08. november 2015

Mycket saknade grönsaker

Efter en hel säsong med läckra grönsaker känns det bedrövligt att säga att jag ändå känner mig svältfödd på en del. Jag har inte fått frossa i...

Det har varit ett miserabelt år för vissa grönsaker. Allt som varit värmekrävande har gått åt fanders. Gör ingen närmare utvärdering av vad som gått fel, jag skyller allt på en taskig start. Kall vår och försommar. Ganska många saker faktiskt har inte blivit som jag tänkt mig men vi har ändå kunnat skörda långt mycket mer än tidigare år. Det är ju ändå ett gott betyg.

Men frågan om saknade grönsaker dök upp efter ett inlägg där jag konstaterade att det bara är tre veckor kvar av vår gröna utmaning, där vi alltså bara äter grönsaker från egen odling under perioden maj-december. Vad kommer jag/vi att stoppa i kundvagnen den första december?

Svaret är:

 

Nyskördade små druvgurkor.

I år har skörden av gurka varit i det närmste obefintlig, därav är bilden från förra året. Endast enstaka gurkor har kunnat skördas i tunnelväxthuset och vi har fått ersätta den uteblivna skörden med små, små squash där det behövts.

 

Mängder av paprikor i olika färger och former.

Det blev svårt med paprikaodling i år eftersom endast ett tunnelväxthus i soligt läge varit i bruk. Plantorna har stått i krukor, lite för små sådana, och gett väldigt lite skörd. Det är en av barnens favoritgrönsaker och det har känts tråkigt att inte kunna se dem hämta det allra godaste och snaska på.

 

Mogna tomater i röda färger.

Tomater har vi visserligen kunnat skörda, men under en allt för begränsad period. Jag har saknat att kunna sätta tänderna i en solvarm bifftomat och strö lite extra salt på innan nästa tugga. Plantorna drabbades av bladmögel och större delen av skörden som togs in för att lagras under hösten fick därför bli tomatsås. Nästa år odlar jag tomaterna på friland, där har jag fått bäst resultat hittills.

 

Egentligen längtar jag inte alls efter butikens tomater, paprikor, aubergine och gurkor. Jag vill ha hemodlade. De smakar bäst och har roligaste former. Men i brist på hemodlade vore det gott med en paprikasallad.

Jag har inte tänkt på avokado på hela sommaren, men efter att frågeställaren själv föreslagit en avokado i kommentarsfältet har jag tänkt på avokado lite för ofta. Senast idag, när vi åt jättegoda tacos till middag, med kinakål, lök, rädisa, rucola och sallat som tillbehör. Tänk en avokado på det!

En bra sak med en säsong där en del gått åt pipan är att jag kommer att anstränga mig väldigt mycket nästa år för att odla just det jag tyckt vi saknat i år. Så nästa år kanske det står kålrot och palsternackor i inlägget över saknade grönsaker.

Har du misslyckats med något i år, eller rent av odlat så lite av något att du nu i efterhand verkligen känner att du saknar det? Vad?
/Sara Bäckmo

16 svar till “Mycket saknade grönsaker”

 1. Christina skriver:

  Gurkan och tomaterna- har köpt en tunnel för att förhoppningsvis kunna öka skörden. Mer kåravgift!!!
  Och öka romanesco och grönkål ytterligare. Kan nästan slut odla potatis och hellre byta ut det. Kommer även öka squash plantorna i antal. Då falsk potatissallad var underbart gott till grillat. ....☺

 2. Nette skriver:

  Det enda som tog sig riktigt bra var vitlök, svartrötter och rödbeta. Rädisa och morot gick inte alls. Det katterna inte krafsade bort, åt sniglarna upp. Nästa år ska jag lägga armeringsmattor över odlingslådorna så att katterna inte kommer ner i jorden, samtidigt som jag når att plocka sniglar. Fiberduk i all ära, men det blir snigelkalas under den. Saknar verkligen egna morötter. Palsternackorna gick samma öde till mötes och squashen som brukar leverera big time gav fyra små klena frukter trots att den stod i stallgödsel. Majsen kom aldrig igång. Men jordgubbar har vi verkligen vältrat oss i och potatisen har vi ätit av tills nu. Vi trodde vi skulle ha potatis september ut. Men nästa vår tar vi nya tag. Ska nog våga mig på kål.

 3. Karin skriver:

  Jag tog över min lott först i juli i år, så det är massor som jag inte kunde så pga att det var för sent på säsongen. Sen hade jag inte fattat/hittat alla knep med att förlänga odlingssäsongen (tack för inspiration/kunskap!) så jag missade att så en del sensäsongsgrödor pg.a. det.
  Så jag saknar det mesta utom bladgrönt, rädisor och daikon (som alla har funkat jättebra), men ser fram emot nästa år, supermycket!
  Ska bygga kallbänkar nu, så att jag kan kicka igång spenaten i februari/mars :-)! Och vintern känns mycket mer uthärdlig...
  Saknar: grönkål, svartkål, tomater (odlade en del på balkongen men vill ha mer!), kålrabbi, morötter, inläggningsgurka, pak/bok choi, rödbetor... att ha tillgång till udda sorter av grönsaker som inte finns i mataffären (men för mig som stockholmare har i a f Stockholms Matmarknad blivit ett ljus i enformighetsmörkret på grönsakshorisonten).

 4. Camilla (nyfiQen) skriver:

  Tomater har jag saknat (som alltid). Tycker aldrig jag får tillräckligt med skörd, de brukar ta slut innan de når köket. Nästa år skall jag satsa på att gödsla bättre, har ju börjat med bokashi. Sedan har jag inspirerats av dig rejält och skall utöka kvantiteten och framförallt sättet att odla till nästa år. Jag har flyttat hela min köksträdgård i höst och dessutom utökat den något. En total täckning av den mha löv tillsammans med bokashin och förbättrad täckodling nästa år så hoppas jag på rejält utökad skörd. Självförsörjande är nog för hög målsättning, men vi skall i alla fall minska vår grönsaksshopping rejält nästa år. 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Bra att du skriver ut alias, bitarna faller på plats bättre då =) Blir glad av att höra att du och andra odlar mer och mer yta. Det är häftigt. Jag har också utökat i år och ser fram emot att det ska grönska på nya platser nästa vår. /Sara

 5. Ingela Kårhammer skriver:

  Kag har oxå fått minskad skörd!
  Fem små ynka omogna tomater, rotfrukter som inte ens blir fingerlånga, rödbetot små som körsbär! Någon som har tips på hur man får större rödbetor och kålrabbi? Första året kag odlar dem!
  Med vänlig hälsning, Ingela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Kålrabbi gillar välgödslad jord, men rödbetorna brukar trivas lite överallt tycker jag. Prova att täckodla nästa år och se om du kan öka på näringen i jorden lite. Det har varit en usel säsong för många grönsaker och du kan alltid skylla på det utan att det är konstigt =) Hälsningar Sara

 6. Benni skriver:

  Ja, det har vært en kald vår og sommer, men alikevel har alt vokst overraskende enormt denne sommeren.
  Jeg er nøyd med alt unntatt tomat. Har hatt 20 stk frilandstomater som har kjempet med å overleve. Bare 1 plante som stod spesielt skjermet gav tomater.
  Nå bygger jeg et 17 m2 veksthus - så neste år blir det tomater håper jeg.
  Jeg skal også satse på noen evighetstomater fra Italia som jeg kan lagre i flere månader etter høsting.
  Er det noen som har prøvd å odla piennolotomater?
  Jeg har også sådd for mye om gangen, spesielt salat. Neste år blir det å så lite og ofte. Jeg må også dyrke mer gulrot (morot).
  Har nesten spist opp alle gulrøttene jeg har odla. Kålrabi ble liten i år - det skal jeg ikke ha neste år.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har odlat evighetstomater under två säsonger. De är fina och goda. Dessvärre har mina fått bladmögel och ruttnat innan den där evigheten har passerat, så jag har inte fått prova deras hållbarhet. Jag säger som du; nästa år! /Sara

 7. Sara skriver:

  Hej! Tack för en fantastisk blogg! Kollar den varje dag! Vi gör, precis som ni, att vi inte köper några grönsaker på 6-7 månader. I år fick jag mängder av gurkor, till skillnad från många... Men satte på tok för lite morötter.. Vet inte vad jag tänkte på när jag sådde?! En sådan användbar basvara.. Annars känner jag mig väldigt nöjd med årets skörd.. Och kommer inte behöva köpa några grönsaker på en månad. Tack än en gång för inspirerande läsning!

 8. Maria E skriver:

  Fast nu hänger jag inte riktigt med i logiken. Vore det inte trots allt bättre att köpa gurka och tomater i säsong än utom säsong?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det har du helt rätt i, fast under säsong odlar jag ju själv. Och det vi inte odlar eller får någon skörd av under den perioden ersätter vi med annat från trädgården. Alltså finns inget behov just då för att köpa. Övrig tid på året kompletterar vi med enstaka grönsaker från butik, bland annat smörgåsgrönsaker. Lite som gemene man gör, fast vi har merparten av de grönsaker vi behöver från egen odling då med. /Sara

 9. Ingela Kårhammer skriver:

  Hej Sara och alla andra!
  Stort tack Sara för ditt svar!?
  Det är så roligt och inspirerande att läsa din blogg varje dag och allas frågor! Jag har försökt vara självförsörjande sedan maj, men har köpt gurka och tomater som vi inte ville vara utan!
  Med vänlig hälsning,/Ingela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Och tänk vilken skillnad du gjort med din odling. Det blir mycket grönsaker från en trädgård, även om du köpt tomat och gurka! Grattis! Hälsningar Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *