Nematoder mot mördarsniglar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nematoder mot mördarsniglar

Det blir dyrt att vattna hela trädgården med nematoder. Jag väljer de mest utsatta områdena och gör därtill något som kallas "den norska metoden".

Nu har det gått nästan två veckor sedan jag upptäckte att jag delar trädgården med spanska skogssniglar. Glad över att jag sluppit fram till nu och förstås brydd över det faktum att de hittat hit. Varje kväll och varje morgon har jag gått en runda och letat och samlat in sniglar. De är inte många. På drygt en vecka har jag kanske hittat tjugo.

 

Sniglar i en glasburk

Veckans skörd av spansk skogssnigel förvaras i en glasburk som luftas några gånger per dag.

 

Jag har haft lite tid att läsa på och grunna över hur jag ska göra. För det första hittar jag gott om inspiration från odlare som klarar av att ha en stor odling trots mördarsniglar och jag har bestämt mig för att jag ska vara en av dem. Det är en bra utgångspunkt. Vidare ska jag göra det jag kan för att hålla sniglarna i schack.

Den norska metoden
Metoden att mata sniglar med nematoder som sedan sprider sig genom beståndet i trädgården och utanför tycker jag verkar vara en bra metod. Det finns mängder att läsa om du googlar på "mördarsniglar och norska metoden". Det går kort ut på att en mängd sniglar samlas in, klipps itu och sedan får ligga och dra i nematoder. Nematoderna letar sig in i sniglarna och infekterar dem. Sedan läggs snigelkadavren ut på strategiska platser och blir föda åt nya sniglar, som i sin tur smittas av nematoderna och dör. Och sen börjar allting om.

Till en början samlade jag sniglarna i en liten hink med lock som stod på arbetsbänken vid köksträdgården. En morgon lade jag ner några sniglar i hinken men tyckte den var mycket lättare än kvällen innan. Började spana lite. Såg då att det fanns en liten spricka i botten på hinken. Hinken hade jag dumt nog ställt just över ett hål i arbetsbänken (en gammal snickarbänk) och där hade flera sniglar letat sig ut. Så otroligt korkat och näst intill osannolikt oturligt! Ett tiotal sniglar hade rymt och satt i den fuktiga arbetsbänken och tryckte. Om någon letat sig vidare ner i köksträdgården vet jag inte, men jag har ännu inte hittat någon på vift där.

 

Inte skadligt för boskap
Nematoder är alltså minimala små maskar som letar sig in i sniglarna och dödar dem. Liknande preparat används för att bekämpa andra skadedjur och det är en godkänd form av bekämpning av sniglar. Eftersom jag har betesdjur i anslutning till trädgården har jag kollat med djurägaren innan jag satte in nematoderna. Det visade sig att det finns flera sorters nematoder varav några kan sprida sig till boskapsdjur och ställa till problem. Just den sort som används i preparatet jag köpt (Phasmarhabditis hermaphrodita) medför inga risker för betesdjuren enligt distriktsveterinären.

 

Vildvuxen tomt är svår att jaga sniglar på

På den vildvuxna nedre delen av tomten är det svårt att hitta sniglarna.

 

Mitt stora problem är att jag än så länge har få sniglar och en väldigt vildvuxen tomt. Hur ska jag hitta sniglarna? Och hur ska de hitta till mina beten? Har du tips på hur vi med väldigt få sniglar, stor tomt och högt gräs kan göra för att hitta och förgöra sniglar får du gärna tipsa.
/Sara Bäckmo

01. juli 2015

19 svar till “Nematoder mot mördarsniglar”

 1. lars karlsson skriver:

  Divide and conquer! Klipp gångar på din vilda del och lämna gräsklipp, så kommer de fram och är lättare att hitta.

 2. Jag såg nyss en film om någon som strukit över sina odlingslådor med vaytenglas - enligt honom det allra bästa som inga sniglar vill krypa över! Vet inte själv om det funkar, men tål att googlas på 😉

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag har sett den också. Mitt problem är ju att jag odlar i backen och inte i lådor. Nästa år måste jag nog sätta en sarg runt köksträdgården, men det är för mycket jobb att göra just nu. Suck. Sätter upp på listan över möjligheter till nästa år =) Tack! /Sara

 3. Karin skriver:

  Lägg något riktigt snaskig kompostigt,ruttet vid gräset så kommer de nog. I vår trädgård plockar vi lätt 100 varje kväll men efter nematoderna så blir de mindre o mindre och ölfällorna i bäddarna dras de till också. Så det finns hopp att de mindskar 🙂 Imorgon ska jag locka dem med lite ruttna kålblad
  Kämpa på

 4. Wiweka skriver:

  Metoden med att bygga sarg runt odlingsytorna och sedan bestryka sargen med vattenglas (natriumsilikat), är det flera som rekommenderar. Funderar starkt på att testa. Även jag har halva tomten lövskog, där sniglarna har sina basläger. De utgår ifrån lövskogen vid sina nattliga raider i mina odlingar. Har försökt lokalisera baslägren men trots intensiv spaning har jag inte upptäckt dem än. Vattenglas är kanske det nya supervapnet i snigelkriget?

 5. Johan Lindh skriver:

  Har en ekorre som envist ska äta upp vinterns rester av solrosfrön. Och istället för att bråka med honom så hällde jag ut ett par kg frön i en hög i trädgården. Visade sig vara en riktigt snigel-magnet.

 6. Lotta skriver:

  Har köpt koppartejp som jag först ska prova på mina odlingslådor. Annars får det bli en flaska vattenglas......

 7. Lotta Modin skriver:

  Problemet försvinner tyvärr inte med sarger, el-trådar och liknande - bara just där. Antalet sniglar fortsätter ju att öka i galopperande tempo. Du får lägga ut något på flera ställen som de gillar, som rabarberblad, kålblad eller liknande, gärna på lite mörka fuktiga ställen.

  Själv kör jag med gift, järnsulfat.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack. Ska försöka praktisera det. Har tänkt komplettera med annat medel mot sniglarna, men förra veckan var allt slut i butik. Hälsningar Sara

 8. Anneli skriver:

  Bästa metoden - använd sax och klipp huvudet av dom direkt på plats. Sen dras andra sniglar dit. Man kan sen söka upp de platserna för sniglarna samlas där.

 9. Pirjo Öhman skriver:

  Jag har en glasburk med ogräsättika som jag använder...samlar sniglarna i burken..locket på...så dör dem...funkar 100%.

 10. Anna-Karin Forsbäck skriver:

  Men var rädd om pantersnigeln/leopardsnigeln dom äter döda växter och även mördarsnigelns ägg...

 11. Lisbeth Anderrson skriver:

  Det finns ett effektivt giftfritt (för andra djur) medel i handeln mot mördarsniglarna. Ganska kostsamt men är effektivt, har hört att även Bikarbonat skall vara effektivt men det har jag inte testat.

 12. Carina M Koutakis skriver:

  Jag har tidigare klippt, men hörde att detta bidrog till att sprida äggen. Så nu samlar jag i burk och saltar. Dock vill jag hellre hitta var de föds, så jag kan bekämpa tidigt. Vet någon var?

 13. […] Ett annat effektivt sätt att bli kvitt mördarsniglarna är att använda den så kallade ”norska metoden” med nematoder, små maskar som dödar mördarsniglarna inifrån och sprider sig bland sniglarna. Sara Bäckmo beskriver metoden på sin blogg Skillnadens trädgård: […]

 14. Mari Schoultz skriver:

  Hej
  Nu är dom här 🙁
  Slapp dom förra året
  Var köper du dina Ferramol och Nematoder.
  Surdegen skall sättas i kväll
  Och sen ska jag beställa dessa på nätet
  Mvh
  Mari Schoultz

 15. Karin skriver:

  Hur påverkar nematoder de djur som äter sniglarna? Vi har tex grodor o paddor i trädgården som jag är rädd om.. Med vänlig hälsning, Karin

 16. […] Läs mer: Norska metoden mot mördarsniglar […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *