Wow, nu blev jag riktigt imponerad!! Att klippen har bra kvalitet (både rent tekniskt men även innehållsmässigt) visste jag ju redan, men att du gör allt själv!! Det hade jag ingen aning om! Jäklar vilken superkvinna du verkar vara och grattis till ett fantastiskt väl utfört jobb!!

 6. Karin skriver:

  Har också en hörselskada och tycker det är jobbigt och svårt att höra vad du säger, när musiken ligger på samtidigt. Antingen musik eller prat, alltså!

 7. Heidi Salonen skriver:

  Hej Sara!
  Nu känner jag att jag måste också kommentera här, fast jag inte brukar göra det och har slutat med alla sociala medier. Men du gör verkligen skillnad. Jag hittade dig från en gratis Land-tidning som jag fick från en trädgårdsmässa. Och sen dess så har jag läst din blogg. Du inspirerar och ger råd, det känns så härligt att du delar med dig allt du kan. Det är så himla lätt att tycka om dig. Och jag gör precis som du säger, ska köra nyanläggning enligt som du visade med tidningar istället för att gräva, har handlat hem frön enligt dina rekommendationer, idag köpte jag gula ärtor och ska göra ärtskott som du visade. Och ställa dem ståendes på mackan! Du ger mig så mycket glädje så jag är så otroligt tackam för dig, och jag tror att det är många flera som känner likadant. KRAM!!!

 8. Kerstin skriver:

  Superspännande att läsa om hur du gör - helt ensam! Jag trodde ju också att du hade ett litet filmteam på plats... Och tänkte förstås "nu har hon tagit på lite mascara och läppglans för filmningen" för vi går ju alla omkring i skruttigaste jeansen, skitigaste jackan, helt omålade i våra trädgårdsland. Till vardags, alltså. - Tack vare dig sprack första gula ärtan i tråget i mitt fönster här igår, på väg att bli ärtskott. Tack vare dig har jag återfått inspirationen att fortsätta mat-odla "tillsammans med sniglar" (underbar inställning). Du ger mig så mycket glädje med dina inlägg, och som med andra offentliga personer man gillar får du finna dig i att jag tilltalar dig som om vi verkligen kände varandra. <3

 9. Monica skriver:

  Instämmer helt med att det är mycket gedigna videor. Har sett väldigt många av dem.
  Jag har ingen hörselskada men är ändå lite irriterad på musiken. Den är på tok för hög. Jag har kopplat riktiga högtalare till datorn och när musiken kommer så blir det otroligt högt och basen gör att det skångrar i min lilla stuga. Grannarna undrar snart vad jag gör. Jag får kasta mig på volymreglaget. När du pratar igen är det för lågt. Musiken är inte det viktigaste, låt den vara lika som pratet eller lägre. Då kan man ställa in volymen efter pratet.
  Skall nu se fler av videorna, och kämpa med musiken ;-). De är så inspirerande och jag ser för mitt inre hur min trädgård är fylld av odlingsplatser 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *