Matsedel vecka 23 - 2016 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Matsedel vecka 23 - 2016

Stekt ris är riktig bra trädgårdsmat att göra när det finns lite av varje att hämta i landen. Det står på veckans matsedel tillsammans med bland annat röra på bondbönor och gratinerad kål.

Fastän vi bara är i juni månads första vecka är det lätt att planera middagsmaten efter trädgården. Det blir blandat grönt i det mesta av maten och det går åt mängder. Lite av mycket är en bra riktlinje både för mitt sätt att odla tidigt på året och planera maten under samma period.

Som du ser är det mest grön sallad till maten just nu. Vi har gott om fin huvudsallat och lyckligtvis är det en av alla barnens favoriter. Bäst gillar de när bladen bara är sköljda och lagda på tallriken. De äter mängder och blir sura om det istället blir sallad i skål med olja och vinäger. Det enda som slår enkla blad på tallriken är när jag skördar varsitt huvud av minisallaten 'Little Gem'.

Sparrisen växer fortfarande och ger oss ett litet knippe var dag, om inte Alba (snart fyra år) hinner före mig att skörda. Plantorna är bara fem år och ger inte rasande mycket skörd än. Men nog för att vi ska njuta av varenda liten eller stor vi skördar.

Här är middagsmaten vi äter den här veckan:

Lördag: Pasta med grönsaker och lax, grön sallad.
Söndag: Äggröra med dill, röra på bondbönor (förra årets skörd från frysen), nybakt bröd, grön sallad.
Måndag: Gratinerad kål, stekt oxfilé, grön sallad
Tisdag: Stekt ris med grönsaker, kålsallad.
Onsdag: Lasagne (med köttfärs och grönsaker men ej helt vegetarisk).
Torsdag: Pannkakor, bär, grädde.
Fredag: Fiskgratäng med bladgrönsaker och saffran, ris och blandad sallad.

Till lunch äter vi rester, gröt och rabarbersylt, eller grönsaker från trädgården tillsammans med lite pasta eller äggröra. Mycket gott. Mycket enkelt. Och mycket billigt. Receptet på rabarbersylt hittar du här.
/Sara Bäckmo

08. juni 2016

4 svar till “Matsedel vecka 23 - 2016”

 1. Kitty skriver:

  Jag borde också satsa på en veckomeny. Blir oftast hopslängt vad som faller på, men nu när jag är nyopererad, har gubben som ska handla maten och själv måste äta lätt och fettfattig kost så krävs lite mer planering. Jag har inte så mycket att skörda ännu, men det närmar sig.
  /Kitty

 2. Inger Härjerud skriver:

  Kan inte låta bli att passa på att berätta att pannkakorna blir godare om du har riven morot i. De blir vackrare till och med.
  Kram Inger

 3. Monica Stridh skriver:

  Citronoljan du nämner i inlägget, gör du den också själv. Om det är så undrar jag hur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *