28. september 2017

Jag har en kollega!

Som företagare är det här det största som hänt mig. Jag har tagit mod till mig att hitta en medarbetare. Sedan första september arbetar Elin Iderström tillsammans med mig.

Det var för ett bra tag sedan, kanske till och med förra året, som min coach Linda* började föra på tal att jag kanske skulle fundera på att ta hjälp med vissa delar i min verksamhet. Bha, tänkte jag! Nån måtta får det väl ändå vara. Ta hjälp och såna grejer vad är väl det?!?

Men i våras behövde jag köpa in lite fotohjälp till ett projekt och då var det som om en knarrig gammal vindsdörr sakta öppnades. Bit för bit vågade jag se fördelarna som skulle kunna komma genom att jobba tillsammans med någon. En stor del av allt jag gör i mitt arbete kan faktiskt någon annan göra. Jag ägnar ju jättemycket tid åt olika publiceringar på plattformar, lägga in texter och redigera bilder och videos, sånt där som egentligen inte handlar om att skapa det faktiska innehållet. Om någon annan sköter delar av det arbetet skulle ju jag kunna göra mer av det som jag är riktigt bra på och tycker är allra roligast; att skriva och berätta om trädgården i olika sammanhang.

 

Var hittar man en kollega?
Ja, egentligen var det en slump att jag hittade just Elin. Vi är med i samma forum för influencers (Influencers of Sweden) och Elin var en av medlemmarna som ville recensera boken Skillnadens skörd inför releasen (läs gärna hennes recension här). Av nyfikenhet kollade jag hennes webb och såg att hon satt på en massa kompetens, precis inom de områdena jag skulle behöva hjälp med. Därtill odlar hon, är intresserad av hållbarhet, bloggar och är hemmajobbare. Jag drog iväg ett mail och var jättenervös men kände mig lite cool som ens vågat tänka tanken. Och fråga.

Hon sa ja.

Sedan första september jobbar Elin Iderström tillsammans med mig, från sitt hem utanför Karlstad i Värmland. Genom olika verktyg på nätet synkar vi våra jobb. Det är helt fantastiskt! Och som du ser i bilden överst i inlägget synkar vi inte bara arbete, röda hus och intresse för odling utan också islandströjor. Jag lila - Elin grön.

 

Ett stort rött hus med odlingar i trädgården.

Vilket fantastiskt hus och trädgård Elin och hennes familj har! Så kul att vi sitter i varsitt rött hus och jobbar med gemensamma projekt.

 

Här är några korta frågor till Elin:

Vem är du? Jag är en frilansskribent och kommunikatör som bor en bit utanför Karlstad med man och tre ungar. Hållbarhet är en hjärtefråga som jag gärna skriver om och försöker styra livet efter. Odling för husbehov tycker jag är en fantastisk hållbarhetsgrej. Att satsa på att jobba med eget företag hemifrån är ett annat. Det är så mycket jag vill få rum för i mitt liv; allt från skogsturer, självhushållar-ambitioner och barnens aktiviteter till att dega framför en dokusåpa, skriva på romanidéer eller baka kladdkaka.

Vad är du bäst på, inom ditt jobb som kommunikatör/informatör? Text är min absoluta hemmaplan. När det gäller att skriva har jag gjort mina 10 000 timmar med råge, där tycker jag inte att någon kan slå mig på fingrarna. Men jag tror egentligen att starkaste egenskapen för mitt yrke är att jag har ett genuint intresse för andra människor, en vilja att både själv nå fram till dem och att få lyssna på deras berättelser.

Hur ser det ut i din trädgård? Vi har en ganska stor tomt på landet, på gränsen mot skog och åkrar. Gräsmattan är alltid oklippt och barnens leksaker dräller överallt på gården. Min köksträdgård består av odlingslimpor och upphöjda bäddar där jag också täckodlar. Bra år är det fullt av frodiga squashplantor, baljväxter och bladgrönt. År som i år växer sommarblommorna över de få stackars grönsaker som överlevt sorken och grävlingen.

Har du något trädgårdstips att dela med dig av? Testa att odla i hö! Det är en av de grejer som alltid fungerar bra hemma hos mig. Jag lägger hö i ett tjockt lager direkt på gräsmattan. Sedan gör jag hål i det som jag fyller upp med några liter jord, kompost, gödsel och lite biokol om jag har det. Gurkväxter älskar det! Bara jag håller koll på vattningen stortrivs de.

Vad tänkte du när jag mailade och föreslog ett samarbete? Först kändes det väldigt oväntat och kul. Jag blev nästan lite starstruck efter att ha följt dig på sociala medier i flera år. När jag insåg att det skulle bli ganska stort och att jag verkligen skulle få vara med i arbetet kring Skillnadens Trädgård på riktigt kändes det nästan för bra för att vara sant. Ett jobb med mitt största intresse, där jag kan arbeta på ett sätt jag själv vill, med en grymt kompetent och spännande medarbetare och ett resultat som gör avtryck hos andra människor. Det kan knappast bli mer rätt.

 

Sara Bäckmo

Anmäl dig till mitt trädgårdsbrev genom länken nedan och få tips, erbjudanden och trädgårdstankar i din mail.

 

Vad gör hon?
Elins fokus kommer att vara på arbetet med sociala medier, framför allt ett stort projekt som jag snart ska berätta mer om. Det handlar om olika publiceringar, att skapa bilder och ta hand om tekniska lösningar som jag själv inte är så bra på.

Ett första projekt är att äntligen sjösätta mitt trädgårdsbrev, som jag länge velat göra men inte haft utrymme för. Saras trädgårdsbrev blir en liten extra guldkant för dig som gillar Skillnadens jättemycket och vill ha mer. Här kommer små hälsningar med tips, ibland vill jag be om råd eller bjussa lite extra på ett erbjudande från något företag jag gillar. Senare i höst tänkte jag också att ni som prenumererar på trädgårdsbrevet kan få första tjing på platserna till vårens odlingskurs. Anmäl dig gärna till trädgårdsbrevet här och se vad du tycker: SARAS TRÄDGÅRDSBREV.

Det har hunnit gå några veckor sedan jag för första gången på flera år har en kollega. Det är grymt, faktiskt det största som hänt mitt företag sedan starten för snart fyra år sedan. Jag har insett hur mycket jag saknat att ha någon att bolla med och har kommit på mig själv med att känna mig väldigt mycket mer kreativ. En så enkel sak som att inte per automatik behöva stoppa undan roliga idéer för att det ändå inte finns tid att utveckla dem. De senaste veckorna har jag istället varit mer öppen i tankarna och vågat spåna vidare, för vi kanske kan genomföra något tillsammans. Vi. Otroligt roligt!

Så, varmt välkommen Elin till Skillnadens Trädgård! Jag tycker så mycket om att ha dig med i mitt arbete.
/Sara Bäckmo

 

*En gång per månad har jag ett möte med min coach Linda Hörnfeldt för att diskutera de olika kanaler jag arbetar med. Det är otroligt värdefullt, särskilt som mitt jobb är ett ensamjobb! Det behövs ibland perspektiv från andra håll för att se klart på tillvaron. Linda Hörnfeldt är grundare till organisationen Influencers of Sweden som är en intresseorganisation för oss som jobbar som influencers genom olika typer av sociala medier. 

17 svar till “Jag har en kollega!”

 1. Benni skriver:

  Spennende nyheter. Jeg skjønner at det blir fint for deg med en kollega - jeg jobber også på hjemmekontor.
  Du sitter jammen ikke "stille i båten", men har masse nye ideer skjønner jeg.
  Jeg heier på deg og din framgang.
  Jeg har selvsagt prenumert.

 2. Erika Roos skriver:

  Vad kul! Vad många projekt ni ska kunna hålla i tillsammans.
  Då hoppas jag på ännu mer skillnadens i framtiden.

  //Erika

 3. Härligt! Mer Skillnadens i mitt flöde. Lycka till!
  Efter att inte ha stickat på 20 år (!) blev jag också sugen på en islandströja. Jag satsar på modellen Afmæli ?

 4. Annika Lindberg skriver:

  Grattis, va roligt ☺️. Ni två verkar va ämnade för att jobba ihop ju, efter det jag läste nu...
  /Annika

 5. stig ekström skriver:

  Spännande Lycka till

 6. Carro skriver:

  Härligt att höra! Välkommen Elin och grattis till er båda!

 7. Anita Blomberg skriver:

  Blir så otroligt glad av ,när ni unga människor med stor familj, miljöhjärta och med många ambitioner och idéer är så innovativa! Man blir bara så glad och önskar er all Lycka till ! / Anita

 8. Christina Forsberg skriver:

  Va kul! Då kanske du snart kommer till Karlstad då?
  Lycka till!
  Häksningar
  Christina

 9. Eva Möttus skriver:

  Grattis till er båda två! "kaka söker maka" passar in på er två. Massor av Lycka till! ???

 10. Ulrika Ström skriver:

  Fantastiskt roligt! Grattis båda! Nu finns det mer utrymme för dig att go international. Det var ju bara en tidsfråga-vilket klippet om Monty Don visade. Love it!
  PS. Var det bara jag som såg/fattade att du ligger före honom med kunskap& praktisk erfarenhet om vinterodling? Du törs och testar mer. Go girl go!
  Nog med beröm. Nu ut i köket för att sätta äppelcidervinäger. Hej hopp från keramiker Ulrika Ström

 11. Men vad härligt, två duktiga personer jag tycker så mycket om! Ska bli roligt att se vad ni kommer att åstadkomma tillsammans. Heja heja och grattis till er båda två till samarbetet.

 12. Åsa skriver:

  Grattis båda två och njut av gemenskapen!

 13. Malin Grandin skriver:

  Så kul, ni verkar ju passa som hand i handske. Skall bli jättekul att följa et arbete.

 14. Anna skriver:

  Så roligt, grattis till er båda och till alla oss som får njuta frukterna av ert samarbete! 🙂

 15. Ninakarinemagnussen skriver:

  Akkurat begynt å lese alle dine innlegg og søndagen har fått ny dimensjon :-). At jeg har stuga i Värmalnd og elsker landskapet gjør det ekstra interessant med din kollega som sikkert også har synspunkter om ulikheter i ulike län

 16. […] sig därmed till den konstant växande skaran av influencerarbetsgivare som bland annat innefattar Sara Bäckmo, Margaux Dietz och så klart Isabella Löwengrip. Och nu senast skrev också Josefin Dahlberg att […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *