Kimchin exploderade - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kimchin exploderade

En uppföljning på mitt försök att mjölksyra mangoldsstjälkar som kimchi har efterfrågats. Nåja, det gick inte som jag tänkt mig.

Jag fick tips i en FB-grupp att ersätta salladskålen med mangoldstjälkar i en kimchi, alltså en mjölksyrad blandning av grönsaker som är särskilt populär i Korea. Sagt och gjort. Eftersom jag vid en skörd av mangoldsorten 'Fordhook Giant' stod med en mängd enorma stjälkar var det en ganska bra idé. Stjälkarna blandades enligt konstens alla regler med purjo, chili, vitlök och ingefära till en otroligt väldoftande röra. Sen packades den i glasburkar och har följt proceduren med jäsning och efterjäsning.

 

En bred mangoldstjälk ligger över min hand och underarm.

Mangoldstjälkarna till kimchin var lika breda som min underarm. Sorten är 'Fordhook Giant'.

 

Sedan en tid har de två burkarna stått i kylskåpet och väntat på att provsmakas. Jag har i ärlighetens namn inte varit särskilt sugen och trots upprepade förfrågningar om hur kimchin smakade har jag bara inte gett mig på att öppna någon av burkarna.

I onsdags var problemet ur världen när min man knackade i taket till mitt arbetsrum (vi brukar kommunicera så när vi vill något, jag jobbar i rummet ovanför vardagsrummet) och meddelade att en burk kimchi just exploderat i kylskåpet. Hoppsan. Jag tog det rätt piano men fick några minuter senare en ny knackning där han snällt bad mig komma ner och antingen ta barnens tandborstning eller städa kylen. Ja du vet, allt på en gång. Dessutom hade hunden kissat inne ungefär samtidigt.

 

En glasburk som saknar botten.

Glasburken som kimchin stått i har sprängts sönder.

 

En av burkarna hade alltså exploderat. Botten stod kvar på hyllplanet med innehållet över sig, övriga burken var så att säga sprängd. Och det var kimchi över i stort sett allting i kylskåpet (bild överst i inlägget, om du inte redan listat ut vad den visar). Jag provsmakade förstås, men tyckte att den var väl skarp i smaken.

Nu har jag pyst ut överskottsvätska i den burk som finns kvar och ska låta den stå ännu ett tag i kylen innan jag provsmakar. Kylen är förresten städad nu, det var ju i och för sig en bra sak som följde i och med överraskningen.

I övrigt är detta första gången någonsin en jäsning jag ansvarar för exploderar. Tydligen hade det smällt som bara tusan. Till saken hör att jag är extremt rädd för att saker ska just explodera. Med andra ord hoppas jag att det dröjer till nästa gång. I jäsprocessen behöver överskottsgas och -vätska kunna pysa ut allteftersom det bildas. Det har aldrig tidigare varit problem eftersom det helt enkelt läckt ut mellan burk och skruvlock. Så icke nu. Jag har två fina jäskrukor i keramik som är nyligen inhandlade och det är nog dags att börja använda dessa. Vad jag förstår är risken för explosioner helt utesluten i dessa kärl.

Nedan är ett klipp där jag bland annat visar den stora mangoldsorten vars stjälkar jäste så till den milda grad att burken exploderade.
/Sara Bäckmo

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,52061" yod yot ]

 

30. oktober 2015

4 svar till “Kimchin exploderade”

 1. Anna-Karin skriver:

  Varför använder du inte klassiska glasburkar med gummiring? Finns på IKEA och i många vanliga mataffärer. Då pyser det ut som det skall utan explosionsrisk, och så håller miljön syrefri som sig bör.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det finns en mängd burkar och kärl som är bra för mjölksyrning. Mitt enkla svar är helt enkelt att det funkat utan problem fram till nu. Morötter, kål, bönor, gurkor, rödbetor och därtill olika blandningar som jag mjölksyrat har klarat sig alldeles perfekt i burkar med skruvlock. Överskottet har pyst fint och inget har exploderat, fram till nu. Så nu ger jag mig på mina två fina keramikkrukor som står och väntar. Det ska bli spännande! Hälsningar Sara

 2. Johan Falk skriver:

  Använd IKEAS "Korken". En gammal fin syltburk med gummipackning. Blir det övertryck så pyser det ut, den exploderar ALDRIG. Däremot kan det pysa ut vätska, så man bör ställa burken på ett fat... (se https://www.ikea.com/se/sv/p/korken-burk-med-lock-klarglas-50213546/)

 3. Elisabeth skriver:

  Tror en burk jag köpt var på väg explodera om det inte kan komma larver ut kimchin… såg ut som små larver utsnpå burken och det var början av vätska som läckt med

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *