03. augusti 2017

Melontips på vattenmelonens dag

Idag är det märkligt nog vattenmelonens dag. Mina vattenmeloner är inte färdiga för skörd än, men jag passar på att titta till mina frukter och ger dig några bra melontips för sommarodlingen.

Jag har gjort lite av ett melonexperiment i år. Sammanlagt ett femtiotal plantor såddes i våras, av totalt 12 olika sorter. Vissa av dem har jag odlat förut, andra är för mig nya sorter. De sattes ut på växtplatsen i tunnelväxthuset i maj-juni och allt såg ut att gå riktigt bra.

Dessvärre har planteringen drabbats av mördarsniglarnas framfart så det har inte blivit fullt så många meloner som jag hoppats på. Just nu räknar jag till ett tjugotal frukter. Om vi har tur blir hösten fin och då kanske några extra hinner utvecklas.

 

En liten melonfrukt i grönt.

En liten melon är på väg växer på en av sidorankorna som lämnats kvar.

 

Ett fruktämne på en melonranka.

Så här brukar mina plantor se ut, med melonfrukter som utvecklas från blommor direkt på huvudrankan.

 

Det har varit knivigt med pollineringen i år. Många plantor har haft frukter som trillat av när de varit väldigt små, det brukar vara ett tecken på dålig pollinering. Dålig pollinering i kombination med att jag också tagit bort de flesta sidorankor har gjort att fruktsättningen kommit ganska högt upp på flera plantor. Jag måste fundera mer över det till nästa år och försöka hitta ett sätt att hantera det på

 

 

Vill ha mogna meloner
Nu till det intressanta. Hur gör man för att melonerna ska hinna mogna?

Jag är noga med att se rimligt på förutsättningarna. Jag odlar i zon 3. I Sverige. Det blir kallt snart. Om jag låter varje planta utveckla så många meloner som möjligt kommer plantan att bli uttröttad och ta lång tid på sig att mogna fram frukterna. Risken är stor att en hel massa små outvecklade meloner blir kvar på plantan när det senare blivit för kallt för plantan under hösten.

Istället satsar jag på flera plantor, där varje planta tillåts utveckla en-två frukter. Några av de småfruktiga sorterna har fått växa fram tre frukter i år, på prov. Alla andra frukter tar jag bort. Dessutom är jag så elak att jag kapar plantorna. Hopp å hej!

 

Närbild på tre meloner som hänger från plantan.

I det här fallet växer tre meloner av sorten 'Jenny Lind' på en planta, alla andra har tagits bort.

 

Jag klipper helt enkelt av de höga plantorna ett bladpar ovanför den senast utvecklade frukten. Knips, knips. När jag kapar plantan och tar bort sidorankorna talar jag om för växten att den bör lägga sin energi på att utveckla frukten. Och då händer det grejer! Jag tycker att melonerna växer mycket finare och fortare då. Snabbare skörd helt enkelt. På hösten kan en vecka eller två göra stor skillnad i melonernas mognad.

 

Läs tidigare inlägg om meloner här:
Melonerna är på väg upp
Den perfekta melonen
Meloninspiration

 

Helbild på melonplanta som växer i frodigt tunnelväxthus.

Här syns hela plantan av 'Jenny Lind' där jag klippt av plantan ovanför de tre stora frukterna.

 

De korta, kompakta melonplantorna liknar förstås inte alls de frodigt högväxande sakerna som vi ser på bilder och i YouTube-videos från odlare i andra delar av världen. Därför påminner jag igen om att vårt klimat är ett annat än ett sydligt franskt, eller ett brittiskt eller amerikanskt. Vår höst börjar tidigare, det är kallare och dagarna blir snabbt mörkare under hösten. Därför tycker jag det är bra att hjälpa plantan en bit på vägen genom att begränsa tillväxten och antalet meloner.

Det finns en dock en melon som får härja fritt i planteringen och det är sorten 'Queen Anne's pocket melon'. Det är en mycket liten melon, i storlek som en liten apelsin ungefär. Den växer snabbt och jag brukar låta den växa mer likt en gurka som får sköta sig själv under säsongen.

Berätta gärna hur det gått för dina meloner? Har du skördat något än? Har du lärt dig något som du tar med dig till nästa års odling?

 

En svart melon i nätstrumpa.

Vattenmelonen 'Janosik' hänger i svart nätstrumpa och har vuxit med flera hundra gram sedan bilden togs. Eftersom den blir så stor kommer jag att ta ner uppbindningen och låta melonen utvecklas liggandes på marken.

 

Närbild på fästet på en melon.

Hur ser man att melonen är färdig? Leta efter sprickor och till synes torkade delar i stjälken och fästet. Den här melonen har en bra bit kvar.

 

Och apropå att det är vattenmelonens dag idag var tidigare kollegan Anne Marchall från Sveriges Radio här på morgonkvisten idag för att titta på mina frukter. Vilken dröm att få starta dagen med att prata meloner i radio! Lyssna på inslaget här. Jag började göra radio när jag var 16 år och lämnade sedan Sveriges Radio 20 år efter att jag första gången klivit in i en radiostudio. Nu är det poddradio som gäller istället, jag antar att du inte missat vår säsongsstart av Två odlare emellan. Nästa vecka pratar vi mer om meloner där.
/Sara Bäckmo

 

 

3 svar till “Melontips på vattenmelonens dag”

 1. Matilda skriver:

  När kommer svaret om vinnaren på tävlingen. Tävlingen slutar ju idag!

 2. Ingela skriver:

  Jag odlar melon för första gången i mitt liv! Har fortfarande inte sett någon fruk på någon av minasju plantor!☹️
  Borde jag handpollinera dem tro??
  Ingela

 3. Lena (lageshus) skriver:

  Snygg strumpa! ? Jag har några meloner i den fd varmbänken utomhus. Lite skyddat är det ju eftersom innehållet i bänken sjunkit ihop, men den här kalla sommaren är det väl tveksamt om det hinner bli någon frukt. Men jag har i alla fall försökt, och nästa sommar kanske blir bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *