10. augusti 2016

Nya fröpåsar för sen sådd

Det är så roligt att köpa frön och experimentera. Ett ganska billigt nöje, tycker jag. Dessutom är få trädgårdsgrejer så roliga som att se mat spira på hösten!

Jag viftade lite med innehållet i ett kuvert från fröfirman Impecta tidigare i veckan på Instagram. Genast kom förstås frågor om vad jag köpt och om det är grejer som ska sås nu.

 

Fröer för sen skörd
Jo, jag behövde komplettera lite. I år har jag nämligen tänkt att odla två tunnlar under höst, vinter och vår. Möjligen lite för mycket grönt för bara en enda familj, men jag känner mig experimentsugen och har energi att köra. Ska berätta mer om experimentet senare.

Som jag tidigare berättat i inlägget Så grönsaker i augusti så är det massor av grönsaker jag sår nu i augusti. En del av dem ger skörd under hösten och andra är en del av min vinterodling. I princip allt sås nu med början i augusti, på olika platser i trädgården.

De här fröerna är de jag senast köpte. Alla utom sallaten har redan såtts, både på friland i tunnelväxthus och i pluggbrätten för senare utplantering i tunnelväxthus.

Bindsallat 'Little Gem'
Bindsallat 'Intred'
Kailaan
Pak Choi 'Arax'
Sötfänkål 'Finale'
Svartkål 'Nero di Toscana'
Komatsuna
Sibirisk bladraps 'Red Russian'
Purpurkål F1 'Redbor'
Vintersallat 'Vit' (bilden överst i inlägget, tagen i december)

 

Små lila blad på en lång stängel.

Purpurkål är en typ av grönkål med lila blad. Den är mycket härdig. Den här plantan har övervintrat på friland och gav en tidig skörd av blad i mars-april.

 

Kul med experiment
En del av det kommer att ge skörd under hösten och sedan frysa bort, medan annat garanterat kommer att övervintra och ge skörd senare under våren. En del av kålen har jag inte sått så sent tidigare och det ska bli spännande att se hur det blir. Min tanke är att strössla ut till exempel kålfröerna i rader för att övervintra riktigt små plantor som jag kanske kan dela under våren när de börjar växa i februari. Om det är en fin höst hoppas jag en del hunnit växa till sig såpass att de kan ge skörd också under vintern, vilket skulle ge fina sallader. Återkommer med rapport.

Det är roligt att experimentera! Har du yta så sätt genast igång. Fröer är en billig hobby och själv tycker jag att jag lär mig mer och mer ju mer jag sår. Suverän kunskap eftersom den också ger mat till familjen.

Annat som jag sår nu i augusti hittar du i inlägget jag nämnde ovan  - Så grönsaker i augusti. Do it!
I klippet nedan kan du se en del av det jag sådde sent för att skörda under hösten 2015 i vårt tunnelväxthus. Om jag får säga det själv - ett utmärkt sätt att använda tunnel eller växthus på!
/Sara Bäckmo

 
 

2 svar till “Nya fröpåsar för sen sådd”

  1. Helena skriver:

    När du ska så kål nu på hösten för att övervintra till våren. Sår du det i den del där du har kål nu eller i den del där du ska ha kål under nästa år?

  2. Natalie skriver:

    Hej, var har du köpt minitunneln? Skulle gärna vilja ha en i år då jag hakat på dig och dina idéer.
    /Natalie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *