20. november 2017

Nybörjarfråga: Kan man äta grönsakerna efter frost?

Det här är något jag själv hade noll koll på när jag odlade i liten skala. Helt ärligt visste jag inte ens att det fanns grönsaker som ens kunde överleva frost. Säkert känner en och annan igen det.

Innan jag skapade min stora köksträdgård hade jag odlat sådär litet och lagom som många gör. Några pliktskyldiga jordgubbsplantor, ett försök till sockerärter längs ett klätterstöd, dignande tomatplantor i hinkar längs väggen och lite dill och sallat i pallkragar. Det blev så lite skörd av allt att det var stört omöjligt att utforska något annat än skörd sommartid. Det lilla som blev var slutskördat innan sommaren ens var över.

Många som läser Skillnadens är nybörjare. Du kanske har en ny odling i trädgården, några krukor på balkongen eller inte ens det. Kanske har du börjat läsa för att du längtar jättemycket efter en egen odling.

I somras besökte våra vänner Hanna och Rolf oss och åkte härifrån med ett gäng fröpåsar, fast beslutna om att göra en odlingsinsats på sensommaren. Målet var att kunna skörda bladgrönsaker under hösten. Läs gärna inlägget Tips om ny odling till vännerna för detaljer om den nya odlingen som vi planerade.

Nu finns grönsakerna! Så himla lyckat. Men sen då? Efter att jag delat bilder på min frostiga trädgård dyker frågan om ätbarhet upp. Kan man äta grönsakerna efter att de frusit?

 
 

 

Ja, det kan vi! Alla grönsaker i trädgården kan ätas så länge de ser fräscha ut och luktar gott. En del tappar smak och spänst efter en frostnatt eller två. Har jag tur repar dig sig när det blir mildare, men en del är känsligare och dukar under för minsta lilla kyla. Grönsaker som definitivt brukar klara en eller flera frostnätter är till exempel: sallat, spenat, nyzeeländsk spenat, rödbetor/rödbetsblast, morötter, potatis, svartrot, palsternacka, haverrot, rotselleri, purjolök, kålhuvuden, grönkål, broccoli, kinesisk salladskål, persilja, vintersallat och vinterportulak. Och det finns fler än så som klarar kyla bra.

En del grönsaker blir lite beska under hösten. Till exempel viss sallat. Kombinationen av för lite ljus, brist på vatten kanske och en allmänt svår tid på året för växten, sätter spår i smaken. Vissa är jättekräsna och andra klarar hösten ganska bra. Och smaken hos oss odlare är förstås olika med, jag tycker till exempel att en lite beskare sallat är ok att ha på smörgås medan barnen föredrar något annat.

 

En vackert grön planta med vintersallat.

Så fort nattfrosten dragit förbi tinar bladen till vintersallat (frusen på bilden överst i inlägget). De är lika fina och goda att äta som innan det frös.

 

Det viktigaste under hösten tycker jag är att äta upp grönsakerna. Det är lätt att låta de stå länge i landet för att man vill spara dem till senare. Men rätt som det är är det för sent och då är det så trist att gå miste om dem istället. Så, ät upp dem.

I min trädgård står jättemånga grönsaker kvar, jag har lärt mig att ha is i magen. Men det kan jag ha för att jag vet vilka grönsaker som är ok med kylan. Därför gör jag också prioriteringar i vilka grönsaker vi äter och vilka som får stå kvar ytterligare en tid. De som riskerar att ta stryk av kylan äter vi först, som sallader, pak choi och sånt. Rotsaker och riktigt tåliga kålsorter får stå kvar och utgöra vinterförrådet.
/Sara Bäckmo

3 svar till “Nybörjarfråga: Kan man äta grönsakerna efter frost?”

 1. Åsa Karlsten skriver:

  Det är sant, ibland sparar man skörden lite för länge. Blev inte allt för lycklig när jag vaknade och konstaterade -15 häromveckan; tunnelväxthuset står fullt av purjo, salladskål, inflyttad grönkål och spetskål, sallat... De senaste två veckorna har hållit minusgrader ute, i tunneln kan det ha varit på nollan nån dag. Testade att ta in ett salladskålhuvud, totalt genomfruset. Det låg nåt dygn på diskbänken och såg bedrövligt ut. Men när jag skalat av de yttersta bladen var innandömet helt perfekt! Och faktiskt bland den godaste salladskål jag ätit ? Vilken tur jag har fler i tunneln! Purjon har fått komma in o hamnat i frysen. Den blev lite sladdrig av att frysa flera gånger. Fick lov att kapa dem, tjälen gjorde det omöjligt att gräva upp dem. Nu är det vinter på riktigt i Västerbotten. Hoppas på tidig vår i tunneln. Tack för all inspiration.

 2. maria gustafsson skriver:

  Hej Sara
  Tack för all härlig inspiration och kunskapsförmedling. Jag njuter varje gång jag går ut och hämtar mat i min trädgård. Min fråga är om det går att sätta ut små plantor av vintersallad nu i en kallbänk med lock i ett växthus (ingen uppvärmning)? Eller ska jag låta dem stå kvar i mitt söderfönster i vinter?
  Mvh Maria Gustafsson

 3. Kitty skriver:

  Här miste jag en stor skörd nyzeeländsk spenat. Första frostarna gick bra, men sen hann jag inte med och det blev förstört. Idag har jag skördat massor av frusen grönkål och svartkål i köksträdgården. Fyllt påsar och satt i frysboxen inför vinter. och kokat soppa! mums! Lyx med dessa grönsaker som håller så bra när vintern smyger på.
  / Kitty

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.